10 augusti 2023


Nästa veckas Kumi Now uppmärksammar World Humanitarian Day. Vi lyfter fram hjälparbetare och alla dem som påverkas av kriser runt hela världen. Samtidigt uppmärksammar vi alla de massiva nedskärningarna i humanitär hjälp till palestinier och för lidandet hos flyktingar som lever i Gaza, Syrien och Libanon som nu har stora och svåra behov.

Herre, vi ber för alla dessa som arbetar med humanitär hjälp och vi ber om ett slut på den israeliska ockupationen och om rätten att återvända för alla palestinier som tvingats bort från sitt land. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den senaste månaden har patriarken Louis Raphael Sako, ledaren för den kaldeiska katolska kyrkan i Irak, meddelat att han lämnar sin stol i Bagdad efter att den irakiska presidenten Abdul Rashid dragit tillbaka en förordning som erkänner honom som ett överhuvud för den kristna kyrkan i Irak. Bagdadkardinalen lever just nu i självpåtagen exil i Kurdistan. Han förklarade att det är en del av ett försök att ta kontroll över kyrkans tillgångar och lämnade således Bagdad i protest. Patriark Sako är en hängiven kristen ledare i öster och känd för sitt ställningstagande för rättvisefrågor i Irak.

Himmelske Fader, vi är tacksamma för biskop Sako och kyrkans arbete i Irak. Vi ber att rättvisa och fred ska råda i regionen och vi ber att biskop Sako ska få mod genom din närvaro och vår solidaritet. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Förra veckan höll Sabeel ett möte med olika kristna grupper i Jerusalem. Under mötet hördes vittnesbörd om orubblighet, hopp och mod. Likväl fanns känslan att det brådskar med att agera mot de svårigheter som möter många kristna församlingar i Jerusalem och en strategisk plan för samarbete skapades.

Herre, vi ber att de olika kristna församlingarna i Jerusalem, genom Sabeels arbete, ska bli vittnen om din barmhärtighet och nåd. Vi ber att vårt palestinska folk i Jerusalem ska fortsätta att arbeta för frihet och rättvisa trots svåra omständigheter och frestelser att samarbeta med ockupationen. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Förra veckan dödades två palestinska pojkar, Mohammad Farid al-Za’areer och Mahmoud Abu Sa’n, av israeliska styrkor.  Mahmoud Abu Sa’n dödades på en öppen yta i flyktinglägret Nour Shams, öster om Tulkarem. Mohammad Farid al-Za’areer dödades nära den illegala bosättningen Shim’a vid Hebron. Enligt lokala palestinska källor var Za’areer en av de bästa eleverna i sin klass och hade just avslutat nionde klass.

Herre vi ber att du ska trösta Mohammad Farid al-Za’areers och Mahmoud Abu Sa’ns familjer i deras sorg. Vi ber om ett slut på ockupationen, som fortsätter att ta så många unga palestiniers liv. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Under de senaste veckorna har det brutit ut sammandrabbningar mellan beväpnade palestinska grupper i flyktinglägret Ain-al Hilweh i kuststaden Saida. Minst elva människor har dödats och 40 skadats, hundratals flyktingar har flytt från lägret för sin säkerhet.

Gud, de förtrycktas Gud, vi ber för de palestinska flyktingarna i Ain al-Hilweh-lägret som lider på grund av sammandrabbningar och de inhumana förhållandena i de palestinska flyktinglägren. Vi ber att alla flyktingars rättigheter ska erkännas, speciellt rätten att återvända till sina hem. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 27 juli genomförde israeliska styrkor en räd på palestinsk odlingsmark i det ockuperade Hebron. De använde schaktmaskiner och fyllde vattenkällor med betong för att stoppa bevattningen av ett odlingsområde som betjänar 25 familjer. Detta är ett ytterligare exempel i ett långt angrepp på palestinskt jordbruk och vattenkällor detta år.

Herre, vi ber för palestinska familjer och odlare som fortsatt berövas sin rätt till vatten. Vi fortsätter att be om ett slut på den israeliska militära ockupationen och för rätten för vårt folk att bli respekterat. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Förra veckan ägde World Youth Day (WYD) rum i Portugal. WYD är en samling för unga människor från hela världen, där de får möta påven. Det är också en pilgrimsresa, ett firande av ungt liv, ett uttryck för den universella kyrkan och ett intensivt tillfälle för evangelisation för ungdomar i världen. Fastän den katolska identiteten är klart uttalad, öppnar WYD sina dörrar för alla, utan att ta hänsyn till hur nära eller hur långt ifrån Kyrkan de är. I år deltar mer än 150 unga palestinska kristna i denna samling.

Kärleksfulle och nåderike Gud, vi kommer inför dig med hjärtan fulla av tacksamhet och hopp. Vi tackar dig för ungdomens gåva och möjligheten att fira. Vi lyfter fram de 150 unga palestinska kristna som deltar med oss i denna pilgrimsresa. Välsigna dem med styrka, mod och din orubbliga närvaro när de gör sin resa. Låt denna World Youth Day bli en ljusets fyr, som sprider kärlek, förståelse och medkänsla i en värld, som ofta delar upp. Inspirera oss att bära detta mötes anda i våra liv, så att vi utvecklar enhet och vänlighet. Herre, i din nåd… hör våra böner

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna; Kamerun, Centralafrikanska republiken och Ekvatorialguinea.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com