15 december 2022


Sabeel Jerusalem var värd vid lanseringen av Don Wagners nya bok under Kumi Now Online i tisdags. Hans bok har titeln: ”Ära till Gud i djupet. Resa till ett oheligt land.” 

Herre, vi tackar för Don Wagners livslånga engagemang i arbetet för rättvisa och fred för palestinier. Vi ber att denna memoarbok ska inspirera många att komma och se hur palestinier tvingas leva under israelisk ockupation. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

En tidig morgon i förra veckan bröt sig israeliska soldater in i grundskolan för flickor, Al Lubban. De rev ned den palestinska flaggan och ersatte den med den israeliska. Det visade sig att det inte var första gången de rev ned den palestinska flaggan, men första gången de ersatte den med den israeliska.

Barmhärtige Gud vi ropar till dig när vi ser allt flera handlingar av trakasserier och våld mot palestinska samhällen utförda av israeliska soldater och bosättare. Vi ber om ett slut på den israeliska ockupationen.
Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den tredje årliga konferensen om gender hölls i Ramallah den 7 december. Konferensen är en av många event under sexton dagar och stöds av Evangelisk Lutherska Kyrkan i Jordanien och det Heliga Landet. De olika samlingarna söker stödja rättvisa och jämställdhet mellan könen genom att förbättra strategier för att utveckla kvinnors rättigheter. Syftet är också att uppmuntra kvinnor att leda och delta i beslutsprocesser.

Herre, vi tackar dig för konferensen och den serie av samlingar som hållits i Ramallah. Vi ber att kvinnor i Palestina ska växa i självförtroende och värdighet så att de kan använda sina röster och fullt ut engagera sig i sina samhällen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

De israeliska myndigheterna beviljar inte visum för internationella anställda vid FNs kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA), som bevakar israeliska kränkningar av mänskliga rättigheter på de palestinska territorierna. 15 anställda tvingades lämna under 2020 eftersom deras ansökningar om förnyat visum inte besvarades. En talesman för FN varslar nu att blockeringen av visum påverkar OCHAs planering av FN-rapporten Humanitarian Response 2023.

Herre, vi ber att visumansökningarna för FN-personal ska beviljas av de israeliska myndigheterna och att FN kommer att utöva påtryckningar mot ytterligare motarbetande från israeliska myndigheter. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Omkring två hundra palestinska kristna som bor i Gaza har nekats tillstånd att fira gudstjänst i födelsekyrkan i Betlehem under julen. Det finns mer än tusen kristna i Gaza, de flesta grekisk-ortodoxa och en del romersk-katolska. När kristna familjer ansöker om resetillstånd ger inte de israeliska myndigheterna tillstånd för alla familjemedlemmar, så att de inte kan fira gudstjänst och fest tillsammans. 

Herre, vi ber om ett slut på den israeliska blockaden av Gaza. Vi längtar efter en tid när palestinier åter kan röra sig runt i sitt land och fira gudstjänst fritt med sin familj och sina vänner. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Kambodja, Laos och Vietnam.
Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com