18 mars 2021


Olivträd i Palestina var ämnet för tisdagens samtal i Kumi Now Online med Father Raed Abu Sahlieh, grundaren av Olive Branch Foundation. Alla samtal kan ses i efterhand på https://kuminow.com/online/

Herre, vi ber för dem som brukar sina olivlundar för sitt levebröd på de ockuperade palestinska territorierna. Vi ber om ett slut på den hänsynslösa förstörelsen av olivträd som utförs av israeliska bosättare för att tvinga bort brukarna från deras mark. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 5 mars tillkännagavs att Mahmoud Sirdah vid universitetet Al Azhar i Gaza belönats med den prestigefyllda utmärkelsen Global Faculty Award. Mahmoud är professor i blodets patologi och molekylär genetik. Priset är ett erkännande av det enastående bidrag han tillför forskningen och sina studenter. 

Herre, vi är tacksamma för vad professor Mahmoud Sirdah gett forskningen och att han gjort detta trots de begränsningar det innebär att leva under blockad i Gaza-enklaven. Herre i din nåd… hör våra böner. 

Dr Ola Awad, ordförande i Palestinska centralbyrån för statistik, rapporterar att kvinnor ensamt ansvarar för 11 % av alla palestinska hushåll. Trots det har kvinnor en mycket begränsad representation i beslutsfattande organ, jämfört med palestinska män. 

Herre, vi tackar dig för engagemanget och uthålligheten hos palestinska kvinnor som arbetar hårt för att hålla sina familjer och sina samhällen säkra och starka. Vi ber att flera kvinnor ska bli inkluderade i beslutsfattande på olika samhällsnivåer. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (UNOCHA) rapporterar att 35 palestinskägda byggnader förstörts eller rivits de senaste två veckorna. Genom att ange avsaknad av byggnadslov som skäl har de israeliska myndigheterna fortsatt med rivningar och tvångsförflyttat 98 personer, bland dem 53 barn. 

Herre, du som är medlidande och nåd, vi ber om ett slut på de israeliska husrivningarna. De orsakar hemlöshet och obeskrivligt lidande för så många palestinska familjer. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Under sitt besök i Irak besökte påven Fransiskus kyrkoruinerna i Mosul, ett område som tidigare hölls av IS-milis. Påven firade mässa den 7 mars på en stor arena i staden Erbil, där han tillkännagav att Irak kommer att finnas kvar i hans hjärta. 

Herre, vi lyfter fram människorna i Irak inför dig och tackar dig för kristnas närvaro i landet sedan vår tideräknings första århundrade. Så många kristna har tvingats lämna landet för att undkomma våld. Vi ber att de som bor kvar ska få leva i säkerhet och ges samma rättigheter som andra irakiska medborgare. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 9 mars sköts två pojkar ner nära polisstationen i staden Jaljulia. Den 14-årige Muhammad Ades dödades, medan den 12-årige Mustafa Hamed skadades svårt. Än en gång höjs röster mot det pågående våldet i arabisk-israeliska samhällen. Muhammad blev det tjugotredje offret för våldsamheter i år.

Herre, vi ber för Muhammads familj i deras sorg. Vi ber också att Mustafa ska återhämta sig från sina skottskador. Vi ber att den israeliska polisen ska utreda detta våldsbrott grundligt. Herre, i din nåd… hör våra böner 

Den 10 mars filmade aktivister från B´Tselem beväpnade israeliska soldater som arresterade fem palestinska pojkar mellan 8 och 12 år i South Hebron Hills. De hade plockat Akoub, en vild vår-ört som är vanlig i palestinsk matlagning, för att sälja till en lokal handlare och bidra till familjens ekonomi. Bosättare från den närbelägna bosättningen Havat Maon trakasserade dem och soldaterna tvingade in dem i en militärjeep för att tas till förhör. 

Herre, vi ber om ett slut på alla attacker på palestinska barn som utförs av bosättare och soldater på de palestinska territorierna. Vi ber att det internationella samfundet ska höja sina röster mot arresteringar och fängslandet av hundratals palestinska minderåriga varje år. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Danmark, Färöarna, Finland, Grönland, Island, Norge och Sverige. Herre, i din nåd…. hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com