MATERIAL


Här samlar vi material med fokus på Palestina och Israel, Sabeel, och de kristnas kamp för rättvis fred och försoning i det heliga landet.

Uttalande från Sabeel 9 oktober 2023

Fruktansvärda våldshandlingar fortsätter mellan israeliska trupper och palestinska motståndsgrupper med tusentals döda och skadade på båda sido som resultat, inklusive ett stort antal av civila män, kvinnor och barn. Den förödande upptrappningen kom  som ett resultat av en överraskningsattack mot Israel av Hamas, och med Israels ledning som hotar med långtgående våld och förödelse.

Om Sabeel Sverige

Vårt studiematerial 2021  

Urgent call from Palestinian Christians today – 2023

Kyrkor och kristna organisationer i det Heliga landet har publicerat ett upprop med anledning av försäljningen av mark i de armeniska kvarteren i Jerusalem. De skriver inledningsvis: ”In recent times, we’ve witnessed a series of events that have disrupted the harmony of the Christian presence in the Holy Land. One such event is the controversial deal involving a portion of properties in the Armenian Quarter of the Old City in Jerusalem. These occurrences are part of a broader pattern of recurring attacks on Christian churches, cemeteries, clergy, nuns, pilgrims, and Christian gatherings across various regions in our lands.”
Dokumentet avslutas med ett antal uppmaningar, bland annat till kristna runt om i världen: ”Lastly, we turn to the international community, urging you to assume your role with integrity and steadfastness. Support our cause and engage actively in efforts to end the occupation, and pressure Israel to uphold international law and human rights.”

Bokrelease – A Sabeel Reflection on Antisemitism

Se boklanseringen av Sabeel Jerusalems bok ”This is Where We Stand: A Sabeel Reflection on Antisemitism”.

Booklets från Sabeel Jerusalem

Dr. Rev. Naim Ateek har skrivit 6 st Booklets (häften) om olika ämnen. Dessa kan laddas ned mot en kostnad av 10 kr/st. Swisha till 123 350 88 43 och märk betalningen med ”Sabeel Booklets”.

Våra uttalanden

Uttalanden från kyrkornas världsråd (world Council of Churches)

Under generalförsamlingen i september 2022 i Karlsruhe, Tyskland, diskuterades ett sydafrikanskt förslag till resolution där den sydafrikanska anglikanska kyrkan menade att Israels politik kunde karaktäriseras som apartheid. I sitt slutgiltiga uttalande benämnde inte Kyrkornas världsråd Israels politik som apartheid utan skrev bland annat följande:

”Recently, numerous international, Israeli and Palestinian human rights organizations and legal bodies have published studies and reports describing the policies and actions of Israel as amounting to “apartheid” under international law. Within this Assembly, some churches and delegates strongly support the utilization of this term as accurately describing the reality of the people in Palestine/Israel and the position under international law, while others find it inappropriate, unhelpful and painful. We are not of one mind on this matter. We must continue to struggle with this issue, while we continue working together on this journey of justice and peace. We pray that the WCC continues to provide a safe space for its member churches for conversation and collaboration in pursuing truth, and working for a just peace among all people of the region.”

Sabeels före detta föreståndare, Rev. Dr. Naim Ateek har med anledningen av beslutet och uttalandet från Kyrkornas världsråd skrivit till Evangelische Kirche in Deutschland (EKD), som motsatte sig benämningen av Israels politik som apartheid.

Med anledning av det eskalerande våldet i Jerusalem i maj 2021 uppmanade Kyrkornas världsråd till ett slut på våldsamheterna och att status quo på de heliga platserna i staden respekteras.

Kairos Palestine Christmas Alert 2020

Första Advent år 2020 infaller den 29 november, som också är FN:s internationella dag i solidaritet med det palestinska folket. Läget för palestinierna är oerhört ansträngt och lidandet fortsätter. Kairos Palestine har gett ut en skrift med förslag på texter att läsa vid advent och jul, i solidaritet med de kristna palestinierna.

