1 december 2022


Nästa veckas Kumi Now Online uppmärksammar dagen för mänskliga rättigheter, som firas runt om i hela världen den 10 december. Den dagen 1948 antogs deklarationen om mänskliga rättigheter. Under årtionden har kränkningar av mänskliga rättigheter i Israel/Palestina rapporterats av FN, Human Rights Watch och Amnesty International. Trots det ökar dessa kränkningar.

Herre, vi ber att mänskliga rättigheter för alla ska respekteras i det Heliga Landet. Vi ber om ett slut på apartheid-regimens separation och diskriminering mellan israeler och palestinier. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Shadi Khoury hördes i domstol den 23 november. Hans familj hoppades att han skulle friges och återvända hem och kunna fira sin mormors 89-årsdag. Tyvärr blev det inte så. Hans mormor Samia, skriver ”Trots advokatens plädering senare under dagen att frige Shadi och de andra barnen till ”husarrest”, protesterade riksåklagaren mot domarens beslut. Shadis advokat lyckades i sin talan och Shadi är nu i husarrest tills rättegången är över”.

Herre, vi lyfter fram Shadi och alla palestinska barn i militärt förvar inför dig i våra böner. Vi ber också för deras familjer, som lider av oro för barnens välbefinnande. Herre, vi ber att du ska trösta och styrka dem så att deras ljus och hopp inte släcks. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Sabeels vänner i Nordamerika arrangerar en tiodagars ”vittnesresa” till Israel till stöd för palestinska civilsamhällesorganisationer, som nyligen utsattes för räder och stängdes ner av israeliska myndigheter. Gruppen stannar i landet till den 6 december.

Herre, vi ber att besöket av FoSNA ska bli en uppmuntran för dem som försöker stödja organisationer i det palestinska samhället. Vi ber att de vittnesbörd som de får höra sprids så att samveten i Nordamerika och i andra länder väcks. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Under advent kommer Sabeel i Storbritannien att hålla en serie av samtal på söndagskvällar. Serien har titeln ”Utmana apartheid”, där välkända talare inbjudits att bidra med sina varierande tankar om den israeliska regimen.

Herre, vi ber att studier av ditt ord ska leda och inspirera dem som vill tända ett ljus över förtrycket som palestinierna utsätts för. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Våldshändelser i Israel under veckan har medfört lidande för två tonårsfamiljer, en israelisk och en palestinsk. Aryah Shechopek, en femtonårig Yeshiva-student, dödades av en bombexplosion i Jerusalem tidigt på morgonen den 23 november. Samtidigt fastnade Ahmed Shehadeh, en palestinsk sextonåring, i sammandrabbningar vid Josefs grav i Nablus. Han var en av två palestinier som sköts till döds av israeliska soldater när de skyddade ortodoxa israeliska pilgrimer som besöker graven en gång i månaden.

Herre, vi ber för Aryahs och Ahmeds familjer och vänner, när de sörjer. Vi ber om ett slut på denna virvelström av våld som slukar så många unga liv, både israeliska och palestinska. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Sabeels Vänner i Australien var värd för Vera Baboun som talade om Betlehem den 19 november. Vera var den första kvinnliga borgmästaren i Betlehem mellan 2012 och 2017. Sabeels vänner i Frankrike kommer att anordna ett Zoom-möte med titeln ”Jerusalem och arkeologi” med fader Jean-Jaques, den 4 december.

Herre, vi tackar dig för arbetet som utförs av Sabeel i Jerusalem och bland Sabeels vänner i många delar av världen. Vi ber om din ledning och ditt stöd för alla som arbetar och ber om ett slut på den israeliska ockupationen. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 23 november rev israeliska styrkor en grundskola i regionen Masafer Yatta i South Hebron Hills. Invånarna i området fortsätter att utsättas för hot om tvångsförflyttning, eftersom den israeliska armén avser att använda deras mark som militärt skjutfält. Vittnen rapporterar att den israeliska armén sköt ljudbomber för att skrämma elever och personal till att lämna byggnaden innan den revs. Den hade just byggts med stöd av europeisk finansiering för att ge tjugotvå barn från fyra byar utbildning utan att behöva gå långa sträckor för att nå andra skolor.

Barmhärtige Gud, vi ropar till dig för de små barnen i Masafer Yatta som bevittnade hur deras nya skola revs framför deras ögon. Vi ber för dem nu när de går lång  och osäker väg för att komma till annan skola. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Brunei, Malaysia och Singapore.
Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@sabeelsverige