16 februari 2023


På tisdag kl 17 behandlar Kumi Now Online bosättningar och bosättarvåld. Enligt B’Tselem etablerades 1967-2017 fler än två hundra bosättningar på mark som annekterats på den ockuperade Västbanken.  Bosättningarna är beroende av vatten och resurser som stulits från palestinska byar. Bosättarna som nu lever där trakasserar och överfaller rutinmässigt invånarna i palestinska byar och förstör deras skördar och egendom. Detta sker med skydd av israeliska soldater och utan rädsla för att bli anklagade inför de israeliska myndigheterna.

Barmhärtige Gud, vi ropar till dig när vi hör att den israeliska regeringen talar om ytterligare expansion av illegala bosättningar. Kan Israel fortsätta att bryta mot internationell rätt utan att straffas? Herre, i din nåd… hör våra böner.

En bil rammade en busshållplats den 10 februari i området Ramot i östra Jerusalem. Sexårige Yaakov Pelli och hans åttaårige bror Asher dödades, liksom tjugoårige Alter Liderman. Flera skadades svårt. Föraren, trettioettårige palestiniern Hussein Qarage, sköts till döds på platsen av en israelisk polis som inte var i tjänst. Qarage hade just skrivits ut från en psykiatrisk klinik, där han behandlats efter en olycka på en byggarbetsplats för sex månader sedan. Efter händelsen gjorde många poliser en räd i hans hem i Isawiyah och arresterade familjemedlemmar.

Herre, vi ber för familjerna till de skadade och dödade israelerna i denna händelse. Vi ber för släktingarna till Qarage som nu straffas för hans brott. Vi ber om visdom och återhållsamhet hos myndighetsanställda i Palestina/Israel så att de agerar för minskad spänning mellan samhällena och leder dem på väg till fred. Herre, i din nåd… hör våra böner.

I Turkiet och Syrien har tiotusentals människor dödats eller skadats i den förödande jordbävningen i södra Turkiet den 6 februari. Den fulla omfattningen av skadorna och antalet offer fortsätter att registreras. Försöken att ge hjälp till norra Syrien hämmas av det pågående kriget i regionen.

Kyrkoledarna i Hatay, Turkiet, ber om våra förböner: ”Be för människor som har förlorat sina älskade och befinner sig i sorg och förtvivlan, att Gud ska trösta dem. Be för dem som hjälper och tjänar. Och be för att vägarna ska öppnas snart, så vi kan få in mera hjälp till området”. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Borgmästaren i Barcelona, Ada Colau, har skurit av stadens officiella band med Israel. Hon anklagar landet för ”brottet apartheid mot det palestinska folket”. I ett brev till Israels premiärministern har hon angett ett antal israeliska politiska beslut; den militära ockupationen av Västbanken, annekteringen av östra Jerusalem och uppbyggnaden av illegala bosättningar på palestinsk mark.

Herre, vi är tacksamma för röster med protester mot Israels kränkningar av palestiniernas mänskliga rättigheter som höjs runt om i världen. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den nationella säkerhetsministern Ben Gvir har anklagat polisen i Jerusalem för att ha ”förlorat kontrollen av staden till en grupp anarkister”, eftersom de inte använde våld för att skingra anti-regeringsdemonstranter förra torsdagskvällen. Poliskommissionären gav öppet stöd till det sätt på vilket protesterna hanterades när spänningarna mellan ministern och polismyndigheterna steg. Under de senaste fem veckorna har tiotusentals israeler demonstrerat över hela landet mot den kontroversiella reform av lagar som planeras av högerregeringen för att försvaga rättsväsendet.

Rättvisans Gud, vi fortsätter att be för alla människor som står upp mot orättvisor, särskilt för den palestinska minoriteten i Israel och palestinier som bor på den ockuperade Västbanken. Vi ber att yttrandefrihet och rätten att protestera ska skyddas för alla. Herre, låt din Ande fortsätta att ingjuta mod till människor att inte tystna utan låta ditt ord ljuda. ”Han vakar över det rättas vägar och skyddar sina trognas stigar.” (Ords 2:8). Herre, i din nåd… hör våra böner,

Naseem Alatrash, en palestinsk cellist, nominerades till en Grammy i den senaste ceremonin i Los Angeles. Han har blivit känd för sitt arbete med ”Crisalida”, ett latinjazz-album med Danilo Perez och Global Messengers. Han ger solokonserter runt om i världen och arbetar som professor vid Berkelee College of Music i Boston. Naseem föddes i Beit Sahour och började studera cello vid tolv års ålder vid Edward Said-konservatoriet i Jerusalem.

Herre, vi prisar dig för Naseem Alatrashs musikbegåvning och för det sätt han får internationellt erkännande. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Österrike, Liechtenstein och Schweiz.

Herre, i din nåd…   hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com