17 augusti 2023


Nästa tisdag, den 22 augusti, kommer Kumi Now att reflektera över Jerusalemdeklarationen om kristen sionism. Den publicerades den 22 augusti 2006 av flera palestinska kristna ledare. Deklarationen som visar på följderna och den teologiska korruptionen av kristen sionism. Kristen sionism uppfattar palestinsk närvaro som ett hinder för Guds plan och tror på judisk suveränitet i hela det palestinska området och för fram en exkluderande, våldsam och rasistisk teologi.

Herre Jesus Kristus, ge oss modet att utmana varje försök att förvanska ditt heliga ord till stöd för förtryck och överlägsenhet. Vi ber att de som har blivit missledda genom kristen sionism ska ångra sig och bli sanna vittnen om din kärlek. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Förra söndagen protesterade tusentals palestinier och judar tillsammans i, vad som kallas, ”De dödas marsch”. Det var ett gemensamt upprop till den israeliska regeringen att bekämpa den växande spiralen av våld inom palestinska samhällen i Israel, vilken har tagit 141 liv hittills i år. Den israeliska staten har systematiskt försummat detta och tagit bort finansiering som ska tillgodose behoven i de palestinska samhällena i Israel.

Himmelske Fader, vi ber för dessa familjer som har förlorat sina älskade på grund av våldet i palestinska samhällen i Israel under detta år. Vi ber om ett slut på våldet och är tacksamma för den gemensamma protesten, med palestinier och israeler som nyligen ägt rum. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 4 augusti stormade en mobb beväpnade bosättare Burqa, öster om Ramallah. De satte eld på minst två bilar och öppnade eld mot palestinier. Nittonårige Qusai Jamal Ma’atan, sköts till döds av de beväpnade bosättarna och fyra andra palestinier skadades. Ytterligare en ung palestinier har således dödats av beväpnade bosättare i år.

Herre, vi beklagar att ännu en ung palestinier dödats av beväpnade bosättare. Vi ber för Ma’atans familj, i deras sorg och ber att de palestinier som skadades ska återhämta sig. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Under de senaste veckorna har en petition, med titeln, ”Elefanten i rummet”, cirkulerat bland judiska akademiker, läkare och offentliga personer. Petitionen stöder den israeliska proteströrelsen, men uppmanar också till likställdhet för judar och palestinier på de ockuperade palestinska områdena. Dessutom kräver den av valda ledare, institutioner och regeringar över hela världen att konfrontera ”Elefanten i rummet”, som är orättvisorna som begås av Israel mot det palestinska folket.

Käre Herre, vi är tacksamma för våra judiska bröder som visar sin solidaritet med det palestinska folket genom denna petition. Vi ber att fler akademiker, läkare och offentliga personer ska följa uppmaningen och diskutera de orättvisor palestinierna möter. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Denna vecka kommer, Sawsan Bitar, en av våra seniora anställda, att delta i den lilla gruppen med kristna palestinska ledare, som planerar den årliga retreaten för alla palestinska präster i Palestina/Israel. Retreatens syfte är att främja ekumenik och samarbete mellan alla kristna kyrkor i landet.

Käre Herre, tack för alla individer, organisationer och initiativ som strävar efter ekumenik, rättvisa och fred i det Heliga Landet. Vi ber om visdom, omdöme och skydd för alla dem som deltar i retreaten för prästerna och för planeringskommittén. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 15 augusti, lanserade Sabeel Kathleen Christisons nya bok med titeln ”Justice on the Cross: Palestinian Liberation Theology, the Struggle against Israeli Oppression, and the Church”. Boken undersöker flera befrielseteologier innan den mera på djupet tar sig an palestinsk befrielseteologi och belyser de kraftfulla och profetiska rösterna från hela världen.

Nådige Gud, vi tackar dig för Kathleens bok som vittnar om hopp och frigörelse, som fullbordades genom Kristus. Vi ber att budskapet i hennes bok sprids över världen och når alla människor, särskilt de som lider under förtryck. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien och Niger.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com