21 september 2023


Nästa tisdags Kumi Now Online fokuserar beduinernas rättigheter i Palestina. Palestinska beduiner är ett nomadiskt folk som karaktäriseras av lantlig livsstil med jordbruk. Alltsedan staten Israel bildades har många beduiner upprepade gånger etniskt rensats. De som finns kvar i Palestina-Israel utsätts för dagligt våld.

Uppståndne Kristus, vi ber för alla palestinska beduiner som lider oerhört mycket under staten Israel. Skydda deras levnadssätt, som konstant hotas av utrotning från våldsamma bosättare och staten Israel. Herre, … hör vår bön.

Den 9 september dödades Melad Al-Raej, en 15-årig palestinsk pojke, av israeliska ockupationsstyrkor i en sammandrabbning i flyktinglägret Al-Aroub, norr om Hebron. Det palestinska hälsovårdsministeriet rapporterar att han träffades av ett dödligt skott i ryggen.

Himmelske Fader, vi beklagar nyheten om ännu en död ung palestinier. Trösta Melads familj och samhälle. Ge oss ett slut på ockupationen, som resulterar i förlust av så många liv. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Som en följd av en kontroversiell fastighetsaffär i det armeniska kvarteret i Jerusalems gamla stad, mellan det armeniska patriarkatet och en israelisk bosättarorganisation, fortsätter Sabeel att mana till enhet bland kristna. Förra veckan deltog Sabeel i den första protesten mot affären. Den kommer att upprepas varje vecka.

Herre, vi gråter över Jerusalem såsom du gjorde. Kom med enighet genom din Heliga Ande till alla kristna kyrkor i staden, så att vi kan vara en stark profetisk röst mot synden. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 7 september startade nya sammandrabbningar mellan olika grupperingar i Ein el-Hilweh, det största palestinska flyktinglägret i Libanon. Våldet resulterade i 11 döda, varav två var civila, och 100 skadades. Händelsen följer mönstret från en liknande händelse i juli, då 13 människor dödades i lägret.

Fredens och tillflyktens Gud, vi ropar ut i klagan över det fortsatta våld som råder i Ein el-Hilweh. Kom med tröst till de dödas familjer och med helande till de skadade. Vi ber om ditt ingripande för att ge rättvisa till alla palestinska flyktingar och låta dem återvända till sitt land. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under de senast veckorna har Tamir Pardo, en tidigare senior företrädare för Mossad, beskrivit Israels agerande på Västbanken som ett införande av apartheid. Pardo har nu anslutit sig till den lilla, men växande listan av pensionerade israeliska tjänstemän som talar ut.

Herre, låt uttalanden och bekännelser höras från dem som tillkännager Israels maktinnehav som apartheid ljuda över hela jorden. Låt apartheidsystemets synder exponeras för alla, så att all tvekan om hur Israel systematiskt förtrycker palestinier försvinner. Vi längtar efter att se din rättvisa flyta fram som en mäktig flod, frigörande alla från förtryck. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Söndagen den 3 september höll Sabeel-Kairos UK det första av fyra webbinarier på nätet under temat ”Hope for Palestine”. Den första söndagen i oktober, november och december deltar i tur och ordning Marah Sarji, Jonathan Kuttab, Dr. Yasser Abu Jamei.

Fader för alla nationer, vi tackar dig för Sabeel-Kairos UK:s arbete. Välsigna deras ansträngningar och fortsätt att styrka Sabeels relationer med partners över hela världen. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Ett dödstal över 5 000 rapporteras från staden Derna i nordöstra Libyen, som översvämmades katastrofalt när stormen Daniel nådde Medelhavet. Staden saknade infrastruktur för att stå emot de 414,1 mm regn som föll under ett dygn.

Herre Kristus, vi ber för dem som förlorade sina kära och led av brist på infrastruktur när stormen Daniel drog fram. Vi ber för dem som outtröttligt arbetar för att rädda liv och hitta kroppar. Vi fortsätter också att be för dem som lider av effekterna av jordbävningen i Marocko. Låt det internationella samfundet öka sina hjälpinsatser till offren i Marocko och Libyen. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna, Argentina och Uruguay.

Herre, i din nåd… hör våra böner

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com