23 mars 2023


Nästa veckas Kumi Now Online kommer att lyfta fram hur blockaden har påverkat Gaza, som påtvingats av Israel och Egypten från 2007. Människorna har nekats tillgång till merparten av de flera naturresurser som är nödvändiga för uppehälle. Gaza har kallats det största fängelset på jorden. 

Medkännande och barmhärtige Gud, vi för fram invånarna I Gaza inför dig nu när de försöker överleva mitt i fattigdom, arbetslöshet och återkommande militärattacker från Israel. Vi ber om ett slut på blockaden och återupprättandet av liv och hälsa till denna del av din skapelse. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Herre Jesus, vi ber dig även att dra nära intill dig några i Sabeel-familjen, som nu lider av allvarliga sjukdomar. Vi ber för Robert Assaly från Kanada, Ken Sparks från Australien och Jean Zaru, en av Sabeels grundare, och att dina tröstande och helande händer ska bära dessa kära vänner. För dem vars lidanden vi inte vet något om, låt också dem få känna din helande kraft. 

Den israeliska armén genomförde en räd ”undercover” i den ockuperade staden Jenin förra veckan. Soldater besköt och dödade fyra palestinier; Luay Zghayyar, 37, Yousef Shriem, 29, Nidal Khazem, 28, Omar Awadin, 14. Tidigare i veckan dödades tre palestinier i samma stad.

Herre, vi ber för familjer och vänner till Luay, Yousef, Nidal, Omar i deras sorg och för de palestinier som återhämtar sig på sjukhus med svåra skottskador. Vi ber om ett slut på alla dagliga israeliska arméräder som för med sig ytterligare oro och terror till ockuperade palestinska städer. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Under fastan tar palestinska kristna tid för bön, fasta och allmosor. Sista fasteveckan kommer palestinska muslimer att markera början av Ramadan genom att fasta från soluppgången till solnedgången, delta i välgörenhet och träffa familjemedlemmar. 

Herre, vi ber att vi under denna period ska samla oss till gudstjänst och bön. När vi ber för våra familjer och grannar, hjälp oss att också trofast be för våra palestinska bröder och systrar. Låt oss stå tillsammans med dem när de håller fast vid ord om hopp, som hjälper dem att stå emot de förluster och orättvisor de lider av under ockupationen. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Förra veckan attackerade ett antal bosättare en palestinsk familj som bor i tält nära byn Deir Jarir, öster om Ramallah. Israeler från den närliggande bosättningen slog Sadek Farakhneh och hans familjemedlemmar, plundrade hans lada och stal hans åsna och trettio får. Efter bosättarattacken plundrade israeliska soldater hans tält och trakasserade honom. Han har erbjudits akut hjälp från the Wall and Settlement Resistance Commission. 

Herre, vi är djupt chockerade över de obarmhärtiga övergrepp på Sadek och andra palestinska bönder som lever på existensminimum. Vi ber att internationella organisationer och regeringar ska utmana den israeliska regeringen som ger straffrihet åt de israeliska angriparna. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Den 10 mars tillfångatog israeliska soldater en ung pojke från Hebron anklagad för att ha kastat sten. Abdul Shakeen, från området Tal Rumeida, togs till en militärpost där han blev slagen, verbalt misshandlad och frigiven några timmar senare.

Herre Jesus, vi ber för de palestinska barnen som arresteras, misshandlas och fängslas av den israeliska armén. Vi ber att den israeliska regeringen ska hållas ansvarig av det internationella samfundet och respektera mänskliga rättigheter också för palestinska barn och hålla sig till internationell lag i hur de behandlar dem. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Fem hundra skolbarn i Gaza samlades i området Khan Younis för att flyga japanskt inspirerade drakar när de firade sjuttio år av partnerskap mellan Japan och UNRWA (FN:s flyktingorgan för Mellanöstern). Partnerskapet kommer att firas med flera events i år, baserade på temat “tsumugu” (“ansluta, väva”). 

Herre, vi tackar dig när elever från Gaza fortsätter att nå ut till människor i Japan, som de började efter jordbävningen i Japan 2011. Vi tackar dig också för den trogna och generösa hjälpen till UNRWA, som den japanska befolkningen gett under den senaste sjuttio åren. Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Estland, Lettland och Litauen.

Herre, i din nåd… hör våra böner. 

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com