16 mars 2023


Nästa tisdag kl.17 handlar Kumi Now om vattenbristen på Västbanken, i anknytning till Världsvattendagen 22 mars. Palestina har generellt sett rikliga vattenresurser, men dessa exploateras av israeliska intressen, samtidigt som palestinier i området nekas tillgång till vattnet. 

Herre, vi ber om ett slut på den israeliska blockeringen av både tillgång och användning av de palestinska naturresurserna speciellt deras vattentillgångar. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

I tio veckor har stora protester hörts över hela Israel mot reformerna inom rättsväsendet som föreslås av den nya israeliska högerregeringen. Demonstranterna fokuserar på regeringens planer att politisera rättsväsendet, men det höjs färre israeliska röster mot det eskalerande våldet mot palestinierna. Förra veckan sattes palestinska hem i fyra ockuperade byar i brand av hundratals israeliska bosättare.  

Gud, du som har medlidande och barmhärtighet, vi ropar till dig när vi ser de israeliska styrkorna och bosättarna attackera palestinierna på de ockuperade territorierna, uppenbarligen helt straffbefriade. Vi ber om ett slut på ockupationen, våldscykeln och kaoset. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Löpare från mer än nittio länder slöt upp med palestinska löpare i det nionde internationella palestinska maratonloppet som genomfördes i Betlehem den 10 mars. Den palestinska olympiska kommittén sponsrade evenemanget för att nå en stor uppmärksamhet om förhållandena för palestinier. Deltagare som sprang hela loppet behövde springa en elvakilometerssträcka fyra gånger för att inte tvingas passera israeliska checkpointer. 

Herre, vi tackar dig för att löpare från så många olika länder deltog i årets palestinska maraton. Vi ber att de ska ha blivit påverkade när de följde sträckan längs separationsmuren och genom överfulla flyktingläger omgivna av kullar täckta av illegala bosättarbostäder. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Förra veckan sände palestinska utbildningsministeriet ett upprop till internationella mänskorätts- och humanitära organisationer för att de skulle försvara de palestinska barnens rätt till utbildning. Skolan Jibb al-Deeb i Betlehemsområdet, med fyrtio grundskoleelever, hotas återigen av rivning. Den förstördes och återuppbyggdes 2017. 

Herre, vi lyfter fram barnen från Betlehem, tillsammans med deras familjer, när de oroas över att deras skola ska förstöras. Vi ber att utländska organisationer ska utmana den israeliska regeringen och dess planer på att riva skolan. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En rapport med titeln ”Kan inte ens bli änka” har nyligen publicerats av Euro-Med Monitor. Den baseras på intervjuer med familjemedlemmar till försvunna palestinska migranter och asylsökande som har försökt lämna Gazaremsan. Några sörjande har kontaktats av gäng som påstår att de har information om de försvunna och kräver höga belopp för att överlämna den. 

Herre, den skoningslösa blockaden av Gaza under de senaste sjutton åren har lett till att många palestinier riskerat sina liv genom att försöka fly. Vi ber om ett slut på den israeliska blockaden, som dömer palestinier till fattigdom. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Påve Fransiskus välkomnade förra veckan deltagare från Palestinian Commission for Interreligious Dialogue till Vatikanen. Delegationen fokuserade sina diskussioner på Jerusalems viktiga andliga betydelse. Påven uttryckte sitt hopp om att staden ska förbli en plats för möten och en symbol för en fredlig samexistens för de tre monoteistiska religionernas efterföljare. 

Herre Jesus, vi minns hur du grät över Jerusalem. Vi deltar i påve Fransiskus bön: ”Hur många män och kvinnor, judar, kristna och muslimer, har gråtit och fortsätter att gråta för Jerusalem. Ibland gråter vi också när vi tänker på den heliga staden. Hon är som en mor, vars hjärta inte kommer till ro på grund av sina barns lidande.” Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna, Danmark, Färöarna. Finland, Grönland, Island, Norge och Sverige.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com