31 augusti 2023


På tisdag kl 17 tar Kumi Now Online upp den orättfärdiga diskriminering som möter palestinska medborgare i Israel inom utbildningsområdet. Den visar sig på olika sätt, som otillräcklig finansiering, partisk studieplan och genom de systematisk fördomar, och ibland våld, som alltid är närvarande mot palestinska studenter.

Gudomlige Skapare, vi ber för alla unga palestinier som möter orättvis diskriminering i israeliska skolor. Ge nästa generation av palestinier styrka att möta motgång och ge visdom att skilja sanning från lögner. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Förra veckan publicerade Sabeel, i samarbete med sin armeniska partner i Jerusalems gamla stad, ett uttalande med titeln: ”Att stå orubblig och beslutsam”. Uttalande handlar om de utmaningar som möter kristna grupperna i det heliga landet, speciellt den kontroversiella egendomsaffären i det armeniska kvarteret i Jerusalems gamla stad mellan det armeniska patriarkatet och israeliska bosättarorganisationer. Uttalandet uppmanar till enhet bland kristna, till internationellt stöd och till skydd för det historiska arvet.

Käre Herre Jesus, vi lyfter fram utmaningarna och oron som den kristna gemenskapen i det heliga landet möter, speciellt den nyliga affären i det armeniska kvarteret. Ge oss styrka att stå enade, för att stödja och lyfta upp varandra när vi möter motgångar. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 21 augusti marscherade palestinska demonstranter längs den östra gränsen av Gaza City för att markera den 54:e årsdagen av mordbrandsattacken mot Al-Aqsa-moskén. Israeliska soldater som var stationerade längs Gazas gränser attackerade demonstranterna med skarp ammunition och tårgas. De besköt och skadade en person.

De förtrycktas Gud, vi ber för de palestinska demonstranterna som krävde sin frihet och värdighet genom att uppmärksamma årsdagen av den tragiska mordbrandsattacken mot Al-Aqsa-moskén. Vi ber att skadade ska återhämta sig och om ett slut på den illegala israeliska belägringen av Gazaremsan. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 22 augusti dödades 17-årige Othman Abu-Khoruj av ett skott mot huvudet under en israelisk räd i staden Zababdeh, söder om Jenin. Abu-Khoruj arbetade på ett lokalt bageri och var yngste sonen i sin familj. Nu har det högsta antalet årliga dödsfall bland palestinier nåtts sedan 2005.

Evige Gud, vi lyfter fram Othmans familj, hans vänner och hans samhälle när de söker sig fram genom denna ofattbara smärta och sorg. Vi minns alla som förlorat sina liv och sina kära i liknande situationer. Låt minnet av dem tjäna som ett rop på frihet och en påminnelse om värdet av allas liv. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Vi gläder oss åt att styrelsen för Sabeels vänner i Nordamerika träffats i Chicago för att hitta bästa vägen framåt för sitt uppdrag. Till dessa goda nyheter kommer att Jonathan Kuttab, styrelsens ordförande, hedrades med den prestigefyllda titeln Legacy Peacemaker 2023 av mennonit-kyrkan i USA. Det högt ansedda priset delas ut till personer som tillägnat sina liv kampen för fred och rättvisa.

Nådige Gud, tack för det viktiga arbete Sabeels vänner i Nordamerika utför. Vi ber att de ska styras av din visdom och kunskap och att de ska bereda vägen för verkningsfulla aktioner som utvecklar förståelse och medkänsla. Vi gläder oss åt nyheten om Jonathan Kuttab. Ge alla vänner styrka och uthållighet i kampen för en mer harmonisk och jämlik värld. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Förra veckan förvärrades trakasserierna mot Dr. Rabab Abdulhadi vid San Francisco State University (SFSU). SFSU ställde in den palestinska kurs som letts av Dr. Abdulhadi och visar därmed sin pro-israeliska partiskhet och sin lojalitet med illegala sionistorganisationer som länge har försökt tysta palestinska röster inom högre utbildning.

Himmelske Fader, vi ber att Dr. Abdulhadi ska bli uppmuntrad och styrkt i dessa frustrerande tider. Vi ber att alla institutioner inom högre utbildning ska upprätthålla de fundamentala principerna för akademisk frihet och inkludering. Låt dem upphöra med handlingar som tystar palestinska röster och vidmakthåller partiskhet. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Under senaste veckan samlades den kristna gemenskapen i Jerusalem för att fira Marias himmelsfärd, en händelse med djup skönhet. Traditionen innehåller älskade lokala seder, däribland symbolisk vandring från Uppståndelsekyrkan till Marias gravkyrka. Ett av Sabeel Jerusalem uppdrag är att till minne av Jungfrun väcka känslan av gemenskap och att arrangera en levande basar i den lugna Getsemane trädgård, belägen på Armeniska ortodoxa kyrkans mark. Detta speciella event planeras ske 1- 2 september.

Nådige Gud, vi samlas i tacksamhet för den rika gobeläng av traditioner som definierar vår värld. Vi celebrerar det lokala kristna firandet av Marias himmelsfärd. Denna heliga händelse, invävd i lokala seder, speglar djupet av traditionen som lever i Jerusalem. Låt Sabeels basar i Getsemane trädgård bli en källa till glädje, enhet och förnyad tro. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Kap Verde, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau och Senegal.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com