20 februari 2020


Denna veckas Kumi Now-initiativ fokuserar på arbetet som utförs av Regional Council of the Palestinian Unrecognised Bedouin Villages (RCUV). RCUV försöker åstadkomma representation för beduinbyar i al-Araqib i Negev. De palestinsk-arabiska invånarna i dessa byar har inget legalt erkännande i den israeliska staten och ingen tillgång till samhällsservice såsom vatten och elektricitet. De vill fortsätta sin traditionella livsföring med boskapsuppfödning och odling, men lever under konstant hot om husrivning. Den israeliska regeringen vill flytta dem till urbana centra utan att ta hänsyn till deras traditionella sätt att leva.

Herre, vi ber för arbetet som utförs av RCUV när de försöker skydda människor som inte har några rättigheter i sitt eget land. Vi ber att beduinernas livsstil ska respekteras och att de ska tillåtas att använda sin mark på traditionellt sätt. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har lämnat en rapport om de företag som tjänar på den israeliska ockupationen av Västbanken och östra Jerusalem. Rapporten namnger 112 företag som varit involverade i etablering av bosättningar, bland dem Airbnb, booking.com, Expediagruppen och Motorola. Det bor nu ca 600 000 israeler i ca 140 illegala bosättningar, byggda efter ockupationen 1967.

Käre Herre, vi ber att de affärsverksamheter som redovisas i FN-rapporten ska omvärdera hur de gör vinster på sina förbindelser med judiska bosättningar – illegala enligt internationell lag. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Som en följd av den israeliska regeringens beslut att förbjuda palestinsk export av jordbruksprodukter via Jordanien säger chefen för Kvartetten för Mellanöstern, dr John Clarke, att den kommer att ingripa mot beslutet och uppmana den israeliska regeringen att lyfta restriktionen. Den s.k. ”Kvartetten” är en grupp från de stater som är involverad i att medla i den israelisk/palestinska fredsprocessen.

Käre Herre, vi ber att den israeliska regeringens försök att kväva den palestinska ekonomin möter ett starkt ingripande och praktisk handling från det internationella samfundet. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 11 februari skar vandaler sönder däcken på ett dussintals fordon i den arabiska byn Jish i norra Israel. De sprayade också slagord som varnade för “judisk-arabisk assimilering” på flera byggnader. Polisen rubricerar det som en “prislappsattack” från israeler i den yttersta högern, som utfört liknande attacker mot araber de senaste åren.

Herre, vi ber för arabiska samhällen som lever i rädsla för hatbrott. Vi ber att polismyndigheterna ska ställa förövarna inför rätta och skydda utsatta samhällen. Vi ber att israeliska och arabiska samhällen ska leva respektfullt och fredligt i detta delade land. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 10 februari publicerade Sabeel ett nytt nummer av Cornerstone med titeln Palestinska teologier. I numret finns flera intervjuer med palestinska teologer från olika kyrkor som utvecklar sin teologi, hur kyrkor hanterar sionismen och deras hopp för framtiden.

O Herre, du har medkänsla och visar nåd. Vi tackar dig för längtan att nå en djupare förståelse för varandra och hur vi återger din härlighet och bygger din kyrka där vi lever. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Nadia Habash, en föreläsare vid Birzeit-universitet, har av Middle East Architect magazine utnämnts som en av de femtio mest inflytelserika arkitekterna i regionen. Hon beskriver sitt arbete som en del av en “nationell kamp för att bevara det arkitektoniska arvet i Palestina.”

Herre, vi tackar dig för de talanger du ger till arkitekter som Nadia. Vi tackar dig för att hon har fått möjlighet att lyfta och vårda sitt palestinska arv i ett ockuperat land där så mycket förstörs. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Frankrike, Tyskland och Monaco. Herre, i din nåd… hör våra böner.

 

Om Sabeels Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeels nattvardsgudstjänst varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejl? Skriv till sabeelsverige@gmail.com