6 april 2023


Kristna runt hela världen firade Palmsöndagen förra veckan. Många palestinier klär sig i traditionella kläder och bär palmblad I händerna när de går till gudstjänst för att markera starten på den Heliga Veckan. 

Herre Jesus, du som är ödmjuk och mild, du är vår Frälsare och Fredsfurste. Var oss nära och led våra fötter in på fredens väg. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Ken Sparks, en av ledarna för Sabeels Vänner i Australien under många år, somnade in i frid i Brisbane, den 3 april efter en kort kamp mot cancer. 

Herre, vi ber för vår vän Kens familj och uttrycker vår tacksamma för hans engagemang för fred inom kyrkan och i Palestina. Låt din ande trösta oss alla som sörjer honom. Herre, i din nåd… hör våra böner.  

Förra torsdagen uppmärksammade palestinierna “the First Land Day” som inträffade 1976. En generalstrejk med marscher organiserades i arabiska städer för att protestera mot att stora områden av palestinsk mark beslagtogs av israeliska myndigheter. Sex obeväpnade arab-israeliska demonstranter sköts ihjäl 1976, mer än hundra skadades och många fler arresterades i sammandrabbningarna som följde. 

Barmhärtige Gud, vi lyfter fram det palestinska folket inför dig när de fortsatt får leva med lidande och förtryck under den israeliska aggressionen. Vi ber att de ska behålla sitt hopp och sin vision om frihet från ockupationen och kunna återvända till sitt land. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Sabeel är värd för en påskgudstjänst med temat “Uppståndelsen” den 11 april kl 17 palestinsk tid (16 svensk tid). Den firas tillsammans med Rev. Dr. Naim Ateek och Rev. Dr B. De Neice Welch, pastor i Bidwell Presbyterian Church, Pittsburg. Sabeel i Jerusalem tog emot en besöksgrupp från Pittsburg i januari i år. 

Herre, vi minns att i slutet av lidandets väg, har vi ett hopp om uppståndelse på påskdagen. Vi ber att Sabeels påskgudstjänst ska ge en ton av hoppfullhet i dessa mörka dagar i det Heliga Landet. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Israelisk polis störde en fotbollsmatch mellan Balata center och Jabal Mukaber på Al-Husseini International Stadium på norra Västbanken i torsdags. De avlossade en spärreld av tårgasbehållare som påverkade såväl spelarna som barn och vuxna i publiken. Åskådarna tvingades fly in på planen för att undvika tårgasen. 

Herre, vi ber att de som fångades i denna attack ska återhämta sig från tårgasinandningen utan allvarliga sjukdomstillstånd. Vi ber om ett slut på dessa oprovocerade attacker på palestinier från den israeliska armén. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Under 2022 utsattes palestinier i östra Jerusalem och på Västbanken för förstörelse eller beslagtagande av 953 byggnader, från de israeliska myndigheternas sida. Byggnadstillstånd beviljas ytterst sällan till palestinier som bor i Israelkontrollerade områden och deras hem blir därför hotade med rivningsorder. 

Herre, vi ber för palestinska familjer, speciellt barnen, som tvingas bevittna att deras hem och skolor rivs inför deras ögon. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

B’Tselem rapporterar att en fyrabarnsfar från Gaza nekats inresetillstånd av de israeliska myndigheterna trots sitt kritiska hälsotillstånd. Khaled Al Bahtini har njursvikt och lever med dialys sedan sexton åren. För att kunna fortsätta med dialysen behöver han komma till al-Makassed-sjukhuset i östra Jerusalem för en artärtransplantation. Förfrågningar sedan december 2022 har avslagits av de israeliska myndigheterna. 

Barmhärtige Gud, vi lyfter inför dig Khaleds lidande och frustration i sin väntan på livsuppehållande behandling. Vi ber att de israeliska myndigheterna ska lyssna till kraven från mänskorättsorganisationer och bevilja resetillståndet han så desperat behöver. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna på Balkan; Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien, Slovenien.
Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com