30 mars 2023


Nästa vecka kommer Kumi Now Online att granska de palestinska barnens svåra situation, fångade i det israeliska militärsystemet. Under den israeliska ockupationen har många palestinska barn lämnats traumatiserade efter nattliga räder och kränkningar i militärfängelser. När palestinier uppmärksammar Barnens Dag den 5 april, kommer deras tankar att beröras av denna grymma verklighet.

Herre, vi ber att internationella regeringar och organisationer ska utmana Israel i dess kränkningar av de palestinska barnens rättigheter under mer än femtio års ockupation. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Det är med stor sorg vi delar den sorgliga nyheten om fader Robert Assalys död. Han lämnade oss på morgonen den 26 mars. Hans hustru Nancy sände meddelandet: ”Robert har lämnat oss och lider inte mer. Han vilar i frid.” Fader Robert lämnar även efter sig barnen Kristy, Ben, Justin, Bishara, Janan, Fedi, sina syskon, sin mor Gloria och oräkneliga vänner och kollegor. Robert kommer att vara mycket saknad inom Sabeel och CFOS för sin långa tjänst med många timmar av hängivet arbete, aldrig sviktande engagemang och passion för att se rättvisan råda. Han var en verklig vän för många. Vila i frid, fader Robert.

Herre, vi tackar dig för fader Robert Assalys liv och vittnesbörd. Vi ber för familjen och vännerna i deras sorg. Fader Robert uppmanade oss alltid att be för de sjuka, speciellt för dem som inte har tillgång till sjukvård och för dem som möter sjukdom men saknar familj och vänner. Herre, trösta oss alla med din ande, vi är ledsna och förvirrade. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Denna vecka firar kyrkor i Palestina och runt om i världen Marie bebådelsedag, exakt nio månader för jul. Vid den här tiden minns vi budet till den unga Maria, när hon gav sitt viktiga samtycke vid bebådelsen.

Herre Gud, vi tackar dig för att du älskade världen så mycket att du sände din son för att frälsa oss. Vi tackar dig för Marias ödmjuka accepterande till ditt uppdrag som mor. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Förra veckan genomförde en oberoende undersökningskommission inom FN en andra serie av offentliga förhör i Geneve. Förhören granskade kränkningar av mänskliga rättigheter i Israel och på de ockuperade palestinska territorierna, med speciellt fokus på attacker mot mänskorättsaktivister, advokater och journalister. Kollegor och släktingar till förra Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh fanns bland dem som vittnade. Utslaget kommer att presenteras för Rådet för Mänskliga rättigheter i juni 2023.

Herre, vi ber att FN ska avslöja kränkningarna av mänskliga rättigheter som begås av den israeliska ockupationen mot palestinier. Vi ber att det internationella samfundet på grundval av vad man funnit agerar för att utmana den israeliska ockupationen och ge skydd åt det palestinska folket. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 20 mars invigdes minnesplatsen över det armeniska folkmordet i Haifa. Borgmästaren i Haifa och Armeniens ambassadör i Israel samlades tillsammans med representanter från det armeniska patriarkatet i Jerusalem och medlemmar från den armeniska folkgruppen för att minnas den smärtsamma massakern av deras förfäder 1915.

Rättvisans och sanningens Gud, Vi ber för det armeniska folket när de minns lidandet under folkmordet och den exil det vållade. Låt dem knytas samman med andra människor som utstått förtryck och låt dem hålla uppe ett hopp som inte släcks ut. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Två judiska extremister bröt sig in i den grekisk-ortodoxa kyrkan vid jungfru Marias grav under en gudstjänst ledd av ärkebiskop Jonatan den 19 mars. En av dem slog sönder heliga föremål med en järnstång och attackerade sedan en av prästerna nära ärkebiskopen. De stoppades av några gudtjänstdeltagare som höll fast dem tills polisen kom.

Herre, vi ber att alla attacker av judiska extremister mot kristna och muslimska heliga platser ska bli noggrant undersökta och fördömda. Vi ber att de israeliska myndigheterna ska arbeta för att skydda heliga platser och sätta stopp för ytterligare provokationer. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Tjeckien, Polen och Slovakien.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com