28 december 2023


Den 25 december firar många juldagen, dagen då västvärldens kyrkomedlemmar högtidlighåller Kristi födelse. En del firar att Kristus föddes som människa med en speciell liturgi och med sånger av tillbedjan som fokuserar födelsen. Andra firar på ett mer sekulärt sätt – köper julklappar och festar under helgerna. Men här i Palestina är ingenting normalt. På grund av de fruktansvärda scenerna i Gaza och på Västbanken i Palestina, Kristi födelseplats, tackar vi nej till allt glädjefyllt julfirande, men visar solidaritet och sörjer över allt lidande och alla orättvisor i vårt land.

Världen firar inte sällan i okunnighet, obekymrade av lidandet för så många. Vi palestinier förstår mer än någonsin den sanna meningen med julen. Vi och andra förtryckta människor förstår att julen inte är för dem som övermodigt tänker att de inte behöver Gud – den är för dem som desperat längtar efter din befrielse. Här har ytlig materialistisk betydelse av julen tryckts undan av våra martyrers lidande och den sanna betydelsen av att Immanuel är uppenbarad. Kristus, vi tackar dig för att du blev en av oss. Vi väntar på dagen när du ska komma tillbaka. Herre, i din nåd… hör vår bön.

På juldagen rapporterade palestinska sjukvårdstjänstemän att mer än 20 000 palestinier dödats i Gaza och mer än 53 000 skadats sedan den 7 oktober. De ”säkra” områden, till vilka palestinierna uppmanades att fly, bombas nu tungt och den FN-stödda rapporten varnar för att mer än en halv miljon palestinier i Gaza står inför katastrofal hunger och svält. I verkligheten är alla områden i Gaza osäkra. Trauman från denna humanitära kris kommer att påverka kommande generationer.

Gud för de förtryckta, medan våra själar tyngs av lidandet i Gaza, som hänger över oss dag och natt, känner vi att vad vi än gör så blir det fel. Herre hjälp oss att inte bli förlamade av smärtan. Vi ber att du ska använda vår smärta och våra prövningar till att väcka i oss en iver att handla rättfärdigt och uthålligt. Gud, hjälp oss att ta till oss att antalet dödade, skadade och fördrivna i Gaza inte bara är statistik utan rör människor skapade till din avbild. I ditt namn, ber vi dig att rädda Gazas folk. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Sedan den 7 oktober har minst 300 palestinier på Västbanken, många under 25 år, dödats av israeliska styrkor och vid bosättarattacker. Flyktingläger på Västbanken lider av otaliga räder från israelisk militär. Räder som utsätter alla palestinier i området för risker. Dessutom har antalet palestinier som fängslas utan åtal och rättegång skjutit i höjden, vilket egentligen gjort dem till gisslan. På grund av rörelserestriktioner, ökning av bosättarvåld och andra händelser har Västbanken drabbats av en enorm ekonomisk skada.

Du, de marginaliserades Gud, vi håller ut i vår tro att du ser lidandet och ondskan som sker på Västbanken. Gud, uppenbara dig för vårt folk och grip in i våra liv både individuellt och kollektivt. Hjälp oss att ha tro denna jul när vi mediterar om din inkarnation och Sackarias sång, ”att rycka oss ur våra fienders hand och låta oss tjäna honom utan fruktan, rena och rättfärdiga inför honom, alla våra dagar.” (Luk 1: 74, 75). Herre, befria oss från den mer än 75-åriga bosättarkoloniseringen. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 22 december publicerade Sabeel ett nytt nummer av Cornerstone. Det sätter in advents-och julbudskapet i sitt sammanhang – med vår nuvarande verklighet i Palestina. Författarna i Cornerstone hävdar att det autentiska budskapet om att Kristus blev människa kräver ånger, revolution, mod, igenkännande av de osedda och befrielse för de förtryckta. Denna tolkning ger en omläsning av julberättelsen till en händelse som utmanar kolonialism i alla dess former och stärker de minsta i våra samhällen.

Gud, du är den som var och den som ska komma, du är den sanne härskaren på jorden och i kosmos. Onda makter, strukturer och individer bär en illusion om sin temporära makt. Vi tackar dig för de palestinier som vittnar om ditt heliga namn under denna jul. Herre, hjälp oss när vi försöker bära våra kors. Led oss in i din visdom, inte i vår egen förståelse. Låt oss minnas din trofasthet för skapelsen när du väljer att födas på ett så ödmjukt sätt. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Vecka efter vecka, mitt bland död och förstörelse, bevittnar vi hjältars verk i Gaza. Det sker i form av män från Gaza som rusar till nyss bombade platser för att hjälpa människor under raserade hus och det sker genom journalister som dokumenterar grymheterna, sjukvårdspersonal som arbetar i extremt svåra situationer och alla dem som försöker muntra upp de barn som flytt. Alla riskerar sina egna liv i Guds tjänst och många har förlorat sina nära och kära och sina kollegor sedan den 7 oktober.

Uthållighetens Gud (God of Sumud), journalister, sjukvårdsarbetare och de som arbetar för att lindra lidandet i Gaza visar världen genom sina handlingar hur medlidande, godhet och motstånd ser ut. Skydda de många helgonen i Gaza, kända och okända, och välsigna dem. Herre! Hjälp oss att följa deras exempel i våra sammanhang så att också våra handlingar kan leda till kärlek och solidaritet. Låt oss ”…stå fasta och orubbliga och ge oss helt i arbetet för Herren. Ni vet ju att han inte låter er möda vara förspilld.” (1 Kor 15:58). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Massarresteringarna och förödmjukelserna av palestinier i Gaza fortsätter från den israeliska militärens sida.
I realiteten arresterar israeliska styrkor godtyckligt palestinier och tar dem till okända platser. För de palestinier som rapporteras vara i olika fängelser och militärläger sägs att de får utstå hård behandling, sexuellt våld och ibland till och med tortyr till döds.

Ljusets Gud, de som gör ont vill ofta gömma sig i försök att dölja sina handlingar och sanningen för andra. Men inget mörker kan övervinna ditt ljus, som belyser både det onda och det goda hos alla människor. Herre, låt ditt ljus lysa in i fängelser och militärläger så att någon hålls ansvarig för all synd och så att allt orättvist lidande blir känt. Herre, beskydda alla orättvist fängslade och gisslantagna. Befria dem och förlossa dem från deras lidande. När de palestinska fångarna är gömda för allmänhetens ögon är de inte gömda från din kärlek. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Japan, Nordkorea och Sydkorea.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com