8 juni 2023


Nästa veckas Kumi Now Online tar upp hur turister i Palestina/Israel kan göra etiska val genom sitt sätt att resa. En del turister uppfattar inte att Israel har annekterat turistindustrin, som inte ger tillgång till palestinska platser, favoriserar israeliska reseföretag och sprider propaganda för att rättfärdiga sin position som ockuperande makt. Amnesty International publicerade 2019 sin rapport “Destination Ockupation” som visar hur israeliska bosättningar på ockuperat palestinskt territorium presenteras som turistplatser genom Airbnb, Booking.com, Expedia och Tripadvisor.

Herre, vi ber att turister ska göra noggranna val när de besöker det Heliga Landet och att de ska välja företag som avstår från förtjänster från illegala israeliska bosättningar. Herre, i din nåd… hör våra böner

Den 1 juni sköt en israelisk soldat en tvåårig palestinsk pojke i huvudet och skadade hans far när de satt i en parkerad bil i byn Nabi Saleh, nära Ramallah. Den israeliska armén hävdar att de besvarade eldgivning mot den närliggande bosättningen Neve Tzuff. Pojken vårdas nu med kritiska skador på sjukhuset Sheba, medan hans far togs till sjukhus i Ramallah.

Herre, vi ber att det ska vara möjligt för läkare att rädda livet på detta lilla palestinska barn och att hjälpa hans skadade far. Vi ber att den israeliska armén, som befinner sig på Västbanken som en ockuperande styrka, ska visa återhållsamhet. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Denna vecka driver det israeliska parlamentet fram två lagar som kommer att lägga palestinska skolor och deras personal under ökad granskning från den israeliska säkerhetstjänsten. En lag kommer att kräva att utbildningsdepartementet ska genomföra strängare säkerhetskontroller på de palestinier som utbildar sig till lärare, medan den andra lagen kommer att göra det mycket svårare att få en lärarlicens.

Du Herre, som är medkännande, vi lyfter fram alla palestinier som har som yrke att undervisa. Vi ber att de ska fortsätta att arbeta med passion och engagemang, trots repressiva åtgärder från den israeliska regeringen. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Det har skett utbrott av ohämmat våld i området kring Nablus från israeliska bosättare mot palestinska samhällen. Bosättare i Qusra, söder om staden, satte eld på palestinsk odlingsmark och elden spred sig över ett stort område. Vid samma tid välte israeler gravstenar på en av byn Burqas begravningsplatser, nära bosättningen Homesh, nordväst om Nablus.

Herre, vi är djupt bedrövade när vi ser lidandet för palestinier, vilket orsakas av israeler som lever i illegala bosättningar på det ockuperade palestinska territoriet. Vi ber om ett slut på denna cykel av våld och ett slut på den israeliska ockupationen. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Ett antal palestinska aktivister har nyligen arresterats av palestinska myndigheter. Organisationer för mänskliga rättigheter och lokalsamhället har fördömt dessa arresteringar som en attack mot yttrandefriheten i det palestinska civilsamhället.

Herre, vi ber för palestinska aktivister som har modet att peka på orättfärdigheter. Låt deras rätt till yttrandefrihet bli fullt respekterad av dem som sitter på makt. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Asif Al Rifai är en tjugoårig palestinsk fånge från Kafr’ Ein, nära Ramallah. Han har haft cancer sedan sexton års ålder. Trots sitt sjukdomstillstånd arresterades han i september 2022. Hans sjukdom har förvärrats, men han har nekats cellgiftsbehandling av de israeliska fängelsemyndigheterna fram till nyligen då de gav efter.

Herre, vi ber för Asif när han nu får behandling för sin utbredda cancer. Det finns tjugotre ytterligare palestinska fångar som lider av cancer I det israeliska militära fängelsesystemet. Vi ber att de alla ska få tillgång till den medicinska behandling som är så angelägen för dem. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Nådige Gud, vi kommer också inför dig med våra hjärtan fyllda av tacksamhet över fader Robert Assaly, en av grundarna av Sabeel Kanada, och hans minnesvärda liv och inspirerande exempel. Vi ber ödmjukt att din tröstande Ande ska följa hans familj, vänner och närstående som fortfarande känner en djup smärta över hans bortgång. Herre, i din oändliga nåd, ge dem tröst, styrka och frid mitt i deras sorg. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Lesotho, Namibia, Sydafrika och Eswatini.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com