1 juni 2023


Kumi Now Online den 6 juni granskar den förödande miljöpåverkan som den israeliska ockupationen har på Palestina och Världsmiljödagen den 1 juni uppmärksammas. Illegala bosättningar, militära zoner, apartheidmuren, dumpningen av industriellt giftigt avfall, avledningen av vattentillgångar – allt detta är delar i exploateringen av Palestina från de israeliska myndigheternas sida under de senaste sjuttio åren.

Herre, vår skapare, vi ropar till dig över miljöskadorna i Palestina som orsakas av den israeliska ockupationen. Vi ber om ett slut på ockupationen, ett slut på denna förödelse och ett slut på kränkningarna av mänskliga rättigheter som drabbar det palestinska folket. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 2 juni har Kairos Palestina bjudit in patriarken (emeritus) Michel Sabbah till ett öppet forum vid universitet Dar Al Kalimeh i Betlehem. Patriark Sabbah kommer att leda en diskussion om hur vår tid kan komma fram till en rättvis lösning av den israelisk-palestinska konflikten.

Herre, vi tackar dig för patriark Sabbah och hans outtröttliga arbete för rättvisa och fred i Palestina. Vi ber att du ska fortsätta att ge honom djup förståelse och insikt i vägar att lösa konflikten. Stärk honom med din Ande och hjälp honom att dela med sig av din visdom och lyfta hopp mitt i motgången. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Förra veckan presenterade resurscentret BADIL och Kairos Palestina ett gemensamt dokument med titeln “Palestinska kristna – pågående tvångsförflyttning och fördrivning.” Dokumentet bygger på deras gemensamma studie som första gången publicerades 2012.

Herre, du är vår styrka och sköld, vi ropar till dig när fler och fler palestinier förlorar sina hem och sin försörjning under den israeliska ockupationen. Situationen är förfärlig och många tvingas lämna landet de älskar. Vi ber att dina kyrkor runt om i världen ska vakna upp om den kris som våra palestinska bröder och systrar möter och uttala sitt stöd för deras rättigheter. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Förra veckan organiserade Sabeel tillsammans med Betlehems Universitet en ledarskapsutbildning för unga ledare i fem scoutgrupper i Jerusalem – Greek Orthodox Arab Scouts, Melkite Church Scouts, Arab Catholic Scouts, Armenian Scouts och Syrian Orthodox Scouts.

Tack Herre, för denna möjlighet för unga palestinska scouter från olika församlingar att få mötas tillsammans I ledarskapsutbildning och få lära känna varandra. Vi ber att de ska bli vänner och överbrygga kulturella barriärer när de får nya kunskaper och vidgar sina horisonter. Herre, I din nåd… hör våra böner.

Shadi Khoury förhördes i rätten den21 maj. Det påstods att han deltog i en demonstration i oktober förra året, vilket han förnekar. Åklagarens första vittne, den femtonårige palestinske pojken Bara, förvånade rätten när han förnekade att han kände Shadi och tog tillbaka sitt tidigare vittnesmål inför polisen. Han säger att det gavs under tvång. En ny rättegång hålls i oktober och Shadi kommer att vara under husarrest tills dess.

Herre, vi tackar dig för Shadi och hans familj och Baras mod när han tar tillbaka sitt falska vittnesmål. Vi ber om tålamod och motståndskraft för Shadi, när han går igenom denna långa period av fångenskap. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Många palestinska studenter har de senaste månaderna studerat hårt inför sin Tawjihi – examen (General Secondary Education Certificate).

Herre, vi ber för alla palestinska studerande när de förbereder sig inför sin avslutande examination och vi ber att de ska göra sig själva rättvisa och prestera bra. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Angola och Moçambique.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com