18 januari 2024


Förra veckan framfördes inför Internationella domstolen (ICJ) argumenten för och mot motionen om att Israel begår folkmord i sitt krig mot Gaza. Sydafrika lämnade in stämningen i december, i en aktion som välkomnas av flera länder, mitt i ett globalt upprop om eldupphör i Gaza. Sedan 7 oktober har mer än 23 000 palestinier dödats och tusentals fler skadats. FN:s chef har kallat Gaza för en ”begravningsplats för barn”.

Sanningens Gud, medan vi ber att sanningen ska exponeras och internationell lag implementeras, påminner vi oss om att verklig förändring kräver moral och andlig förvandling. Vi ber om fler röster i alla forum, både på gatorna och i ICJ, med krav på omedelbart eldupphör och att ansvar utkrävas för orättvisorna. Herre, vi är tacksamma för Sydafrikas vackra solidaritet, som visar oss politisk medkänsla. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Efter succén med föreställningen “Emmanuel” i Jerusalem och Ramallah gav Sabeel i samarbete med Youth of Jesus Homeland och ett professionellt teaterproduktionsteam föreställningen i Betlehem. Omkring 300 såg föreställningen, som tillsammans med många andra röster, visar på en kontextuell och meningsfull förståelse av hur Kristus blir medmänniska i den nuvarande palestinska verkligheten.

Emmanuel, vi tackar din Helige Ande som kreativt arbetar för att dela budskapet om kärlek, frigörelse, rättvisa och trofasthet. Vi vet att du ser dem som genom hårt arbete gjort dessa föreställningar möjliga. Låt dem få uppleva växande kreativitet i sitt motstånd mot strukturer av förtryck och bära vittnesbördet om den inkarnerade Kristus, som förödmjukar härskare och lyfter de förtryckta. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under tidigare israeliska aggressioner mot Gaza har israeliska myndigheter avstått från husrivningar i östra Jerusalem för att “minska spänningarna”. Men takten i de israeliska rivningarna har ökat sedan oktober, en sextioprocentig ökning av raserada hem rapporterades under 2023. Därutöver har Israel ökat antalet demoleringar i de beduinbyar i Negev-öknen som inte är erkända.

Kärleksfulle Gud, vårt skydd under stormen, låt dem som lämnas utan någonting få veta att de inte är glömda. Vi ber att resurser för människors överlevnad ska komma fram. Herre, ersätt varje demolerat hem med ett nytt hem på fri mark. Herre, ge alla palestinier sitt dagliga bröd och rädda oss från det onda. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 13 januari lanserades ett Sabeel-projekt (länk: Palaction) som online-kampanj. I kampanjen öppnades en 24 timmars plattform för videos och influensers för att dela solidaritetsbudskap och påverkansarbete för omedelbart eldupphör och tillämpning av internationell lag. Palaction försöker bli en global resurs för att stötta rörelsen för rättvisa i Palestina

Rättvisans Gud, vi minns aposteln Paulus ord “Herren, det är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet” (2 Kor 3:17). Herre, vi tror att oavsett vem och var människor kämpar för frihet genom kärlek, är din ande där. Hjälp oss att förverkliga din närvaro i kampen för frigörelse. Låt Palaction användas som ett kärl för att uttrycka din kärlek. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Efter 100 dagar av krig i Gaza har mer än 10 000 barn dödats, cirka 1 procent av det totala antalet barn i Gaza, enligt en ny rapport från Rädda Barnen. Rapporten visar också att barn i Gaza som överlever den israeliska aggressionen utstår obeskrivliga fasor, bland annat livspåverkande skador, brännskador, sjukdomar, otillräcklig vård och att förlora familj, nära och kära.

Fredens Gud, du har skapat var och en av oss som en bild av dig och lik dig. Du upprätthåller oss genom dina sånger och livsmelodier, även om en del förnekar det. Hjälp oss att i vår tro påminnas om att varje barn som dött i Gaza inte har försvunnit från din kärlek. Du är allt igenom barmhärtig och kommer att ersätta deras smärta och lidande med skratt och glädje. Herre, så länge vi lever, kommer barnmartyrerna också att leva, de är nu en del av oss, när vi minns dem och vittnar om förlusten av dem. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Sabeels vänner världen över har varit aktiva i sina ansträngningar att verka för rättvisa i Palestina-Israel sedan den 7 oktober. Sabeels vänner finns på gator i protester, håller minnesstunder, organiserar skrivelser och uttalanden, ordnar webbinarier och hjälper till att finansiera event. Detta är en bild av vänskapens kraft i mörka tider.

De förtrycktas Gud, vi tackar dig för den vackra solidariteten från våra vänner. Vi ber att du ger oss kraft att som en mänsklig familj ta varandras händer i kampen för frigörelse, rättvisa och fred i Palestina. Hjälp oss i vårt samarbete och fördjupa vår vänskap, så att vi blir sanna aktörer för en rättvisa som stärker de förtryckta på alla fronter. Herre, hjälp oss att sprida Sabeels arbete, föra fram dess vision och arbeta för dess uppdrag. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Jemen.

Herre, i din nåd…   hör våra böner

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com