MATERIAL


Här samlar vi material med fokus på Palestina och Israel, Sabeel, och de kristnas kamp för rättvis fred och försoning i det heliga landet.

 

Om Sabeels vänner i Sverige

Utskriftsvänlig folder om oss

Informationsblad om oss

Verksamhetsberättelse 2020

 

Vårt studiematerial 2021

Ge Bibeln utrymme att göra skillnad i världen  

 

Våra uttalanden

Debattartikel 6 maj 2020

 

Kyrkornas världsråd fördömer våldet

Med anledning av det eskalerande våldet i Jerusalem i maj 2021 uppmanar World Council of Churches till ett slut på våldsamheterna och att status quo på de heliga platserna i staden respekteras.

Läs uttalandet (ENG) 

 

Kairos Palestine Christmas Alert 2020

Första Advent år 2020 infaller den 29 november, som också är FN:s internationella dag i solidaritet med det palestinska folket. Läget för palestinierna är oerhört ansträngt och lidandet fortsätter. Kairos Palestine har gett ut en skrift med förslag på texter att läsa vid advent och jul, i solidaritet med de kristna palestinierna.

Läs skriften (ENG)

 

Jerusalem Ecumenical Prayer Service – En ekumenisk mässa från Jerusalem

I partnerskap med Evangelical Lutheran Church of Jordan and the Holy Land (ELCJHL), och i samarbete med de olika kyrkorna i Jerusalem höll Sabeel Jerusalem den 12 augusti 2020 en ekumenisk mässa. 

Läs mässan (ENG) 

 

Cry for hope – ge oss hopp! en uppmaning till beslutsam handling

Kairos Palestina och Global Kairos for Justice är en världsvid koalition, född som ett svar på Kairos Palestinas dokument ”Ett sanningens ögonblick – ett ord av tro, hopp och kärlek från hjärtat av palestinskt lidande”. Tillsammans utfärdar de nu i juni 2020 en brådskande appell till alla kristna, till kyrkosamfund och ekumeniska organisationer med anledning av Israels planerade annektering av Västbanken 1 juli 2020. Detta är en uppmaning till ett kraftfullt agerande i en fråga som vi ser relaterar till grundläggande värderingar i vår kristna tro.

Läs uppmaningen

 

Reflektioner från resor

Sandra, en student från Uppsala som deltog på Sabeel-resa i december 2019, berättar om sina tankar och upplevelser från möten med människor i regionen. Hon skriver om mångfald och brinnande engagemang hos deltagare, om sin egen tro och vikten av att vara med och skapa förändring inte bara långt borta utan även här hemma. 

Läs Sandras reflektion

 

Kairos Palestine Eastern Alert 2020

För de flesta av oss blir Påskens firande 2020 på ett annat vis då vi skyddar medmänniska och oss själva mot oönskad sjukdom.

I årtionden har våra medsystrar och medbröder i det Palestinska folket fått fira Påsk under ockupation och med begränsningar för hur de kan leva sina liv med murar som separerar nära släktingar från varandra. Med både corona, den politiska utvecklingen i the Land of the Holy One och erfarenheten av godtycke och orättfärdighet får Påskens mönster av död och uppståndelse en stark närvaro i deras liv.

Kairos Palestine – A Moment of Truth är en ekumenisk organisation genom vilken de palestinska kyrkorna och kristna rörelserna uttrycker sin gemensamma tro och sin profetiska röst. Sabeel är en av grundarna och en tydlig röst i Kairos Palestine. Sabeel Jerusalems direktor Omar Harami skriver texten för the Holy Saturday (sidan 27 och framåt). Låt den bli en viktig följeslagare i ditt påskfirande!

Läs påskhälsningen (ENG)

 

Kairos Palestina-dokumenten

Kairos Palestina dokumenten handlar om hur kristna palestinier beskriver sin situation och sitt hopp 2009 och 2017. Båda dokumenten vänder sig till oss som reflektioner och med frågor till omvärlden om vad vi kan ge i stöd och hur omvärlden reflekterar över tro, hopp och kärlek.

Det första Kairos Palestina dokumentet vars hela titel är ”Ett ögonblick av sanning: Ett ord av tro, hopp och kärlek från hjärtat av palestinskt lidande” har skrivits av ett antal palestinska kristna kyrkoledare. Det beskriver de kristna palestiniernas situation, sätter in det i ett politiskt sammanhang och uppmanar kyrkorna runt om i världen att stärka sina insatser för att bereda vägen för en varaktig och rättvis fred för både palestinier och israeler. Till stor del bygger dokumentet på en text från Sydafrika 1985 som uppmanade de kristna att motsätta sig apartheid. Förklaringen till ordet Kairos i dokumentets titel är att Kairos är det grekiska ordet för ”ett lämpligt eller avgörande ögonblick”. Dokumentet har tillkommit inom ramen för Kyrkornas Världsråds Palestine-Israel Ecumenical Forum (PIEF) som stöder de palestinska kyrkorna. 

Läs Kairos Palestina I (SVE)

Det andra Kairos dokumentet, Kairos Palestina II, kommer 2017 i form av ett öppet brev från the National Coalition of Christian Organizations in Palestine, NCCOP, till the World Council of Churches och den ekumeniska rörelsen. Det beskriver det fortsatta lidandet för det palestinska folket, och vädjan till det internationella kristna samfundet om stöd och solidaritet. I dokumentet ges 9 uppmaningar till handling för det internationella kristna samfundet. 

Läs Kairos Palestina II (SVE)

Mer om Kairos Palestina (ENG)

 

Andra resurser