2 september 2021


Veckans Kumi Now Online fokuserade olika palestinska artister/konstnärers uttryck för icke-våldsmotstånd mot den israeliska ockupationen. Nästa veckas samling, den 7 september, handlar om finansiering och politik för utbildning i Palestina/Israel. Israel driver ett skolsystem för judiska israeliska elever och ett annat för palestinska. De statliga skolorna för Israels kristna, muslimer och druser får lägre ekonomiskt stöd än de judiska skolorna. Under den senaste tioårsperioden har israeliska regeringar även gjort drastiska nedskärningar i stödet till icke-judiska privata skolor.

Herre, vi ber att den israeliska regeringen ska konfronteras med ojämlikheten i finansieringen av skolor. Vi ber att varje skolelev i Palestina/Israel ska ges möjlighet att nå upp till sin potential, oberoende av sin religion eller etnicitet. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Nadia Habash har valts till den första kvinnliga fackföreningsledaren i Palestina. Hon kommer att leda fackföreningen för palestinska ingenjörer. Hon har, som professor, undervisat i arkitektur vid Birzeit-universitet och startade 1988 en prisvinnande byrå, Habash Consulting Enginees´ Union, tillsammans med sin bror.

Herre, vi tackar för Nadia Habash och hennes enastående begåvning och hennes mod och ansvarskänsla att tjäna som fackföreningsledare i en manligt dominerad yrkesgrupp. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Iyad Shalabi är döv och rullstolsburen sedan 13-års ålder och har nyligen övervunnit sitt handikapp och tagit en medalj i Paralympics i Tokyo. Den 25 augusti blev han den förste arabiske israelen att vinna en guldmedalj, när han segrade i 100-metersfinalen i ryggsim.

Herre, vi tackar dig för Iyads beslutsamhet att besegra sitt handikapp och tävla, med framgång, i Paralympics. Vi ber att han ska inspirera unga människor som möter fysiska utmaningar att hålla ut i sina försök att förbättra sin styrka och kondition. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Byn Tabgha ligger vid stranden av Galileiska sjön. Traditionen säger att detta är platsen där Jesus välsignade bröden och fiskarna. Det finns ett kloster på platsen som drivs av tyska benediktiner. Den 18 augusti rev några vandaler ner ett järnkors fäst vid ett utomhusaltare i sten vid klostret.

Herre Jesus, vi ber för dem som förstör symboler som andra håller kära. Vi ber Herre, att du ska leda dem på kärlekens och respektens väg inför andra människors tro. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Ett protest-tält sattes upp på Sarona Market i Tel Aviv mellan den 25 och 27 augusti. Organisatörerna av protesten ville visa den israeliska allmänheten de övergrepp som bosättare och israeliska soldater utsätter palestinier för när de försöker driva dem bort från deras mark.

Herre, vi ber att alltfler människor i Israel och omvärlden ska se att palestinier lider av förtrycket under den israeliska ockupationen. Vi ber att många ska ha modet att utmana den israeliska regeringen om dess apartheidpolitik. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Ett nytt skolår för elever på Västbanken och i Gaza startade i augusti. För elever i östra Jerusalem och Israel startade skolorna den 1 september.

Herre, vi ber att unga palestinska elever kan börja och sedan fortsätta sina studier trots att många kommer att möta störningar och kaos orsakade av både den israeliska ockupationen och av Covid-19. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Gambia, Guinea, Guinea Bissau och Senegal.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen. Under rådande pandemi sänds mässorna digitalt torsdagar kl 17.00, svensk tid.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com