23 februari 2023


På tisdag kl 17 berättar Kumi Now Online hur palestinier påverkas av de restriktioner som israeliska myndigheter lägger på deras möjligheter till rörelsefrihet. Mer än 70 000 palestinier upplever varje dag att de berövas sitt människovärde genom att varje gång tvingas passera en av de 500 permanenta vägspärrarna eller hindras av oräkneliga ”flygande” vägspärrar som sätts upp för att kontrollera deras resor till skolor, sjukhus och arbete. 

Barmhärtige Gud, vi ber för det palestinska folket – fångade i sitt eget land genom militära vägspärrar, separationsmurar och krav på resetillstånd. Vi ber om en nedmontering av detta inhumana system av förtryck och förnedring. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Förra veckan överfölls Issa Amro, grundaren av Youth Against Settlement, av en israelisk soldat när han ledde en grupp genom sin hemstad Hebron. Lawrence Wright, en journalist från veckomagasinet New Yorker magazine, filmade händelsen. Filmen visar hur en israelisk soldat griper Amro om halsen, kastar honom till marken och sparkar honom, innan en annan soldat motar bort angriparen. 

Herre, vi kommer till dig i bön för de palestinier som försöker överleva i staden Hebron. De upplever stigande nivå av våld och övergrepp från israeliska soldater och illegala israeliska bosättare som bor i gamla stan och i näraliggande bosättningar. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Union of Christian Scouts i Jerusalem genomförde tre dagars aktiviteter för att samla in medel till syriska familjer som drabbats av den förödande jordbävning som nyligen bröt ut i nordvästra delen av landet. De lyckades samla in mer än 60 000 dollar!

Herre, vi tackar dig för strömmen av medlidande och den uppoffrande gåvan från det palestinska folket för att hjälpa dem som drabbats av jordbävning i Turkiet och Syrien. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

“The Continental Synodal Assembly for the Middle East” möttes förra veckan i Beirut. Delegater från sju katolska kyrkor (kopter, syrianer, maroniter, melkiter, chaldeér, armenier och romerska katoliker) i det Heliga Landet, Jordanien, Syrien, Egypten, Irak och Armenien samlades för att överväga hur man ska samarbeta för att möta de många utmaningarna i regionen. Sawsan Bitar, programkoordinator i Sabeel, var en av delegaterna från det Heliga Landet. 

Herre Jesus, vi ber att samlingen i Beirut inspirerar delegaterna att fatta beslut om att samarbeta för den kristna gemenskapen i Mellanöstern och att glädja sig över rik mångfald i sina traditioner, förbundna genom sin delade tro. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 15 februari antog det israeliska parlamentet, Knesset, en lag som konstaterar att palestinska medborgare i Israel och palestinska invånare i östra Jerusalem som döms till fängelse, anklagade för att bryta i ”tillit till staten Israel”, kan mista sitt medborgaskap eller uppehållstillstånd och deporteras till den ockuperade Västbanken eller Gaza.

Barmhärtige Gud, vi ropar till dig när vi ser att grundläggande mänskliga rättigheter för det palestinska folket dras bort av den nya israeliska regeringen. Vi ber att internationella regeringar och organisationer ska höja sina röster och utmana regeringens brott mot internationell och humanitär lag. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

I förra veckan tvingades Hassan Muheisin med egna händer riva en tillbyggnad till sitt hem, efter att en ansökan till domstol hade avslagits. Jerusalems kommun anser att han byggt utan tillstånd och skulle annars ha krävt honom på ett stort belopp för att riva tillbyggnaden. Medan byggnadstillstånd för palestinier är nästan omöjligt att få, beviljas tillstånd för tusentals bostäder i bosättningar för illegala israeliska bosättare. 

Herre, vi ber för palestinierna som lever i östra Jerusalem men går en osäker framtid till mötes med många husrivningar, diskriminering i arbete och service och hot om tvångsförflyttning till ockuperade Västbanken. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Fler än sjuttio representanter för olika politiska partier i Storbritanniens parlament har skrivit till utrikesminstern, James Cleverly, för att fördöma Israels plan att tvångsförflytta palestinier i South Hebron Hills. Mer än tusen palestinier i området Masafer Yatta lever med en omedelbar risk att bli tvångsförflyttade från sina hem. 

Herre, vi ber att Storbritanniens regering ska lyssna till uppropet från parlamentarikerna om att hålla israeliska regeringen ansvarig för sina planer att tvångsförflytta människorna i Masafer Yatta, vilket är ett grovt brott mot internationell lag. Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Tillsammans med Kyrkornas världsråd ber vi för länderna Frankrike, Tyskland och Monaco.
Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com