5 oktober 2023


Nästa veckas Kumi Now Online fokuserar mental hälsa i Palestina. Mental hälsa är en av den mest signifikanta hälsokrisen för palestinier. Flera rapporter och studier visar att hälften av Palestinas vuxna befolkning stämmer in på diagnosen depression och många palestinska barn lider av mental stress. Problemen härrör från extrem utsatthet för våld, generationstrauma, fattigdom, rörelserestriktioner och annat. Sorgligt nog är post-traumatisk behandling begränsad, alltmedan traumat för palestinier pågår.

Herre Kristus, du förstår den mentala stress och kamp som många palestinier erfar och lider av. Sorgen och ångesten som du upplevde i Getsemane trädgård upplevs idag av palestinier. Vi ber om styrka, medlidande och helande för alla palestinier som lider av mentala sjukdomar. Låt orsaken till mentalt lidande i Palestina ryckas upp av din helande rättvisa makt. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 27 september dödades sex människor i två skjutningar i nedre Galileen. Offren var två tonåriga bröder, en mor med sin 25-åriga son och en 20-årig släkting samt en 50-årig man. Undersökningar har gjorts för att se om de två skjutningarna har samband. Totalt har 188 palestinier dödats i år i städer i Israel, att jämföra med 80 förra året.

Gudomlige skapare, vi kommer inför dig – chockade, ledsna och arga. Vi ber för familjerna i deras sorg över sina älskade i de senaste skjutningarna. Möt dem med ditt förbarmande och kärleksfulla hjärta. Vi vet att israelisk polis systematiskt försummar palestinska städer i Israel, så att de blir smittade av internt våld. Vi ber om ditt ingripande. Skydda dina barn och led oss mot en mer säker och rättvis framtid. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 22 september sköts och dödades en palestinsk tonåring, Abdullah Abu Hasan, av israeliska styrkor under en räd nära staden Jenin. Två dagar senare dödades två palestinska unga män, Asid Abu Ali och Abdulrahman Abu Daghash, under en israelisk räd mot flyktinglägret Nour Shams.

Gud, de förtrycktas Gud, varje vecka sörjer vi det värdefulla livet av unga palestinier. Vi fortsätter att be, eftersom du är den Gud som lyssnar till våra rop. Sänd din helige Ande till tröst för martyrernas familjer. Låt deras blod ropa från marken, som vittnesbörd om den orättvisa verkligheten i Palestina. Herre, hör vår bön.

I adventstid kommer Sabeels vänförening i Nordamerika att lansera kampanjen “Predika Palestina” genom bön, studier, filmvisningar och insamlingar. Syftet är att verka för nedmontering av förtryck och segregation i Palestina.

Mäktige Gud, vi tackar dig för våra vänners arbete och solidaritet. Vi ber att genom Predika Palestina-kampanjen, kommer solidariteten att växa och bli ett stöd för det palestinska folket och andra förtryckta folkgupper i världen. Låt ditt evangelium om frigörelse utropas och hyllas. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Sabeel Jerusalem höll i slutet av september en ekumenisk workshop för bibelstudieledare i Beit Sahour. Där medverkade palestinska präster och studiepedagoger för att utrusta deltagarna med verktyg att leda bibelstudier.

Emmanuel, du är ordet som blev kött. Vi ber att Sabeel-workshopen ska hjälpa deltagarna att proklamerar Ordet och belysa evangeliets frigörande kraft. Låt oss fortsätta att befria bibeln från teologiskt kätteri såsom kristen sionism och visa på det heliga vittnet i bibeln, vår Herre Jesus Krist. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 22 september, riktade sig Benjamin Netanyahu till FNs generalförsamling i New York angående det potentiella fredsavtalet med Saudiarabien och det påstådda hotet från Iran mot Israel. I talet ignorerade Netanyahu totalt Palestinas existens. Under hans vistelse i New York protesterade tusentals människor, bland dem många judar, mot honom och förespråkade ett fritt Palestina.

Uppståndne Kristus, premiärministerns förvrängning av sanning och försök att utplåna Palestina visades tydligt i FNs generalförsamling. Trots det hördes sanningens röster om Palestinas existens på gator utanför FN. Vi kommer inför dig och ber om ledning för att bli visa som ormar och oskyldiga likt duvor i vår kamp för att befria Palestina och konfrontera förtrycket. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Colombia, Equador och Venezuela.

Herre, i din nåd…   hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com