8 december 2022


Nästa tisdags Kumi Now Online tar upp rätten till återvändande för palestinier. FN-resolution nr 194 ratificerades den 11 december 1948. Den fastställer ”flyktingar som vill återvända till sina hem och leva i fred med sina grannar, ska få göra detta vid det första möjliga tillfället”. Efter mer än sjuttio år väntar palestinier fortfarande på det första möjliga tillfället. 

Herre, vi ber om ett slut på den israeliska ockupationen. Vi ber om en delad framtid för att uppfylla den palestinska rätten att återvända och en rättvis och fredlig samexistens med alla de människor som lever i det Heliga Landet. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Issa Amro, en mänskorättsaktivist från Hebron, organiserade ett solidaritetsmöte för israeliska aktivister för att besöka palestinska familjer som har utsatts för attacker från israeliska bosättare. Under besöket attackerades en av aktivisterna av en israelisk soldat. Issa arresterades för att ha filmat attacken, anklagades för att ha hindrat soldaterna och sändes bort från sitt hem i Hebron för en veckas arrest. 

Herre vi ber för Issa Amro och hans arbete för att stödja sitt lokala samhälle som konstant utsätts för trakasserier och hot från bosättare och israeliska soldater. Vi ber för staden Hebron som har omvandlats till ett slagfält, som domineras av ett klimat av rädsla och terror. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Förra veckan godkände FN:s generalförsamling en resolution för att minnas 75-årsdagen för Nakba, den palestinska katastrofen 1948, med ett speciellt event som ska hållas den 15 maj 2023. FN:s sändebud för Mellanöstern, Tor Wennesland, varnade för att spänningarna i både Israel och Palestina håller på att ”nå en kokpunkt”. Detta år kan bli det dödligaste för Palestina på Västbanken sedan FN började registrera dödsfall 2005. 

Herre, vi ber att FN och andra internationella organisationer för mänskliga rättigheter ska agera direkt genom att kräva ett slut på upptrappningen av våld och förtryck som drabbar palestinier genom den israeliska ockupationen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Medan temperaturerna stiger på grund av klimatförändringarna upplever palestinierna akut vattenbrist. De israeliska myndigheterna kontrollerar mer än 85% av vattentillgångarna på den ockuperade Västbanken. Palestinier tvingas att köpa vatten från Israel till höga priser. Enligt Amnesty International kan palestinier på västbanken endast få 73 liter vatten per dag, vilket är mindre än den internationellt rekommenderade mängden 100 liter. Detta ska jämföras med de 240 liter i medeltal, som israeliska medborgare har tillgång till. Samtidigt måste invånarna i Gaza ta vatten från en överexploaterad akvifer (en geologisk bildning som lagrar grundvatten) som nu är förorenad. 

Herre, vi ber att de israeliska myndigheterna ska ändra sin politik till att fördela de dyrbara resurserna av vatten på ett rättvist sätt för att ge liv och hälsa till alla Palestinas och Israels invånare. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Sabeels vänner i Nordamerika uppmanar kristna ledare i USA att predika ljus över Palestina i sina församlingar under advent. 

Herre, under denna adventssäsong, med reflektion och ånger, hjälp oss att be för palestinier som lever under israelisk ockupation. Vi ber att de ska uppleva glädje, rättvisa och fred under Kristi befriande rike, ett verkligt ljus i det nuvarande mörkret. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den tredje årskonferensen om genderrättvisa hölls i Ramallah den 7 december. Konferensen är ett av många möten under sexton dagar som sponsras av the Evangelical Lutheran Church in Jordan and the Holy Land. De olika samlingarna försöker att uppmuntra jämställdhet och stärka kvinnor i att delta i beslutsfattande processer. 

Herre, vi tackar dig för konferensen och ber att kvinnorna i Palestina ska växa i självförtroende och värdighet så att de höjer sina röster och engagerar sig full ut i sina samhällen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Myanmar och Thailand.
Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com