14 januari 2021


Den 1 januari samlades hundratals palestinier till en fredlig demonstration i Deir Jarir, nordost om Ramallah. De protesterade mot den israeliska expansionen av bosättningar som hotar stora landområden nära deras by. Den israeliska armén använde gummimantlade stålkulor och tårgas för att skingra demonstranterna och en palestinier skadades i huvudet. Samma dag attackerades palestinska herdar av israeliska bosättare i området Masafer Yatta i Hebrondistriktet. Bosättarna attackerade herdarna och deras får, med klubbor och stenar och stängde vägen till betesområdena.

Herre, vi ber om ett slut på den illegala israeliska expansionen av bosättningar på det ockuperade palestinska territoriet. Vi ber att våldet från den israeliska militären mot palestinska demonstranter ska upphöra.  Herre, i din nåd… hör våra böner.

Palestinska invånare i byn Kafr Qaddum, nära staden Tulkarem, får utstå dagliga attacker från israeliska bosättare. Den 1 januari skadades 18 bybor när den israeliska armén använde kulor och tårgas för att lösa upp en demonstration mot den israeliska bosättningsexpansionen.

Herre, vi ber för alla palestinier när de fortsätter att protestera mot stölden av deras mark till israeliska bosättningar. Herre, du “är en borg för den förtrampade, en borg i tider av nöd.” (Ps 9:10). Du lovar, Herre att “den fattige är inte för evigt glömd, de förtrycktas hopp inte borta för alltid”. (Ps 9:19). Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Haroun Abu Aram, en ung palestinier sköts den 1 januari i nacken av en israelisk soldat i byn al-Tuwanah i Hebrondistriktet. Han och några andra bybor försökte hindra israeliska soldater att ta deras generatorer för elektriciteten när armén genomförde husrivningar. Skadan förlamade honom från halsen och nedåt-

Herre, vi ber för Haroun och hans familj när han utsatts för denna förödande skada. Vi ber för invånarna i hans by som har fått sina hem rivna, i tider av pandemi och utarmning. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 6 januari dömdes Issa Amro av en israelisk domare i militärdomstolen Ofer för att ha deltagit i fredliga demonstrationer sedan 2010. Issa är en av grundarna av Youth Against Settlements, en grupp av palestinska aktivister baserade i Hebron. Amnesty International har kallat hans åtal grundlöst och hävdar att de israeliska myndigheterna driver en “förföljelsekampanj” mot honom.

Tack Herre, för att det fortfarande finns unga palestinier som är beredda att höja sina röster mot de orättvisor de upptäcker i sitt ockuperade land. Vi ber för Issa Amro och att alla anklagelser mot honom läggs ner när hans dom överklagas. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den grekisk-ortodoxa patriarken i Jerusalem har orsakat stor upprördhet på grund av sina senaste planer att sälja 11 ha mark som tillhör Mar Elias-klostret nära Betlehem. Han planerar att sälja marken till två israeliska byggnadsföretag, Talpiot Hadsha och Broeket Habsaga. Företagen vill förbinda den stora israeliska Gilo-bosättningen, vilken är byggd på palestinsk mark, med Talpiot-området i Jerusalems stad.

Herre, vi ber att alla planer för försäljningen av mark vid Mar Elias-klostret ska omvärderas av de styrande i den ortodoxa kyrkan. Vi ber att full information ska ges om hur marken ska användas av de israeliska myndigheterna och eventuella konsekvenser för palestinierna som bor i området. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Iran, Irak och Syrien. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com