28 oktober 2021


Veckans Kumi NowOnline fokuserade på svårigheterna för kvinnor och barn som lever under konflikt i den israeliska ockupationen av Palestina. Nästa veckas Kumi Now handlar om islamofobi. Kumi Now-gemenskapen vill göra november till månaden då ämnen kring islamofobi diskuteras grundligt. Hoppet är att mer utbildning ska leda till minskade fördomar och stärka muslimer i att med mera självförtroende bidra i sina större sammanhang.

Herre Jesus, vår rättfärdige Herre, hjälp oss “hata det onda och älska det goda, låt rätten råda då ni dömer.” (Amos 5:15) Hjälp oss att uppmuntra alla medlemmar i våra samhällen med sin mångfald att stiga fram och medverka till att bygga dem mer fredliga. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Gazas första kvinnliga basketbolldomare har börjat döma matcher med både manliga och kvinnliga lag. Amira Ismail, 23, fick faktiskt sin internationella licens för tre år sedan, men hindrades från att döma på grund av press både från pandemi och sociala hinder. Hon är den enda kvinnliga basketbolldomaren av femton i Gaza. Hon arbetar också som farmakolog på sjukhus.  

Herre, vi tackar dig för Amiras beslutsamhet i att skaffa sig kvalifikationer för att bli domare vid basketbollmatcher i Gaza. Vi ber att hon ska inspirera mång andra unga kvinnor att utöva sporter som de älskar, och att deras självförtroende ska växa och att de får vara friska och starka. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Netflix annonserar att man lanserat en ny serie filmer, under titeln “Palestinska berättelser”. Till en början kommer 32 prisbelönta filmer, antingen producerade av palestinska regissörer eller filmer som berättar palestinska historier. Många av filmerna kommer att beskriva förtrycket som palestinier upplever under den israeliska ockupationen.

Herre, vi ber att det internationella samfundet ska utmana den israeliska regeringen över dess ockupation och överdrifter när de exponeras av de palestinska filmmakarna. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den palestinska filmen “Främlingen” (Al Garib) har nominerats till 2022 års Oscar. Regissören Ameer Fakker Eldin, som kommer från de ockuperade Golanhöjderna, vann Edipe Re-priset med denna film vid filmfestivalen i Venedig. Filmen gjordes på Golanhöjderna och följer en icke legitimerad läkare som bor i en liten by under en period av personlig kris.

Herre, vi ber för de syrier som bor på Golanhöjderna och lider under israelisk annektering och ytterligare hotas av tvångsförflyttning på grund av expansionen av israeliska bosättningar. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 21 oktober uttalade FN-experter sin stora oro över fem palestinska fångars öde, vilka hungerstrejkar i israeliska militärfängelser. Den israeliska politiken att hålla fångar utan åtal och rättegång, driver dem till desperata handlingar för att få uppmärksamhet i sina svårigheter. De är alla män kring tjugo-trettio år och har vägrat att äta två-tre månader. Speciellt två av dem, Kayed Al-Fasfous och Miqdad Al Qawasameh, balanserar på gränsen till att förlora sina liv.

Herre, vi ber om livet för de fem palestinska fångarna, att de ska friges från sin administrativa arrestering innan de dör. Vi ber att den israeliska regeringen ska stoppa häktningsorder utan rättegång för mer än femhundra palestinska fångar, bland dem sex palestinska barn. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 22 oktober deklarerade Israels försvarsminister, Benny Gantz, att sex ledande palestinska mänskorättsorganisationer nu anses vara “terroristorganisationer”. Han påstår att de alla har en “hemlig länk” till Palestinian Front for the Liberation of Palestine. Uttalandet kan stärka de israeliska myndigheternas möjligheter att stänga deras kontor, beslagta deras utrustning och förbjuda stöd till deras verksamhet. Organisationerna är Addamer; al-Haq; Defence for Children International -Palestine (DCI-P); the Union of Agricultural Work Committees; Bisan Centre for Research and Development och the Union of Palestinian Women’s Committees. Human Rights Watch och Amnesty International hävdar i ett gemensamt uttalande att den israeliska regeringens kungörelse är en “skamlös attack på mänskliga rättigheter”.

Herre, vi ber för alla palestinier och israeler som arbetar för att skydda de mänskliga rättigheterna för palestinier, som kämpar för att överleva under israelisk ockupation. Vi ber att internationella organisationer och regeringar ska utmana det sätt som den israeliska regeringen kränker det palestinska folkets mänskliga rättigheter och att Israel ska ta tillbaka detta beslut.  Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tidigare i oktober besökte höga diplomater och representanter från EU och Storbritannien byn Qusra i Nablusdistriktet för att delta i olivskörden. Det brittiska konsulatet arrangerade besöket och kontaktade två andra byar som hade blivit utsatta för attacker från illegala israeliska bosättare. Den internationella närvaron är ett sätt att avskräcka bosättarna från att utföra våldsattacker under skördetiden.

Herre, vi ber om skydd för de tusentals palestinska odlare som är beroende av olivskörden för sitt liv och uppehälle. Vi ber om ett slut på bosättares våldsamma attacker mot odlarna. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Nisreen Abu Kmeil, en 46-årig palestinsk mor, återförenades till slut med sin man och sina sju barn i sitt hem i Gaza den 20 oktober. Hon frigavs från israeliskt fängelse efter att ha avtjänat ett sexårigt straff för motstånd mot ockupationen. Myndigheterna tvingade henne att vänta ytterligare tre dagar innan hon tilläts möta sin familj genom att påstå att hon hade obetald skatt på sin television.

Herre, vi ber för Nisreen som återvänder till sin familj och ska lära känna sina barn igen, bland dem den åttamånader gamla son hon tvingades lämna när hon arresterades för sex år sedan. Vi ber för de trettiotvå andra palestinska kvinnor som fortfarande hålls i israeliska fängelser på grund av sitt motstånd mot ockupationen.  Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för öarna i Karibien: Antigua och Barbuda, Aruba, Bahamas, Barbados, Kuba, Curaçao, Dominica, Dominikanska Republiken, Grenada, Guyana, Haiti, Jamaica, Puerto Rico, Sint Maarten, St. Kitts-Nevis, St. Lucia, St Vincent och Grenadinerna, Suriname, Trinidad och Tobago. 

Herre, i din nåd…   hör våra böner.  

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com