24 september 2020


Israel har infört en andra nationell nedstängning under tre veckor, på grund av en ny våg med 4000 bekräftade fall av Covid-19 varje dag. Detta stänger alla skolor och endast livsmedelsaffärer och apotek kommer att vara öppna. Skolorna har nyss öppnat igen för ett nytt skolår och denna nedstängning kommer att medföra ett svårt avbrott.

Herre, vi ber för alla myndigheter i Israel och på de ockuperade områdena som har ansvar för hur återkomsten av viruset i landet hanteras. Vi ber för familjer som ska sköta sina arbeten och barnens skolgång från sina hem. Vi ber också om skydd för den vårdpersonal som ska ta hand om dem som blir allvarligt sjuka av viruset. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En israelisk domstol har utfärdat en rivningsorder för moskén Qaqaa Bin Amr i Silwan i östra Jerusalem. Myndigheterna hävdar att moskén, som byggdes 2012, inte har bygglov. Sådana bygglov utfärdas mycket sällan för palestinier av de israeliska myndigheterna. Silwan har blivit måltavla för rivningar av palestinsk egendom under de senaste sex månaderna, även under nedstängningar på grund av pandemin. I genomsnitt 65 palestinska byggnader på det palestinska territoriet har rivits varje månad och lämnat många familjer hemlösa.

O Herre, det är svårt att föreställa sig hur det känns, speciellt under en världsvid pandemi, att med egna ögon se sitt hem rivas. Herre, vi ber att denna grymma metod ska upphöra. Vi fortsätter att be för en förändring av åsikterna i Israels regering, för ett stopp av att tvinga palestinier ut från sina hem, affärer och platser för bön. Herre, i din nåd.. hör våra böner.

Den 17 september förstörde de israeliska myndigheterna byggnaderna i den palestinska beduinbyn Al Araqeeb i Naqaböknen nära Beersheva. Det är den hundrasjuttioåttonde gången myndigheterna jämnat byggnader med marken. Varje gång det hänt har familjerna rest sina tält igen. De har dokument som visar att de äger marken och vill inte bli förflyttade till regeringens “townships”. De 51 palestinska beduinbyarna i Naqaböknen är inte erkända av israeliska myndigheter. Invånarna är israeliska medborgare och betalar skatt som andra medborgare, men är inte anslutna till el eller vatten och har inte samma rättigheter.

“Höj din röst för den stumme, till försvar för alla som sviktar. Höj din röst och döm rättfärdigt, försvara de fattiga och svaga” (Ords 31:8-9.) Herre, vi ber för de palestinska beduinerna som ser sina hem gång på gång bli bortschaktade av de israeliska myndigheterna. Vi ber att många i Palestina, Israel och runt världen ska höja sina röster för dessa utblottade människor så att de kan leva ostörda på sin mark, befriade från sådana obevekliga trakasserier. Herre, i din nåd.. hör våra böner. 

Den 16 – 18 september 1982 utfördes en brutal massaker i området Sabra, intill flyktinglägret Shatila i Beirut. I dagar hade den israeliska armén bombat området och såg sedan på när de libanesiska falangisterna brutalt döda människor. Följande år drog en FN-kommission slutsatsen att Israel, som den ockuperande makten, bar ansvaret för våldet, men USA och det internationella samfundet befriade Israel från ansvaret för detta brott. 

Herre, vi lyfter fram Beirut inför dig, där så mycket blod har flutit och så många har fått utstå lidande. Vi lyfter fram det libanesiska folket, tillsammans med de miljontals palestinska flyktingarna som börjar förlora hoppet. Många har förlorat familjemedlemmar i massakern för fyrtio år sedan. Många kommer att lida av den ekonomiska härdsmältan i Libanon. Några har nyligen drabbats av den kemiska explosionen i hamnen, andra fruktar ett utbrott av pandemin eller har drabbats av nedskärningar i det viktiga biståndet. Herre, vi ber att andra länder ska fortsätta att ge stöd till Libanon, trots att de kämpar med behoven för sin egen befolkning. Herre, i din nåd…hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Bolivia, Brasilien, Chile och Peru. Herre, i din nåd…   hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner kl. 12 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com