11 februari 2021


Online-samlingen för Kumi Now som sändes den 9 februari handlade om svårigheterna för palestinier att få tillgång till sjukvård. Speciellt svårt är det för dem som bor i Gaza. De utsätts för lång väntan och olika administrativa hinder när de söker tillstånd från de israeliska myndigheterna att besöka läkare utanför enklaven. 

Herre, vi ber att Israel ska lyfta restriktionerna för palestiniernas rörelsefrihet, speciellt för dem som lever i Gaza och behöver medicinsk hjälp. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 28 januari var den tionde dagen av två palestinska bröders hungerstrejk, Bassam och Bilal Diab, från norra Västbanken. De arresterades i sitt hem den 19 januari för sin opposition mot ockupationen och fängslades på förhörscentret, Al-Jalama, nära Haifa. 

Herre, vi ber för bröderna Diabs hälsa och att de snart ska friges från fängelset. Vi ber för de tusentals palestinier som tynar bort i israeliska fängelser för att de har uttryckt sitt motstånd mot ockupationen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Söndagen den 31 januari beordrade den israeliska armén en temporär evakuering av fem beduinfamiljer i Masafer Yatta, söder om Hebron, för att ge plats för en militärövning i området. Familjerna tvingades evakuera med kort varsel och oroas över att deras mark ska vara än mer osäker när de tillåts återvända.  

Herre, vi ber om ett slut på de återkommande trakasserierna och störningarna som den israeliska armén orsakar i beduinernas liv. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Patriark Michel Sabbah delade sina reflektioner i en film med titeln “Folkets patriark” i en direktsändning den 6 februari. Han är den ende icke-italienaren under 500 år som haft posten som “Latin Patriarch of Jerusalem” (1987-2008). Han tillhör en av de prominenta palestinska kristna som introducerade Kairos-dokumentet 2009. 

Herre, vi tackar dig för Michel Sabbahs liv och vittnesbörd och för hans mod när han fortsätter att höja sin röst mot orättvisorna under den israeliska ockupationen av Palestina. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Issa Amro var skyldig att infinna sig inför en israelisk militärdomare den 8 februari för att få höra sitt straff. Han är grundaren av Youth Against Settlement och har i åratal protesterat mot brott mot mänskliga rättigheter genom icke-våldsmetoder. Amnesty International uppmanar Israel att lägga ner det “politiskt motiverade” åtalet mot Issa och kallar det grundlöst. 

Herre Jesus, vår strålande morgonstjärna (Upp 22:16), led oss genom mörkret och lys upp vår väg när rättvisan är långt borta från oss och vi vandrar i dunklet. Vi ber för Issa och för alla palestinier som protesterar genom icke-våld mot den israeliska ockupationen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En storskalig rivning av 28 palestinska hem och byggnader genomfördes av den israeliska armén den 1 februari, i Hemsa al-Foqa, öster om staden Tubas i norra delen av Jordandalen. Rivningen har berövat 85 palestinier sina hem, bland dem 45 barn. 

Herre, vi ber att rivningarna av palestinska hem som genomförs av israeliska myndigheter ska upphöra. Vi ber att det internationella samfundet ska ingripa för att förhindra att den israeliska regeringen fördriver palestinier och kastar ut dem från landet. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 1 februari öppnade israelisk polis eld i ett bostadsområde i Tamra, norra Israel, i en incident där två maskerade skyttar var inblandade. Polisen dödade en av dem och skadade den andre. Flera andra palestinier råkade illa ut vid detta tillfälle. Ahmad Hijazi, en 22-årig sjuksköterskestudent, dödades och Muhammad Armoush, en 31-årig doktor, skadades och togs till Haifa för vård. Tusentals palestinier i fyra arabiska städer i Israel gick ut på kvällen och protestera mot att den israeliska polisen inte arresterat medlemmar i kriminella gäng i det arabisk-israeliska samhället och mot den bristande vapenkontrollen. 

Herre, vi ber för de dödades familjer och för offren som skadats i den senaste incidenten i Tamra när de sörjer dem de förlorat. Vi ber att de skadade återhämtar sig från sina skador. Vi ber att våldet inom det arab-israeliska samhället utreds och förhindras. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Nyligen tillkännagavs att två framstående palestinier har dött. Alia Nusseibeh som under sextio år drivit frågan om kvinnors utbildning och som startade Al Nithamia School för flickor i Jerusalem. Hon var också en tydlig röst i kampanjen mot Israels inblandning i det palestinska utbildningssystemet i ockuperade östra Jerusalem. Abdul Sattar Qassam, en palestinsk akademiker och aktivist, dog av Covid-19 den 1 februari, i en ålder av 72 år. Han var professor i Political Science vid universitetet Al-Najah i Nablus. 

Vi tackar dig Herre, för det sätt som Alia Nusseibeh och Abdul Qassam dedikerade sina liv för unga kvinnors och mäns utbildning. Vi tackar dig också för deras mod att höja sina röster mot orättvisorna under den israeliska ockupationen. Herre, i din nåd…   hör våra böner. 

Vi ber om Guds stöd för Margaret Karram från Haifa i hennes uppdarg som den första arabiska ordföranden i Catholic Focolare Movement. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Andorra, Italien, Malta, Portugal, San Marino, Spanien och Vatikanstaten. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com