5 september 2019


Fredagen den 30 augusti skadades minst 94 palestinier under “den stora marschen för återvändande”, vid gränsen mellan Gaza och Israel. Nabil Musa Abu Musa, 25, skadades allvarligt av skarp ammunition och dog följande dag av sina skador. Mer än 300 demonstranter från Gaza har förlorat sina liv sedan de huvudsakligen fredliga protesterna började i mars 2018.

Käre Herre, vi ber för Nabils familj när de sörjer den de förlorat. Vi ber om ett rättvist och fredligt slut på den desperata belägringen av enklaven och på skjutningarna och dödandet vid gränsen. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Denna veckas Kumi Now-initiativ fokuserar Adalah, en oberoende humanitär organisation som arbetar för att försvara rättigheterna för palestinier och palestinska beduiner. Sedan 1948 har palestinska beduiner i Negevöknen mött den israeliska statens politik av påtvingade förflyttningar, husrivningar och förlust av egendom.

Herre Jesus, den goda nyheten om en stor glädje vid din födelse i det Heliga Landet gavs först av änglarna till “några herdar som låg ute och vaktade sin hjord om natten” (Luk 2:8). Vi tackar dig för arbetet som utförs av Adalah när de skyddar beduinherdar i Negev. Vi ber också att den israeliska regeringen ska överge sin politik att tvångsförflytta beduinerna. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Den 26 augusti anlände militären till al-Makhrour-regionen, nära Betlehem, för att förstöra hemmet och restaurangen för den palestinska kristna familjen Qaissia. De fick sin egendom förstörd redan 2012 och sedan 2015 och de har tvingats bygga upp igen med stora kostnader som följd. Vid varje tillfälle har en israelisk organisation gjort anspråk på deras egendom och de har nekats möjligheten att få saken avgjord i domstol. Den stressande rivningen filmades och kan ses på Facebook, där den har gjorts tillgänglig av “the Good Shepherd Collective”.

Herre, vi ber för familjen Qaissia som upplever trauma i att ha få sitt hem och sin verksamhet förstörd, nu för tredje gånger. Vi ber att de ska få ersättning och vi ber om ditt helande och din frid. Vi ber också om ett slut på ockupationen och handlingar som är resultat av den. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Denna vecka har 46 000 palestinska flyktingbarn startat sitt nya skolår i de 96 skolor som drivs av UNWRA för palestinska flyktingar på Västbanken och i östra Jerusalem. Eleverna I Silwan Girl´s School var glada över att se de renoveringar som genomförts i deras skola i östra Jerusalem under ferien.

Herre, vi tackar dig för UNWRA:s arbete under de sjuttio år som gått. De arbetar för att säkra rätten till utbildning för palestinska flyktingar, även i tider av konflikt. Vi är tacksamma för modet och hängivenheten som eleverna visar i sin kärlek till lärandet och för deras beslutsamhet att fullfölja sin utbildning, trots svårigheterna i sina liv. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Den 27 augusti organiserades för första gången en fotbollsturnering för amputerade i Gaza, under Röda Korsets beskydd. Många unga män har återfått konditionen genom att spela I Palestinska fotbollsligan för amputerade (PAFA), som grundades i Gaza i mars 2018. Förhoppningen är att de unga idrottarna kommande år ska få möjlighet att resa och delta i internationella tävlingar.

Herre, vi tackar dig för fotbollsmatcherna med amputerade i Gaza och för förnyat hopp och fokusering, som vi ser i dessa unga idrottares liv. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Den första internationella samlingen för Sabeel (Sabeel International Gathering) arrangeras 2 – 7 december i Palestina. Detta nya initiativ kommer att samla vänner till Sabeel tillsammans med andra organisationer som arbetar för rättvisa och fred i Palestina och Israel.

Herre, vi tackar dig för våra vänner och för dem som uppmuntrar andra att ge av sin tid för att komma till detta tillfälle till lärande och gemenskap med det palestinska folket. Välsigna dem i deras arbete när de bidrar till denna ekumeniska samling. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Vi ber tillsammans med Kyrkornas Världsråd för.…
Benin, Elfenbenskusten och Togo. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Om Sabeels Wave of prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels nattvardsgudstjänst varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com