16 december 2021


Tisdagens Kumi Now Online koncentrerades på frågan om rätten att återvända för palestinier som tvångsförflyttats från sina hem 1948. Kommande tisdag, den 21 december, kommer vi att få höra om Golanhöjderna.

Herre, vi ber om ett slut på orättvisan som har pågått i mer än sjuttio år. Vi ber att palestinska flyktingar och tvångsförflyttade palestinier, varhelst de lever, ska ges rätt att återvända för att återuppbygga sina hem och sitt arv. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 17 december kommer Sabeel Jerusalem att hålla sin årliga ekumeniska julmiddag.

Herre, vi tackar för detta glädjefyllda event och gläds över att våra palestinska och internationella bröder och systrar är delaktiga i firande som “en kropp i Kristus”. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 11 december höll Sabeel, tillsammans med Katolska Missionen (Pontifical Mission) och Jerusalem Centre for Palestinian Studies, en konferens i Ramallah, om de kristnas historia i Palestina.

Käre Herre, vi ber för alla involverade i konferensen och de som kommer att fortsätta detta viktiga arbete. Låt dem känna Guds Andes ledning i allt deras arbete. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Omar Haramy, Sabeel Jerusalem, gav på ett digitalt möte i onsdags en presentation av julberättelsen i ett befrielseteologiskt perspektiv. Bilda arrangerade mötet och spelade in det. Här kan du läsa om mötet. 

Under denna tid av förväntan, O Herre, ber vi för Sabeels arbete att presentera julberättelsen, med perspektivet palestinsk befrielseteologi. Välsigna Sabeels arbete och alla som är involverade i kampen för rättvisa och fred. Herre, i din nåd… hör våra böner.

I jultid sänder vi också våra tankar till dem som upplever en svår tid. Speciellt till dem som är ekonomiskt beroende av turismen; återigen begränsad av Covid19-restriktioner som vi nu inte ser slutet på.

Vi vet att ”Herren tar sig an de hjälplösas sak och skaffar de fattiga rätt.” (Ps 140:13). Vi ber för de behövande; familjer som upplever denna tid under året svår, för dem som har förlorat någon älskad under året och dem som är beroende av turism i Palestina. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Planerna på att bygga en ny bosättning på den tidigare platsen för Qalandia Airport (Atarot) i östra Jerusalem har senarelagts av Jerusalemdistriktets planerings- och byggnadskommitté. Skälet är ett behov av en studie om miljöpåverkan.  Vid samma tidpunkt har Linda Thomas-Greenfield, USA:s FN-sändebud, sagt att byggandet av bosättningar “nått en kritisk nivå.”

Herre, vi är tacksamma för att byggnadsplanerna tillfälligt har stoppats, men de har inte avförts. Vi är tacksamma för att USA:s sändebud i FN klart uttalat sig mot byggandet av bosättningen. Uttalandet måste nu följas av handling. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Under de senaste månaderna har ett antal attacker utförs av både palestinier och israeler. I denna tid av fred och hopp måste detta våld stoppas.

Herre, vi ber för fredens stad, vår stad Jerusalem. Låt dem som har makten överge tyranni och diskriminering och överlämna sig till din vilja av rättvisa och inkluderande. Vi ber för verklig fred i staden Jerusalem, den stad som älskas av alla sina barn. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Kambodja, Laos och Vietnam.

Herre, i din nåd…   hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com