9 juni 2022


Veckans Kumi Now Online betraktade de miljöskador som tillfogas landet Palestina av den israeliska ockupationen. Den 14 juni, blickar Kumi Now mot sommaren, då palestinska skolor och gymnasier börjar sina lov och pilgrimer börjar återvända till det Heliga Landet efter pandemin. Turister kan göra etiska val genom att välja resebyråer som inte bidrar till ekonomisk vinst för de illegala bosättningarna. 

Gud, vi lyfter fram inför dig de palestinier som har lidit under pandemin när turistindustrin upphörde. Vi ber att fler turister och pilgrimer som återvänder till det Heliga Landet ska välja etiska turer och hjälpa palestinska guider, som kämpar med att stötta sina familjer. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Mer än ett hundra organisationer och individer har skrivit under ett brev från Friends of Sabeel i Nordamerika (FOSNA) som uppmanar president Biden att möta kristna ledare och att skydda och försvara den kristna, palestinska närvaron i Jerusalemgenom att följa gällande s.k. Staus Quo-överenskommelser. FOSNA uppmanar också till en undersökning av den palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Aqlehs död. 

Herre, vi ber att USA:s regering ska uppmärksamma brevet från FOSNA och påverka Israels regering att säkra Jerusalem som en stad där kristna, muslimer och judar kan fortsätta att fritt be. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tre systrar Khatab från byn Deir-al Balah, Gaza, har diagnostiserats med svårigheter som kan leda till obotliga njurskador. Suzan (21), Saja (15) och Sama (10) behöver resa till sjukhus på Västbanken för specialistvård. De israeliska myndigheterna vägrar deras mor att resa med, trots att döttrarnas allvarliga tillstånd innebär att de inte kan resa ensamma. 

Herre, du har medlidande och nåd, vi ber att familjen Khatab ska få tillstånd att göra sin angelägna resa. Vi ber om ett slut på den israeliska blockaden av Gaza och det outsägliga lidande den orsakar för dem som lever i enklaven. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Apparna ”Masahatuna” och ”Our-Spaces” har utvecklats av en palestinsk dataingenjör, Alaa Huthut, för att göra det möjligt för kvinnor i Gaza att rapportera allt slags våld de utsätts för i hemmet. Genom att registrera sig får kvinnor råd från ett hjälpcenter utan att lämna sina namn eller lämna något spår av kontakten på sin mobiltelefon. 

Herre, vi lyfter fram inför dig dessa kvinnor som kämpar mot våld och stress när de försöker ta hand om sina familjer i en situation av instabilitet och fattigdom som mal ner dem. Vi tackar dig för organisationer som söker sig ut för att hjälpa dem i tider av kris. Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Sabeel Jerusalem planerar att i juni hålla ett möte med sina bibelstudieledare i staden Taybeh, nära Ramallah på Västbanken, med en kristen majoritet. 

Herre, vi ber att detta möte ska bli en tid av vederkvickelser och uppmuntran för Sabeels bibelstudieledare. Vi ber att ditt ord ska fortsätta leda och trösta dem som mediterar över det. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 2 juni besökte Sabeels kvinnogrupp Golanhöjderna i sydvästra Syrien. Israel ockuperade området 1967 och tvångsförflyttade 95 % av den syriska befolkningen. Sedan förre presidenten Trump erkände Israels rätt till suveränitet över regionen 2019 har den israeliska regeringen annekterat området och fortsatt sin politik att utöka bosättningarna. 

Herre, vi ber att kvinnogruppen som besökte Golanhöjderna förmedlar sin nya kunskap om svårigheterna för de syrier som lever under israelisk annektering.  Situationen liknar i mycket den förlust av rättigheter som palestinier i östra Jerusalem upplever. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Nivån på det våld som israeliska styrkor utövar mot palestinier fortsätter att öka. Under två dagar förra veckan sköts fyra palestinier i incidenter oberoende av varandra. En 17-årig pojke, Odeh Mohammed Odeh, sköts i bröstet och dödades i al-Midya, en by väster om Ramallah. En kvinnlig palestinsk journalist, Ghufran Warasneh, sköts ihjäl vid ingången till flyktinglägret Arroub, norr om Hebron, på sin tredje dag på ett nytt jobb vid en radiostation. 

Herre, vi ber för Odehs och Ghufrans familjer i deras sorg och för andra palestinier som dödats under veckan. Vi ber om ett slut på det omfattande våldet mot det palestinska folket från den israeliska militärens sida. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för Lesotho, Namibia, Sydafrika och Swaziland.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com