22 juni 2023


Nästa tisdags Kumi Now Online kl 17 granskar Israel som kärnvapenmakt. Israel varken förnekar eller medger ägandet av kärnvapen, men tros ha 80 – 90 kärnvapenstridsspetsar. Man har avböjt att signera kärnvapennedrustningsavtalet (NPT) och har aldrig tillåtit Internationella atomenergiorganet (IAEA) att övervaka kärnkraftsproduktionen.

Herre, vi vet att kärnvapen är kraftfulla och kan åstadkomma omätlig skada i vår värld.  Vi ber att Israel ska erkänna sin kärnvapenindustri och signera internationella överenskommelser för att begränsa sin produktion och tillåta övervakning av sina vapen. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den israeliska armén har fastlagt att soldaterna som dödligt skadade tvååriga Mohammad Tamimi i Nabi Saleh den 2 juni inte tilldöms någon disciplinär åtgärd. Det gäller även de soldater som i januari 2022 band och satte munkavle på åttioåtta-årige palestinske amerikanen Omar Assad vid en tillfälligt vägspärr på den ockuperade Västbanken. Omar drabbades av hjärtstopp vid övergreppet. De israeliska soldater som grep honom lämnade honom utan åtgärd på en byggplats. Nu påstår de att de trodde att han somnat.

Herre, vi ber för Mohammads och Omars familjer i deras sorg över de plötsliga dödsfallen. Vi ber för dessa palestinska familjer och de många andra som upplever sorg, i vetskap om att förövarna inte får några konsekvenser för brotten de begått. Herre, i din nåd… hör våra böner.

FN:s flyktingorgan (UNRWA) kämpar för att kunna genomföra sitt mandat att ge hjälp åt 5,9 miljoner palestinska flyktingar, som lever på Västbanken, i Gaza, Jordanien, Syrien och Libanon. Nedskärningar i finansieringen och stigande kostnader kastar organisationen in i en kris. Anställda på Västbanken har just återvänt till arbete efter en månadslång strejk på grund av nedskärningar av lönerna.

Herre, vi ropar till dig när vi ser världen vända sig bort från de sammanfallande kriserna av att fler och fler palestinier föds till flyktingstatus, lever sina liv som flyktingar och dör som flyktingar. Vi ber om ett slut på deras fångenskap och om en rättvis lösning på deras problem enligt FN-resolutioner. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Ett ökande antal barn som bor i Gaza lider av trauma enligt en ny rapport från Rädda Barnen. Under mindre än arton år har de upplevt femton militära aktioner med bombningar och attacker. Tusentals människor har dödats i enklaven och det finns ingen flyktväg ut. Barn utgör nästan halva populationen i Gaza och många upplever ångest som leder till mycket sängvätning och svårigheter med koncentration och kommunikation.

Herre, livet för Gazas barn förstörs av fattigdom, krigföring och trauma.  Vi ber om ett slut på detta lidande och den inhumana israeliska blockaden av Gazaremsan. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Demonstrationer genomförs varje vecka i det armeniska kvarteret i Jerusalem på grund av en påstått hemlig markförsäljning, gjord av deras ärkebiskop Manougian till israeliska investerare i östra Jerusalem. Den omtvistade försäljningen uppgår till kring 25 % av det armeniska kvarteret i Gamla Stan och resulterar i förlust av egendom för åtskilliga tusen armeniska kristna som bor i området. Den palestinska myndigheten och den jordanska regeringen har nu ingripit för att försöka återkalla det omtvistade kontraktet och skydda det armeniska samhället.

Herre, vi ber att den hemliga överenskommelsen för det armeniska markinnehavet ska annulleras. Vi ber att försöken att driva ut kristna och muslimer från Gamla Stan ska möta motstånd och att Jerusalem ska bli en plats där kristna, judar och muslimer kan fortsätta att leva tillsammans och tillbe på sina heliga platser. Herre, i din nåd… hör våra böner.

I förra veckan kungjorde ryska ambassaden i Israel att ett filialkontor för konsulära ärenden kommer att byggas i västra Jerusalem. Cirka 15 % av Israels befolkning är immigranter från forna Sovjetunionen. Israel välkomnar tillkännagivandet eftersom man ivrigt önskar en ökning av antalet utländska representationer i Jerusalem – i hopp om att fler länder ska erkänna Jerusalem som huvudstad.

Herre, vi ber att internationella ledare noggrant överväger alla omständigheter innan nya kontor eller ambassader öppnas i Jerusalem. Det skulle öka sannolikheten för en etablering av Jerusalem som Israels huvudstad och hota varje framtida fredsprocess med palestinierna. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Sabeel möter en partnerorganisation för diskussioner om att skapa en ettårig utvärdering av den palestinska läroplanen. Delar av läroplanen utvärderades 2018 och underställdes det palestinska utbildningsministeriet. Det nya projektet kommer att bedöma inkludering i läroplanen och föreslå möjligheter där utbildning kan förena samhällen i ömsesidig respekt och förståelse.

Herre Jesus, du kom till Jorden för att ge oss överflödande liv och ge det till oss alla. Vi ber att de som granskar den palestinska läroplanen kommer att ledas av din nåd för att unga människor med olika bakgrund ska lära sig respektera sina olikheter och att förenas i önskningar att älska och tjäna varandra. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Malawi och Zambia.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com