11 april 2024


Förra veckan drog sig israelisk militär tillbaka från Gazaremsans största sjukhus efter en tvåveckors räd och lämnade förödelse efter sig. Lokala källor som har bevittnat grymheter under mer än 180 dagar säger att scenerna vid Al-Shifasjukhuset är ”obeskrivliga” och sjukhuset satt ur funktion. Foton och filmer avslöjar tortyr, dödande och förstörelse som man inte kan föreställa sig. Dödstalen kan inte fastställas eftersom kropparna inte kan identifieras, men Gazas Civil Defense Agency hävdar att minst 300 palestinier dödades i och runt sjukhuset.

Helandets Gud (shifa), hur mycket död, förstörelse och tortyr kan vårt folk utstå? Hur många palestinska liv behöver släckas för att världen ska reagera? Varför stoppar du inte detta, o Herre? Sorgernas man, hjälp oss att bli vittnen för din kärlek och de förtrycktas lidande trots att det är svårt att se att du är med oss ”Vi lever i tro utan att se.” (2 Kor 5:7). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Förra veckan antog israeliska lagstiftare med stor majoritet en lag som ger ministrar makten att temporärt stänga ner utländska nätverk som de anser vara en säkerhetsrisk. Premiärminister Benjamin Netanyahu sa att han skulle ”agera omedelbart” i enlighet med lagen för att stoppa Al-Jazeeras aktiviteter.

Sanningens Gud, vi är oroade av den nya israeliska lagen som begränsar fri press och yttrandefriheten. Vi vet att de som gör det onda vill göra det i mörker och de som belyser deras handlingar är en tagg i deras sidor. Herre, hjälp oss i kampen mot politisk desinformation och censur. Vi tackar dig för de modiga journalister i Gaza, som offrar sig själva för att ge röst åt dem som är tystade och uppenbarar sanningen mitt i sveket och förvirringen. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 1 april dödade israelisk militär sju biståndsarbetare i en hjälpkonvoj från World Central Kitchen (WCK) i Gaza. Trots koordination mellan WCK och israelisk militär, fordon märkta med WCKs logga och färd i en ”konfliktfri” zon träffades konvojen. I efterverkningarna av attacken återförs hundratals ton livräddande hjälp, avsedd för Gaza, till Cypern. Sedan den 7 oktober har nästan 200 hjälparbetare dött i Gaza, de flesta är palestinier.

Livets Gud, hjälp att förstå att dödandet av WCK-arbetarna och de hundratals palestinska hjälparbetarna, är en attack mot dem som försöker att hjälpa i fruktansvärda situationer världen över. Vi ber för de många goda samariternas själar, i vårt land, oavsett om de är internationella eller palestinier, de har blivit martyrer. Låt oss minnas ”En givmild människa får rikt igen, den som mättat andra blir själv mättad” (Ords 11:25). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Sabeel sörjer när vi hör om Guy Fabreguettes plötsliga död den 1 april, annandag påsk. Guy var ekonomiansvarig för Sabeels vänner i Frankrike. Sabeel sänder sina kondoleanser till Guys familj och alla hans nära och kära och sörjer tillsammans med Sabeels vänner i Frankrike.

Barmhärtige Gud, vi lyfter upp Guy och alla dem som sörjer förlusten av honom. Du är en god och kärleksfull fader, din nåd är ny varje morgon. Hjälp Guys familj som sörjer att han lämnat världen och vi ber att den helige ande ska trösta dem. Vi minns löftet om uppståndelsen att en dag ska döden inte finnas mer och kärlekens seger ska vara för evigt. Herre, i din nåd… hör vår bön.

För några veckor sedan tillkännagav Israels finansminister Bezalel Smotrich att 800 hektar (1,977 acre) på Västbanken är statsägd mark. Detta kommer att underlätta byggandet av bosättningar. Smotrich använde bibliska referenser för att rättfärdiga detta beslut. Marken avsedd för bosättningar ligger i Jordandalen.

Allmaktens Gud, när vårt land sakta blir stulet från oss, identifierar vi oss med berättelsen om Nabots vingård. Marken är källan till vår identitet, vår kultur och vårt uppehälle. Vi ropar till dig att ingripa. Herre, var med samhällena på Västbanken, som förtrycks av de illegala bosättningarna. Hjälp oss att vårda din goda skapelse genom att stå emot expansionen av alla illegala bosättningar som korrumperar din skapelse. Herre, i din nåd… hör vår bön

Ett nytt uttalande har formulerats av flera kristna i det Heliga landet och andra delar i världen, bland dem Rev. Dr. Naim Ateek, Bishop Dr. Munib Younan, Patriarch Emeritus Michel Sabbah, Rev. Robert O. Smith, Bishop Dr. Olav Fykse Tveit och Rev. Prof. Dr. Chris Ferguson. Uttalandet har titeln “Statement on Plans to Sacrifice a Red Heifer” (Uttalande om planer att offra en röd kviga), som fördömer Temple Institute’s plan, som stöds av kristna sionister, att bygga det tredje templet på moskéområdet Haram al-Sharif.

Inkluderande Gud, Jerusalem är känt för att vara en helig stad, men har sorgligt nog blivit en hatets och överlägsenhetens stad. Vi, de levande stenarna, är förfärade över försöket att hävda ensamrätt för judisk överhöghet, stött av kristen sionism, och är beslutna att stå emot den. Vi tackar den palestinska kyrkan som har en levande profetisk tradition av teologi och ledarskap. Hjälp oss, Herre ”Be om välgång för Jerusalem. Må de som älskar dig leva i trygghet” (Ps 122:6). Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Bulgarien, Ungern och Rumänien.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com