20 januari 2022


En 82-årig judisk kvinna utreds av Labour för påstådd antisemitism för tredje gången under mindre än tre år. Hon hotar partiet med rättsliga åtgärder och hävdar att de har olagligt diskriminerat henne på grund av hennes åsikt om antisionism. 

Herre, vi ber för alla som felaktigt anklagas. Ge klarsyn till alla som försöker definiera antisemitism så att de ser skillnaden mellan anti-semitism och anti-sionism. Ge dem som skulle kunna uttrycka antisemitism förutseendet att förstå det felaktiga i sådana handlingar eller ord. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Filmstjärnor, såsom Mark Ruffalo, Sara Sarandon, Gael García Bernal, Viggo Mortensen, har stöttat Harry Potter-stjärnan Emma Watson under drevet från israeliska myndigheter efter hennes inlägg på sociala medel om solidaritet med Palestina. “Vi sluter upp bakom Emma Watson kring det enkla konstaterandet att `solidaritet är ett verb`, vilket betyder meningsfull solidaritet med palestinier som kämpar för sina mänskliga rättigheter enligt internationell lag.” Detta framförs i ett uttalande signerat av mer än 40 framstående personer från filmindustrin. 

Herre, vi tackar för alla röster i dagens samhälle som höjs mot förtrycket av palestinier. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Israeliska bosättare attackerade ett palestinskt Tv-team som återvände från ett filmuppdrag i Jordandalen. Teamet, som bestod av tre medlemmar, stoppades och tvingades ut ur sitt fordon nära byn Bittin, öster om Ramallah. Bosättarna fortsatte att attackera och trakassera teamet tills de var blåslagna, medan bosättarna skyddades av israeliska befälhavare som inte gjorde något för att stoppa brutaliteten. 

Herre, de konstanta attackerna från israeliska bosättare måste få ett slut. Pressfrihet är en hörnpelare i ett öppet samhälle. Ge de skadade snabb och full återhämtning och styrka att återuppta sin rapportering. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Dussintals palestinska beduiner skadades när israeliska styrkor slog ner en protest mot fortsatt skogsplanteringen på mark som de säger är privatägd, nära den sydliga staden Beer al-Sabe (Beer Sheva). Den Judiska Nationalfonden (KKL-JNF) använder trädplantering som metod både för att hindra palestinier att komma åt sin mark och för att utplåna palestinska byar. 

O Gud, vi ber för alla dem som skadades när de protesterade mot den orättfärdiga skogsplanteringen på palestinsk mark. Vi ber att de som är ansvariga för planteringen ska sluta med sin aktivitet och låta dem som äger marken ha full tillgång till sin mark och leva i fred. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En åttioårig palestinier hittades död i en by på Västbanken förra veckan. Hans händer bar fängsel efter en israelisk arresteringsräd. Omar Abdulmajeed Asad och andra familjemedlemmar var på väg från ett besök hos släktingar när de stoppades av soldater. När trupperna dragit sig tillbaka fann byborna Asads kropp i ett  nybygge. 

Herre, ge frid och tröst till Omar Abdulmajeed Asads familj. Vi ber att en full och öppen undersökning av orsaken till hans död ska ske och att de ansvariga ska ställas till ansvar. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Sabeels Vänner i Australien har hållit sitt första zoom-möte i en serie under 2022. Mötet leddes av biskop emeritus Munib Younan och fokuserade på palestinska kristna. 

Herre, vi är tacksamma för Sabeels Vänner i Australien och deras engagemang för palestinska kristna. Vi är tacksamma för alla som organiserar vän-samlingar, välsigna både dem och dem som deltar. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Sabeel-Kairos i Storbritannien lanserar en digital serie studier som fokuserar “Palestinian Cry for Hope” och liknande teman. Serien bygger på livesändningar på nätet med internationella talare, diskussioner, böner och förslag på aktioner varje söndag under fem veckor i fastan. 

Herre, vi fortsätter att ropa om hopp, för en rättvis fred och ett slut på förtrycket. Välsigna Sabeel-Kairos i Storbritannien och deras serie i fastetid. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Förenade Arabemiraten och Jemen. 

Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com