4 januari 2024


Den 1 januari markerar ankomsten av ett nytt år i vår gregorianska kalender. Det nya året firas med bjudningar, fester, glädjesånger och att ge ”nyårslöften”. För palestinier var 2023 det dödligaste året i modern historia, nästan 22 000 palestinier har dödats i Gaza, 450 på Västbanken och tusentals har skadats. Antalen väntas växa för varje minut. Det blev ett år av död, tvångsförflyttningar, svält, sjukdom och trauma, som lägger ytterligare ett blodigt kapitel till den palestinska historien.

Uppståndne Kristus, du vet hur fruktansvärt året 2023 var i Palestina-Israel. Du har känt vit fosfor bränna din hud och en enorm sorg över den arma världen. När vi nu går in i ett nytt år, hjälp oss att resa oss ur askan eftersom: ”Herrens nåd tar aldrig slut, den upphör aldrig. Varje morgon är den ny – stor är din trofasthet”. (Klagovisorna 3:22–23). Hjälp oss att bli mer trofasta tjänare under 2024. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Det har nu gått 87 dagar sedan den 7 oktober med massakrer och död. Mer än 21 000 palestinier har dödats och över 54 000 skadats i Gaza, vilket chefen för FN-organet för palestinska flyktingar, Philippe Lazzarini, beskrivit som ”Helvetet på jorden” (länk: “hell on earth”). Många fler kommer förmodligen att dö, fångade under rasmassorna, infekterade av sjukdomar, svält och mer. Gaza är nu världens farligaste plats för barn, enligt UNICEFs talesperson James Elder. (länk: most dangerous place to be a child).

Livets Gud, hos varje själ som dödats i Gaza har du andats in livsluft. När situationen beskrivs som ”helvete på jorden” låt oss få se ditt himmelska kungarike genom dina handlingar. Herre, utrusta oss med din kärlek för att bli bärare av frigörelse, rättvisa och fred. Låt varje själ som gått förlorad och varje tår som fällts bära vittnesbörd om förtryckets ondska och skapa inom oss en häftig eld för att besegra ondskan med helande rättvisa. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under de tidiga timmarna den 27 december dödades åtminstone sex palestinier i ett israeliskt anfall med drönare mot flyktinglägret Nur Shams. De sex offren rapporteras vara män mellan 16 och 29 år, som stod och såg på under anfallet. Efter attacken hävdar det palestinska Röda Korset (PRCS) att den israeliska militären blockerade ambulanser från att nå fram till de skadade.

Gud, de förtrycktas Gud, lova dem som sörjer och är förtryckta att de kommer att bli tröstade och förlossade. När vi sörjer död och lidande bland palestinier på Västbanken, hjälp oss stå fast vid löftet att din Helige Ande kommer att leda oss till frigörelse – från kaos till ordning, från orättvisa till rättvisa, från osynlighet till helhet. Låt oss visa din vilja på jorden genom att avskaffa system av förtryck här i Palestina och över hela jorden. Herre, i din nåd… hör vår bön.

På julaftonen träffade israeliska styrkor det historiska klostret Deir Mimas i Libanon, en vördad plats daterad till 1404. En anti-tankmissil avfyrades den 26 december mot israeliska soldater som var stationerade intill en kyrktomt i Iqrit, en kristen israelisk by i norra Israel. Det resulterade i att en åttio-årig person, kyrkan och flera israeliska soldater skadades. Missilen rapporteras avfyrad från Hezbollah.

Helige Gud, kyrkor och andra heliga platser bär inte bara vittnesbörd om din kärlek, utan bär historien, kulturen och har betydelser som överträffar vår förståelse. Vi ber för alla människor som skadats vid aggressioner mot kyrkor, moskéer, kloster och andra heliga platser. Vi lyfter upp de värdefulla liv som tagit tillflykt i de kvarvarande kyrkorna och moskéerna i Gaza. Gud beskydda de levande och döda stenarna i detta land. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 28 november stormade omkring 30 maskerade män det armeniska kvarteret i Jerusalems gamla stad. Dessa män attackerade den armeniska församlingen och prästerna genom att kasta sten och andra föremål. Tyvärr dröjde polisen med att ingripa. Attacken är en av flera mot församlingen under de senaste två månaderna och tros av armenierna vara kopplade till annulleringen av avtalet att sälja en del mark i armeniska kvarteret till judiska investerare.

Maktens Gud, vi tackar dig för de modiga individerna i det armeniska samhället och i rörelsen ”Rädda Armeniska kvarteret” som försöker försvara och bevara armenisk närvaro i Jerusalem. Vi håller fast vid vår tro att i all korruption, antingen vid markavtal eller vid våldsamma attacker, ska några hållas ansvariga genom din rättvisa. Vi ber att det senaste uttalandet (länk: recent statement ) av Save the Armenian Quarter-rörelsen, likt trumpeter, kommer att höras över hela jorden. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Israelisk media rapporterade förra veckan att Benjamin Netanyahu har planer på att implementera ”frivillig förflyttning” av palestinierna i Gaza till andra länder (länk: Israeli media) . Netanyahu framförde detta under en sluten parlamentarisk session för parlamentsledamöter i sitt styrande parti, Likud. Danny Danon meddelade under sessionen att det finns länder som öppnat för detta mot betalning.

Martas och Marias Gud, vi bevittnar obeskrivlig ondska och stor fruktan för vad som ska komma. Mardrömmen från 1948 jagar oss för alltid. Herre, hjälp oss att stå emot och kämpa den rättfärdiga kampen för vårt folk, för de förtryckta, föra fram sanna vittnesbörd om vår Gud och om vårt hemland. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna i Mellanöstern.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com