7 februari 2019


Den ”stora marschen för återvändande” fortsatte fredagen den 1 februari. Gazas hälsoministerium rapporterade att 32 palestinier skadades av beskjutning av skarp ammunition från israeliska ockupationsstyrkor längs gränsen mellan Gaza och Israel.

Herre, varje vecka hör vi om mera skador och dödande i Gaza och hur situationen där är desperat. Vi ber om ett slut på lidandet och blockaden av Gaza.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Mahmoud Omar Jaafreh, en palestinier från området, Jabel al-Mukabbir i det ockuperade östra Jerusalem, tvingades att riva en del av sitt hem fredagen den 1 februari. Han hade tvingats betala myndigheterna för rivningen om han inte utfört den själv. Att byggnader är byggda utan tillstånd, är ett skäl som israeliska myndigheter använder för att beordra rivning av palestinsk-ägda hus. För palestinier är det dock nästan omöjligt att få byggnadstillstånd från israeliska myndigheter.

Herre, vi ber för dem som är tvingade att riva väggarna av sina hem. Herre, vi ber om ett slut på diskrimineringen.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

UNICEF och UNESCO uttrycker stor oro över de ökande störningarna från Israel i de palestinska skolorna på de ockuperade områdena. Dessa incidenter påverkar säkerheten i barnens skolgång. Under 2018 revs eller stängdes fem skolor på Västbanken av israeliska myndigheter, ytterligare femtio andra skolor på Västbanken och i östra Jerusalem befinner sig just nu under hot om rivning.

Käre Gud, vi vet att barnen har en speciell plats i ditt hjärta. Du sa till dina lärjungar ”Låt barnen komma hit till mig och hindra dem inte.” (Luk 18:16) Herre låt oss ta ansvar för säkerheten för alla våra barn, speciellt för dem som upplever våld och trakasserier när de går till skolan.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Lina Osama Quteineh, en palestinsk genetiker från det ockuperade östra Jerusalem vann andra priset i Schweiz för det bästa publicerade forskningsresultatet om organtransplantation under 2018.

Herre, vi tackar dig för den kunskap du ger våra läkare och forskare om de komplicerade mekanismerna i våra kroppar. Tack för att deras arbete kommer att hjälpa dem som är sjuka.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas sköt upp införandet av den nya ”Social Security Law” (Socialförsäkringslagen). Den palestinska myndigheten hade börjat implementera lagen den 15 januari, men presidenten lyssnade till de omfattande protesterna kring införandet av lagen och samtyckte till fortsatta förhandlingar kring den.

Tack, Herre, att en generalstrejk har avvärjts i Palestina på grund av att den nya lagen ska omprövas. Vi ber att alla med positioner i myndigheten ska fylla sin roller med hederlighet och integritet.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Nu har vi vecka 16 av Kumi Now-initiativet. Vi fokuserar denna vecka på att ta en välförtjänt vila från aktivism. Ta denna möjlighet att vila och förnya din energi genom att njuta av en promenad eller njuta av en god måltid.

Herre, vi tackar dig för alla som arbetar för dem som lider under orättvisor i Palestina och andra delar av världen. Vi ber om återhämtande och förnyat engagemang.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Vi ber tillsammans med Kyrkornas Världsråd för Andorra, Italien, Malta, Portugal, San Marino, Spanien och Vatikanstaten.
Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Om Sabeels Wave of prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels nattvardsgudstjänst varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com