11 maj 2023


På tisdag kl 17 tar Kumi Now Online upp temat “den pågående Nakban”. För palestinier är 15 maj den dag de särskilt minns Nakba som en katastrof, eftersom tusentals tvingades fly från sina hem 1948. Än idag upprätt­håller den israeliska politiken en livsmiljö för palestinier som ger många av dem skäl att lämna sina hem och byar.

Herre, vi ber om ett slut på förtrycket och den diskriminerande politiken som tvingas på palestinierna av de israeliska myndigheterna. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 7 maj rev israeliska myndigheter skolan Jibb Al-Deeb i den palestinska byn Bayt Ta´mar, öster om Betlehem. Samma skola revs av myndigheterna 2017, men byggdes upp kort efteråt av aktivister. Timmar efter att israeliska styrkor rivit skolan förra veckan, byggdes skolan upp igen av palestinska invånare och aktivister, för 60 elever från första till fjärde klass

Herre, vi fortsätter att be för alla som organiserar och engagerar sig i icke-våld för att nå rättvisa för människor i marginalen. Låt bevittnandet av aktivisternas handlingar inspirera vårt folk, speciellt unga människor, att använda icke-våld. Herre, i din nåd… hör våra böner.

För den sextonde dagen i följd har turiststaden Jeriko på den ockuperade Västbanken hållits under en kvävande militär belägring, med checkpointer som stoppade palestinsk trafik vid alla infarter.

Herre, i våra böner nämner vi alla palestinska familjer som tvingas vänta i timmar vid vägspärrar som leder in och ut till Jeriko. Vi lyfter också fram alla de företagare som fortsatt utsätts för finansiella förluster, som ett resultat av de orättfärdiga militära stängningarna. Vi fortsätter att be om ett slut på ockupationen och ett starkare ställningstagande från det internationella samfundet, för att hålla Israel ansvarigt för aktionerna. Herre, i din nåd… hör våra böner.

I veckan skadedes ett palestinskt barn av israeliska gummitäckta kulor i byn Kafr Qaddum i provinsen Qalqilia på den ockuperade Västbanken. Tolvåringen skadades av ockupationssoldater under en militär operation.

Herre, det är djupt chockerande att bevittna nivån på våldet som tillfogas barnen av den israeliska ockupationsarmén. Vi ber om ett helande för offren, att de ska återhämta sig fysiskt och mentalt från övergreppen. Vi ber också för dem som utför våldet, att de ska ändra sina hjärtan och hållas ansvariga för sina brott. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Israeliska bosättare förstörde cirka 260 olivträdssticklingar för Taysir Ali Ahmad, en palestinsk jordägare i staden Kafr al-Dik, i provinsen Salfit på den ockuperade Västbanken.

Herre, vi ber för palestinier som bor nära bosättningar och upplever trakasserier och destruktiva räder. Vi ber om ett slut på våldet och förödmjukelser. Vi ber om ett slut på ockupationen och om en väg framåt som kan ge fred, rättvisa och stabilitet till Israel/Palestina. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den synskadade palestiniern Izz al-Din Amarneh avslutade sin hungerstrejk efter 12 dagar i protest mot sitt fängslande utan åtal och rättegång av de israeliska ockupationsmyndigheterna. De palestinska fångarnas förening (PPS) sade att Amarnehs beslut att avsluta sin strejk kom som resultat av en överenskommelse med de israeliska myndigheterna om att släppa honom fri om fem månader (!)

Herre, ge oss kraft att visa solidaritet med palestinska politiska fångar, när de begär sina basrättigheter. Ge oss ökad styrka och mod att inte överge eller skygga inför deras rättvisa krav. Påminn oss Herre, att du en gång var fånge när de mäktiga orättvist fängslade dig och när dina lärjungar övergav dig trots att de älskade dig. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Indien, Pakistan, och Sri Lanka.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com