27 april 2023


Nästa tisdags Kumi Now Online granskar censur och våld som drabbar palestinska journalister – med anledning av att Världsdagen för pressfrihet uppmärksammas onsdagen den 3 maj. Förra veckans sändning handlade om Nation State Law (Nationalstatslagen), som antogs den 1 maj 2018.

Herre, vi ber för Palestina-araberna och andra icke-judiska medborgare i Israel, som utgör en femtedel av populationen, och ännu inte har samma rättigheter som judiska medborgare. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Västbanksstaden Jeriko, som förra året välkomnade ett rekordstort antal turister, har i år tömts på besökare eftersom vägblockader och militära vägspärrar nästan gjort resande omöjligt. Borgmästaren Abdulkarim Sidr menar att den rasistiska politiken från den israeliska militärmyndigheten hindrar många lokala och besökare från att nå turistplatserna. “Stängningar sker utan någon känd orsak, och det ges ingen direkt förklaring”.

Herre, i våra böner lyfter vi fram alla palestinska familjer som tvingats vänta timmar vid vägspärrarna in mot Jeriko. Vi minns också affärsinnehavarna i Jeriko som förlorat inkomster som ett resultat av militärens orättfärdiga stängningar. Vi fortsätter att be om ett slut på ockupationen och en stärkt position från det internationella samfundet för att hålla Israel ansvarigt för sina handlingar Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 23 april tvingade israeliska bosättare, skyddade av armén, bort palestinska herdar när de vallade sina djur i området vid Ein es-Sakout i Jordandalen. Attacker av israeliska bosättare mot palestinier är vanliga, men attacker mot bönder och herdar i området är speciellt intensiva. De flesta av attackerna sker i närvaro av den israeliska ockupationsarmén, som vanligtvis inte gör något för att stoppa dem, utan snarare ger skydd åt angriparna.

Herre, vi ber om ett slut på den israeliska militärockupationen, som tillåter bosättare att begå sina brott ostraffade. Vi lyfter fram herdarna och deras boskap och alla som lider av våldet som är ett resultat av den militära ockupationen. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 19 april lanserade Sabeel sin bok “This is where we stand -a Sabeel reflection on Antisemitism”. (Det här är vår ståndpunkt – en reflektion från Sabeel om antisemitism.) Boken har under fyra år tagits fram av många medverkande. Vi är tacksamma för alla som deltog under lanseringen, speciellt för våra gäster: Hana Bendcowsky, Rabbi Guy Alaluf och fader David Neuhaus.

Herre, vi tackar dig för detta lyckade event. Vi ber att alla människor ska besluta sig för att bekämpa alla uttryck för hat och diskriminering oberoende av sina identiteter. Herre, låt din ande leda Sabeel när vi fortsätter att engagera oss i diskussioner kring religiös diskriminering. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Denna vecka minns vi de många dödade under det armeniska folkmordet och lyfter speciellt fram den palestinsk-armeniska gemenskapen, när de högtidlighåller folkmordet 1915.

Herre, låt det armeniska samfundet runt om i världen, och speciellt i Palestina, känna din närvaro och tröst när vi minns denna massaker. Gör det möjligt för oss att känna igen orättvisa varhelst den sker och stärk oss till att agera som ambassadörer för fred. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Armenien, Azerbajdzjan och Georgien.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com