25 januari 2024


Förra veckan hade Gaza en nästan total nedsläckning av telekommunikationer, vilket gjorde det svårt för information att nå ut. Den lilla mängd som ändå kom ut från Gaza är fasaväckande. Dödstalen fortsätter att stiga, med hundratals döda varje dag. Fallen av hepatit A ökar i Gazas befolkning och Israel utför attacker i närheten av det enda fungerande sjukhuset, Nasser hospital, i Khan Younis. Lidandet i Gaza är outsägligt.  

Ljusets Gud, du lever med dem som korsfästs av vapen, allmänna tankesätt och social likgiltighet. Vi kan inte förstå den verkliga betydelsen av vad våra syskon i Gaza går igenom, men litar på att du, o Herre, verkligen känner varje tår i gråten. Lyssna till ropen från de förtryckta, befria oss från de olika formerna av förtryck. Herre, vi minns orden från profeten Jesaja, “Lär er göra det goda. Sträva efter rättvisa, stöd den förtryckte, för den faderlöses talan, skaffa änkan rätt.” (Jes 1:17). Herre, i din nåd… hör vår bön.

På Västbanken dödades många genom Israels intensifierade militärangrepp med både drönare och markintrång förra veckan. Dessutom har flera skjutits av israeliska soldater med förevändning att det sker på grund av “säkerhet”. Ett upprörande fall var Mohammad Sail, en ung palestinsk man, som dödades av israeliska styrkor när han gick för att öppna en barriär som blockerade en gata i Beit Jala.

Kärlekens Gud, det blir svårt att sörja när vårt lidande ökar för varje dag. Varje generation har fått stå ut med ett fortsatt trauma. Vi vet att du ser och känner smärtorna av förtrycket med oss. Herre, trösta de drabbade familjerna när de sörjer och hjälp dem med deras behov. Hjälp oss med vår själviskhet och rädsla, låt oss inte fråga efter vad som kommer att hända oss om vi agerar, utan vad som kommer att hända de förtryckta om vi fortsätter att vara medskyldiga. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 13 januari skapades historia genom globala protester för Palestina. Hundratusentals demonstranter marscherade i Washington och London med kravet att få ett slut på överföringen av vapen från USA och Storbritannien till Israel, en omedelbar vapenvila och ett fritt Palestina. Mer än hundra dagar har passerat sedan den 7 oktober och solidaritetsrörelserna för Palestina har fortsatt att visa sitt stöd.

Helige Gud, vi helgar ditt namn genom våra egna liv, när vi deltar i solidaritetsaktioner, när vi hjälper till att bygga en mer rättvis värld, genom att ta bort våld och exploatering av andra. Vi vet, o Herre, att du blir skymfad när våldet sker mot människor skapade till din avbild. Vi vet, o Herre, att vi hyllar dig när mänsklig värdighet återskapas för de förtryckta och våldets offer. Låt oss ära dig genom att arbeta för rättvisa för alla palestinier. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 7 januari öppnade israeliska styrkor eld mot en bil vars förare anklagades för en ramningsattack i en vägspärr nordväst om Jerusalem. Enligt ögonvittnen öppnade de eld utan att ta hänsyn till säkerheten för civila liv. En av de israeliska kulorna dödade fyraåriga Ruqaya Jahalin, som satt i baksätet på en delad taxi. Efter att israeliska ambulanser tagit Ruqaya och hennes mor till sjukhus, hölls hennes kropp kvar av militären till den 16 januari.

Skyddande Gud, vi ber dig att visa familjen Jahalin att du är en barmhärtig Gud som tar hand om deras dotter som hade försvunnit från dem, men inte från din kärlek. Herre, så många palestinier har förlorat barn genom förtryckets kulor. Vi håller fast vid tron att du är en rättvis domare som kommer att utöva din rättvisa mot alla. Hjälp oss Herre, att delta i ditt rike så att din vilja kan ske på jorden, som den gör i himlen. Herre, i din nåd… hör vår bön.  

Under de två senaste månaderna har Sevan Karakashian, Siham Rashid, Irene Khasho och Anton Salameh kommit till Sabeels team. De för alla med sig olika och unika egenskaper, erfarenheter och expertis, som kommer att vara stor hjälp i Sabeels uppdrag. Den nya staben kommer att leda nya projekt och stödja redan existerande. Vi är glada över att se vårt team växa och förväntansfulla inför att lära oss nytt genom dem.    

Fredens Gud, vi vet att uppgiften att fullfölja ditt uppdrag kräver gott samarbete i ett teamwork. Du skapade oss till din avbild och var och en av oss är en viktig del i din oändliga mosaik. Herre, välsigna Irene, Anton, Siham och Sevan när de nu börjar sitt arbete i Sabeel. Skydda dem och led dem med din Heliga ande. Låt oss minnas orden i Hebreerbrevet: ”Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar” (Hebr 10:24). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 19 januari firade de palestinska armenierna i Jerusalem jul. Medan armenier runt om i världen firar jul den 6 januari är armenierna i det heliga landet den enda grupp som firar högtiden den 18 och 19 januari, enligt den julianska kalendern. Normalt är det en gudstjänst med speciella ceremonier i Födelsekyrkan på kvällen och under hela natten till nästa dag. Men på grund av den nuvarande situationen i Gaza begränsade man julfestligheterna i år.  

Emmanuel, den tredje julen i Jerusalem visar på den vackra och mångfaldiga mosaiken i vår heliga stad.  Julen är firad med glädje, men också i solidaritet med alla som lider i Palestina-Israel. Vi önskar våra armeniska syskon en förändringens och meningsfullheten i julhögtidens eftersken. Ge det lokala samhället motståndskraft, rättvisa och skydd när de kämpar för att försvara sin närvaro i det heliga landet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Cypern, Grekland och Turkiet.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com