27 januari 2022


Den 19 januari vräktes familjen Salhiye från sitt hem och sin plantskola av israeliska ockupationsstyrkor. Familjen bor i området Sheikh Jarrah, i östra Jerusalem. Vid tidigare försök att tvinga ut familjen har man misslyckats på grund av fredligt motstånd från familjen och andra, men nu anlände israeliska styrkor tidigt på morgonen, avhyste familjen och förstörde deras hus och flera omgivande byggnader.

Herre, vi gråter när vi återigen hör om familjer som vräks från sina hem och företag. Trösta familjen Salhiye och uppmana det internationella samfundet till att inte bara uttala sig utan att agera mot de pågående vräkningarna och husrivningarna. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Efter 13 dagar i koma dog samhällsledaren i South Hebron Hills, Suleiman al-Hathalin (Haj Suleiman) på sjukhus. Den 75-årige Suleiman kördes över av en bärgningsbil som användes av de israeliska ockupationsstyrkorna och fick benbrott och svåra skador i huvudet.

Käre Herre, var med Suleimans familj och människorna i Umm al-Khair och på platser omkring  där Suleiman var så viktig. Ge honom frid. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Denna vecka utmärks av ekumenisk förbön för kristen enhet i Jerusalem då många kyrkor samlas (en vecka senare än på andra platser p.g.a. den ortodoxa trettondagen). I måndags ordnade Sabeel, i samarbete med det latinska patriarkatet i Jerusalem, en gudstjänst för 10 kristna skolor. Gudstjänsten hölls i patriarkatets katedral i Jerusalem.

“Vad det är gott och ljuvligt, att bröder är tillsammans!” (Ps133:1). Herre, styrk dem som är villiga att sätta sina olika profiler åt sidan och komma tillsammans för fred och rättvisa. Välsigna alla gudstjänster som sker i Jerusalem i tecknet av enighet, under denna vecka. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Rasmia Barbur, 28 år, från staden Nof Hagalil i norr blev det sjätte offret för våld i det israelisk/palestinska samhället det här året, efter att hon dödats av sin man. Våldet i arabiska samhällen i norra Israel har ökat under de senaste åren – 126 medborgare dödade under 2021. Polisens utredningar av dessa mord avslutas inte alltid, endast 23 procent är lösta mot 71 procent i det judiska samhället.

Herre, var med Rasmias familj och alla som har förlorat någon de älskat genom våld. Stärk och ge uppdraget åt israelisk polis att undersöka dessa brott och ställa förövarna inför rätta. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Judiska bosättarextremister från den illegala utposten Givat Ronen attackerade palestinska och israeliska vänsteraktivister, bland dem några från Rabbis for Human Rights, när de planterade olivträd i området Burin, nära Nablus på Västbanken. I ett ovanligt uttalande från Yesha Council, som representerar ledarskapet för bosättarna, fördöms attacken som ”abnorm” och “alvarlig handling mot det israeliska folkets värderingar…. det är inte vår väg. Vi uppmanar myndigheterna att undersöka händelsen och ställa förövarna inför rättvisan”

Herre – vi ser olivgrenen som ett tecken för fred – ge de skadade ett snabbt tillfrisknande efter attacken och led angriparna in på en rättvisans väg. Stärk makthavarnas hjärtan, så att de kan arbeta för att eliminera sådant våld i sina samhällen. Herre, i din nåd… hör våra böner.

FN-organ, såsom UNICEF, UNWRA och OHCHR, har uppmanat israeliska ockupationsmyndigheter att omedelbart släppa den palestinske tonåringen Amal Nakhleh. Han lider av en allvarlig autoimmun sjukdom som kräver kontinuerlig behandling och uppföljning. Anal har hållits i administrativt förvar i israeliskt fängelse i över ett år.

Herre, du sa: ”Låt barnen vara, och hindra dem inte från att komma hit till mig! Himmelriket tillhör sådana som de.” (Matt 19:14.) Låt de som fängslar Amal se det felaktiga i sina handlingar och ha medlidande så att han friges. Styrk Amal och hans familj medan de väntar och undrar över om han ska bli fri. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Cypern, Grekland och Turkiet.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com