15 juni 2023


På tisdag, den 20 juni, hålls Världsflyktingdagen och Kumi Now Online uppmärksammar de palestinska flyktingarnas svåra situation. 2021 fanns 5,9 miljoner palestinska flyktingar registrerade av UNRWA. Ungefär en tredjedel lever i 58 flyktingläger i Jordanien, Libanon, Syrien, Gaza och på Västbanken/östra Jerusalem.

Herre, vi ber att palestinier ska få rätten att återvända till sitt hemland, den rätten försäkrades dem av FN för över sjuttio år sedan. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Pastor Ann Coburn dog den 7 juni i Oakland, Carolina. Hon var en stark förespråkare för palestiniers rättigheter och hade kontakt med Sabeel vid många tillfällen. I år fick hon priset Cotton Fite Award, som ett erkännande för sin tjänst som insamlingsansvarig i Episcopal Peace Fellowship Palestine Israel Network.

Herre, vi tackar dig för Ann Coburn, hennes liv och tjänst och ber för hennes familj och vänner i deras sorg. Många vänner uttrycker sin sorg över hennes bortgång och betonr hennes vänliga och tankfulla sinne och hennes trofasta arbete för rättvisa och fred i Palestina. Herre, i din nåd… hör våra böner.

I ett strategiskt samarbete mellan the We Choose Life group, Dar Al-Kalima University (Palestina), the Civil Influence Forum (Libanon), Masarat for Cultural and Media Development (Irak), and Al-Sabeel (Palestina), hölls en regional konsultativ konferens kring religions- och samhällsfrågor 13-14 juni Temat var “Att stoppa politiseringen av religioner och religiositeten i politiken” och tjugoen experter från länderna deltog.

Herre Jesus, vår gode herde, enligt Joh. 10:10 sade du att du kom till världen för att “vi skulle ha liv i överflöd”. Vi ber att detta forum, inspirerat av ett dokument från 2021 skrivet av mellanösterns kristna “Vi väljer ett överflödande liv”, ska skapa ny politik för att ge hjälp till att överge en kultur av våld och död. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Sent på den 7 juni kom den israeliska armén till Ramallah för att riva hemmet för en palestinier, som anklagas för att i november ha placerat två bomber i Jerusalem. Hundratals palestinier hade samlats för att protestera mot arméns närvaro i en palestinsk stad som de inte styr. En palestinsk nyhetsfotograf, Moamen Sumreen, som bar en jacka tydligt markerad “Press”, observerade rivningen från ett tak när han sköts i huvudet av en israelisk soldat. En annan fotograf, Rahib Al-Munir, skadades av skott i magen.

Herre, vi ber för Moamen och Rahib och för de andra som skadades och att de ska återhämta sig från sina skottskador. Vi ber att den israeliska armén ska hålla sina soldater ansvariga för beskjutning av journalister som gör sitt arbete och av andra som finns i närheten.

Två välkända palestinska aktivister kallades förra veckan till förhör av den palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor. Azmi Shuaibi och Izam Haj-Hussein driver en organisation (AMAN), som fokuserar på ansvarsfrågor. Deras senaste rapport kastar ljus över Mahmoud Abbas kontor vid palestinska myndigheten. De har presenterat bevis som visar att dadlar, producerade i illegala israeliska bosättningar på Västbanken, märkts som palestinska dadlar för att undvika bojkotten av produkter från bosättningar.

Herre, vi ber att de palestinska aktivisterna från AMAN ska fortsätta sitt arbete att kontrollera myndigheters standard av integritet och ansvar. Vi ber att de ska friges av den palestinska myndigheten och att alla korrupta metoder ska stoppas. Herre, i din nåd… hör våra böner.

The Israeli Prison Services (IPS) har kallat till sig palestinier som hålls i administrativt förvar och pressat dem att inte delta i hungerstrejker. Kommittén för administrativt fängslade har kallat till hungerstrejk med början den 18 juni. Från årets början har mer än 1 300 order om administrativta fängslande utfärdats av IPS.

Herre, vi ber för palestinier som sitter i israeliska militärfängelser utan åtal och rättegång på grund av order om administrativt förvar. Vi ber om ett slut på denna inhumana behandling som driver en del fångar till att svälta sig själva till döds. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna, Botswana och Zimbabwe.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com