Jerusalem Ecumenical Prayer Service – En ekumenisk mässa från Jerusalem

I partnerskap med Evangelical Lutheran Church of Jordan and the Holy Land (ELCJHL), och i samarbete med de olika kyrkorna i Jerusalem höll Sabeel Jerusalem den 12 augusti 2020 en ekumenisk mässa.

Cry for hope – ge oss hopp! en uppmaning till beslutsam handling

Kairos Palestina och Global Kairos for Justice är en världsvid koalition, född som ett svar på Kairos Palestinas dokument ”Ett sanningens ögonblick – ett ord av tro, hopp och kärlek från hjärtat av palestinskt lidande”. Tillsammans utfärdar de nu i juni 2020 en brådskande appell till alla kristna, till kyrkosamfund och ekumeniska organisationer med anledning av Israels planerade annektering av Västbanken 1 juli 2020. Detta är en uppmaning till ett kraftfullt agerande i en fråga som vi ser relaterar till grundläggande värderingar i vår kristna tro.

Reflektioner från resor

Sandra, en student från Uppsala som deltog på Sabeel-resa i december 2019, berättar om sina tankar och upplevelser från möten med människor i regionen. Hon skriver om mångfald och brinnande engagemang hos deltagare, om sin egen tro och vikten av att vara med och skapa förändring inte bara långt borta utan även här hemma. 

Kairos Palestine Eastern Alert 2020

För de flesta av oss blir Påskens firande 2020 på ett annat vis då vi skyddar medmänniska och oss själva mot oönskad sjukdom.

I årtionden har våra medsystrar och medbröder i det Palestinska folket fått fira Påsk under ockupation och med begränsningar för hur de kan leva sina liv med murar som separerar nära släktingar från varandra. Med både corona, den politiska utvecklingen i the Land of the Holy One och erfarenheten av godtycke och orättfärdighet får Påskens mönster av död och uppståndelse en stark närvaro i deras liv.

Kairos Palestine – A Moment of Truth är en ekumenisk organisation genom vilken de palestinska kyrkorna och kristna rörelserna uttrycker sin gemensamma tro och sin profetiska röst. Sabeel är en av grundarna och en tydlig röst i Kairos Palestine. Sabeel Jerusalems direktor Omar Harami skriver texten för the Holy Saturday (sidan 27 och framåt). Låt den bli en viktig följeslagare i ditt påskfirande!

Kairos Palestina-dokumenten

Kairos Palestina dokumenten handlar om hur kristna palestinier beskriver sin situation och sitt hopp 2009 och 2017. Båda dokumenten vänder sig till oss som reflektioner och med frågor till omvärlden om vad vi kan ge i stöd och hur omvärlden reflekterar över tro, hopp och kärlek.

Det första Kairos Palestina dokumentet vars hela titel är ”Ett ögonblick av sanning: Ett ord av tro, hopp och kärlek från hjärtat av palestinskt lidande” har skrivits av ett antal palestinska kristna kyrkoledare. Det beskriver de kristna palestiniernas situation, sätter in det i ett politiskt sammanhang och uppmanar kyrkorna runt om i världen att stärka sina insatser för att bereda vägen för en varaktig och rättvis fred för både palestinier och israeler. Till stor del bygger dokumentet på en text från Sydafrika 1985 som uppmanade de kristna att motsätta sig apartheid. Förklaringen till ordet Kairos i dokumentets titel är att Kairos är det grekiska ordet för ”ett lämpligt eller avgörande ögonblick”. Dokumentet har tillkommit inom ramen för Kyrkornas Världsråds Palestine-Israel Ecumenical Forum (PIEF) som stöder de palestinska kyrkorna. 

Det andra Kairos dokumentet, Kairos Palestina II, kommer 2017 i form av ett öppet brev från the National Coalition of Christian Organizations in Palestine, NCCOP, till the World Council of Churches och den ekumeniska rörelsen. Det beskriver det fortsatta lidandet för det palestinska folket, och vädjan till det internationella kristna samfundet om stöd och solidaritet. I dokumentet ges 9 uppmaningar till handling för det internationella kristna samfundet. 

Andra resurser