19 december 2019


Mer än 2000 palestinier samlades i olika delar av Gasaremsan i fredags för att ta del i “Den stora marschen för återvändande” som sker varje vecka. Det palestinska hälsoministeriet rapporterar att fem palestinier sköts med skarp ammunition genom stängslet; en av dem sköts i huvudet och skadades allvarligt och fyra sköts med gummitäckta stålkulor. Dussintals lider av effekterna av att ha andats in tårgas.

Herre, vi kommer inför dig redo att lägga ner vår ångest och rädsla vid dina fötter och ber att du ska leda våra hjärtan genom din frid som övergår allt förstånd. Vi ber för alla som protesterar fredligt i Gaza och vi ber att andra ska ledas till att uttrycka sina sorger genom ickevålds-protester. Herre, i din nåd…  Hör våra böner.

Denna veckas Kuni Now-initiativ fokuserar på arbetet som utförs av Military Court Watch (MCW). MWC är en ideell organisation som granskar hur barn behandlas i det israeliska militära rättssystemet. Varje år interneras och åtalas hundratals palestinska barn i militärdomstolar.

“Låt barnen komma till mig”, uppmanade vår Herre Jesus sina lärjungar när de försökte hindra dem (Luk 18:16). Vi ber Herre. att du i ditt medlidande, ska se hur palestinska barn behandlas av de israeliska ockupationsstyrkorna på Västbanken. Vi ber för alla dem som försöker stödja och skydda dem och ber att det israeliska militärrättsliga systemet ska avskaffas, det har en sådan frätande effekt på det palestinska samhället. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

I torsdags, den 12 december, deklarerade israeliska myndigheter att kristna från Gazaremsan inte kommer att ges tillstånd att besöka de heliga platserna på Västbanken, i östra Jerusalem eller i Israel under julen. Endast män över 45 år som önskar att resa utomlands via Jordanien kan beviljas tillstånd.

Vi ber tillsammans med våra kristna bröder och systrar när de försöker utmana beslutet från den israeliska regeringen som vägrar ge tillstånd för befolkningen i Gaza att besöka familjen och fira jul i Israel, på Västbanken eller i östra Jerusalem. Herre, i din nåd…  Hör våra böner.

Förra veckan presenterade Arab Higher Monitoring Committe en strategisk plan för att motverka våld i den arabiska befolkningsgruppen i Israel. Planen erkänner den sociala förändring som de upplevt, men pekar också ut den långa period av försummelse som man fått stå ut med under en lång rad av israeliska regeringar. Planen kräver att lokala myndigheter gör prioriteringar för sina områden med investeringar i sociala program, såväl som att förstärka polisens aktivitet att stoppa kriminella organisationer.

Käre Herre, vi tackar dig för de arabiska ledarnas ansträngningar att få till stånd åtgärder för att stoppa våldet och instabiliteten i sina samhällen. Vi ber att medel ska ställas till förfogande från regeringen för att förverkliga planerna. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Det kvinnliga palestinska karateteamet i Gaza har kunnat glädja sig åt framgång när de coachats av Has er-Rai. De har tuffa träningsscheman framför sig och de vill delta på den internationella scenen, men de måste också möta de israeliska reserestriktionerna för enklaven.

Herre, vi ber för de män och kvinnor som utövar sport i Gaza och på Västbanken och som vill tävla på högsta nivå. Vi ber för deras beslut att besegra restriktionerna för resor. Vi ber om den dag då alla dessa hinder ska tas bort. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Friends of Sabeel i Nordamerika (FOSNA) och Back4Palestine (B4P) har gått samman för att initiera ett uppsökande projekt (Black church outreach project) för att ge uppmärksamhet åt palestinsk frihet och rättvisa, i svarta församlingar. De bjuder in svarta präster, svarta kristna, såväl som medlemmar i den svarta gemenskapen och den som vill stödja projektet, som innebär att den svarta kyrkan kräver ett slut på israelisk apartheid och lyfta de palestinska kraven på rättvisa.

Herre, vi ber att detta gemensamma initiativ ska föra de två gemenskaperna tillsammans genom att de delar erfarenheter och berättelser. Vi ber att den svarta kyrkans upprop ska bli ett verktyg för att få slut på orättvisorna i Palestina. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

Herre, vi tackar dig för alla som deltog i Sabeels julmiddag i onsdags den 14 december. Vi ber att den vänskap som uppstod eller förnyades ska bära frukt under året som kommer. Herre, i din nåd…   Hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Kina, Hongkong och Macau. Herre, i din nåd… Hör våra böner.

 

Om Sabeels Wave of prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels nattvardsgudstjänst varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com