30 december 2021


I Kumi Now Online i tisdags talade biskop emeritus Munib Younan om “Kristna i det Heliga Landet”. Det var det sista mötet i år och Kumi Now tar nu paus för att utvärdera inför framtida digitala möten.

Herre, vi tackar dig för dem som åtagit sig att stå för rättvisa, inkludering och ickevåld genom Kumi Now-initiativet. Vi ber att deras engagemang ska fortsätta in på det nya året och ser fram mot ett reviderat Kumi Now Online. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Desmund Tutu, anglikansk ärkebiskop emeritus i Sydafrika, avled söndagen den 26 december, 90 år. Tutu var en uttalad ickevåld-aktivist mot apartheid i Sydafrika, och riktade under flera år sin uppmärksamhet mot det Heliga Landet och de likheter han såg mellan Israels behandling av palestinierna och behandlingen av svarta sydafrikaner under apartheid.

Herre, vi är tacksamma för ärkebiskop Tutus liv och gärning. Vi är tacksamma för hans tro, för hans engagemang i att utmana orättvisor varhelst han såg dem och för hans glada humor. Vi ber att hans familj ska finna frid i dessa svåra tider. Låt honom vila i frid och ära. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Sabeel Jerusalem önskar alla anställda, volontärer och vänner ett Gott Nytt År och all välsignelse för 2022.

När nu ett nytt år börjar tar vi oss tid att minnas händelser från det år som gått. Svårigheterna, tragedierna och problemen finns i färskt minne, speciellt tänker vi på Libanon, Afghanistan, Syrien och Palestina. Men Herre, påminn oss om din dagliga omsorg, din nåd, och ditt löfte om fred; fastän vi har bekymmer i denna värld, påminn oss ständigt om att du har vunnit seger. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Hisham Abu Hawash, en palestinsk fånge i israeliskt militärfängelse, har hungerstrejkat i mer än fyra månader. Senaste tiden har hans hälsotillstånd försämrats påtagligt. Abu Hawash, 40 år, som är far till fem barn har tillbringat totalt åtta år i israeliska ockupationsfängelser. Under 52 månader – mer än halva tiden bakom galler – har han varit fängslad utan åtal och rättegång (“administrative detention”).

Herre, vi ber att modet hos Hisham och alla palestinska fångar ska vara starkt, speciellt under hungerstrejkerna när deras hälsa försämras. Vi ber för Hishams familj och deras lidande. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den palestinska staden Burqa har stått under konstant attack från israeliska bosättare och israeliska ockupationsstyrkor. Staden är nästan helt blockerad från resten av området genom jordvallar över vägarna för att ge bosättarna eget tillträde till bosättningar och utposter som omger området. Mer än 15 000 israeler har samlats i bosättningen Homesh för att minnas Yehuda Dimentman, som rapporterats mördad av beväpnade palestinier.

O Gud, vi ber för människorna i Burqa och alla palestinska städer och byar under hot från den israeliska ockupationen. Vi ber att det internationella samfundet ska följa upp sina ord med handling mot den israeliska regeringen för att få ett slut på byggandet av bosättningar. Vi ber också för Yehuda Dimentmans familj, att de ska finna frid i denna svåra tid. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsrådber vi för Japan, Nordkorea, Sydkorea och Taiwan.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com