20 juli 2023


Nästa veckas Kumi Now lyfter fram familjeåterförening bland palestinier. Israels hållning när det gäller att erkänna palestiniers rätt till familjeåterförening är en omtvistad fråga och medför stora hinder för palestinska familjer. En speciell utmaning är annekteringen av östra Jerusalem, vilken har skapat en politisk gräns som separerar många familjer på Västbanken. Israels pålaga kolliderar inte bara med normerna i det palestinska samhället, utan är en stor kontrast till den enkla processen för judiska medborgare. Agerandet drivs av politiska orsaker, vilket är felaktigt enligt internationell lag.

Himmelske Fader, vi ber för de palestinska familjer som utsätts för diskriminering och separation. Låt din kärlek ge tröst till dem som utsätts för separationen och överbevisa dem som är ansvariga för förtrycket. Låt våra hjärtan, som är fyllda med klagan och medlidande, beslutsamt fortsätta med att arbeta för rättvisa och mänskliga rättigheter. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 11 juli tvingades familjen Soblaban bort från sitt hem i Gamla stan i Jerusalem efter en förlängd rättsprocess i israelisk domstol. De tvingades se hur deras hem togs över av israeliska bosättare, en aktion som fördöms som illegal enligt internationell lag. Tyvärr är deras historia inte en isolerad händelse i Jerusalem och, sorgligt nog, kommer flera liknande händelser att inträffa i en nära framtid.

Herre, vi ber att ropen om rättvisa från familjen Soblaban ska bli hörda. Låt deras tårar en dag torkas och ersättas med glädje. Vi bönfaller dem med uppmärksamma öron att lyssna till de förtrycktas vädjan. Vi uttrycker också vår tacksamhet till dem som protesterade mot vräkningen och stod där i solidaritet med familjen Soblaban. Vi fortsätter att be om ett slut på den israeliska militära ockupationen och frihet för vårt palestinska folk. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Sabeel fortsätter att under juli månad genomföra och utveckla flera nya projekt. Sabeel gav, tillsammans med Bethlehem University, en endags ledarutbildning för scoutgrupper i Ramallah och närliggande områden. Till detta kommer att Sabeel nyss har välkomnat två nyanställda, Evon Bajjali och Samuel Munayer, som kommer att stötta de pågående verksamheterna Kumi Now och Sabeel-initiativen.

Herre, vi söker din visdom och ledning för Sabeel när vi går in i projektet tillsammans med Bethlehem University. Käre Gud, låt de unga som arbetar i Sabeel växa till ledare i sina egna sammanhang. Låt ditt ljus, likt frö i bördig jord, ge näring åt deras utveckling. Vi ber också om en smidig ingång för Evon och Samuel i Sabeel så att de får bli redskap för ditt vittnesbörd genom sitt arbete i de olika Sabeel-projekten. Herre, i din nåd… hör våra böner.

B’nai Brith, en judisk mänskorättsgrupp, har lämnat in en stämningsansökan mot rabbi David Mivasair, sedan länge en antisionistisk aktivist i Kanada. De kräver ett skadestånd på 35 000 USD. B’nai Brith anklagar rabbi Mivasair för att ha lagt ut många tweets, som anger B’nai Brith som ”rasistiskt”, och att de framför ”anti-palestinskt hat”.

Herre, vi ber för rabbi David Mivasair, ber om styrka och uppmuntran. Låt det kanadensiska rättssystemet upptäcka sanningen och agera enligt den. Vi ber att alla falskheter ska synliggöras och släckas av ditt ljus, medan rösterna för rättvisa i Kanada ska vara uthålliga och fortsätta att växa. Låt oss minnas att lita på din Ande, som bringar liv och fred. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Ekot från förstörelsen i flyktinglägret i Jenin, som orsakades av militär och bosättare, fortsätter att höras. De israeliska attackerna, både från luften och på marken, mot Jenin på den ockuperade Västbanken, som varade cirka 48 timmar, anses vara den största förstörelse i regionen under de sista 20 åren. Återigen har flyktingar från flyktinglägret i Jenin tvingats bort från sina hem, ett exempel på att al Nakba fortsätter intill denna dag. Dessutom har angreppen från judiska bosättare mot palestinier intensifierats över hela de ockuperade områdena under året.

Herre, vi ber för vårt palestinska folk som fortsatt lider under Israels attacker, speciellt i Jenin. Låt orubbligheten och kärleken hos de palestinier som har utstått dessa attacker tjäna som ett testamente över din kärlek och visa på kolonialismens ondska. O Kristus, vi bönfaller dig om upprättelse. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Djibouti och Somalia.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com