13 juli 2023


Denna veckas Kumi Now reflekterar över påverkan från Israels separationsmur, också kallad apartheidmuren. Att muren är illegal enligt internationell lag erkändes av FN i en resolution (ES-10/15) från 2004. Israel fortsätter att bygga på muren, nu över 700 km lång. Merparten har byggts på annekterad palestinsk mark och skär av många samhällen från sin odlingsmark, från grannsamhällen och från tillgång till service. Den har stängt inne palestinier i isolerade områden som kan liknas vid bantustans i apartheidregimens Sydafrika.

Herre Jesus, vi ber för dem som lider av våld och förtryck under israelisk ockupation. Vi ber om att ditt ljus ska lysa in i deras mörker och om hopp för dem som lever i dödsskugga. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Sabeels Vänner i Nordamerika rangerar tillsammans med Sabeel Jerusalem en vittnesresa till det Heliga Landet 8 – 17 juli. Resan leda av Jonathan Kuttab, advokat för mänskliga rättigheter och ordförande för FOSNA tillsammans med Nyle Fort, präst och assisterande professor vid African American and African Diaspora Studies vid Columbia University, New York.

Herre, vi ber att deltagarna i resan med FOSNA kan dela allt de bevittnat när de återvänder hem. Vi ber att de ska bli inspirerade till att arbeta med att förändra genom ickevåld, för att få till stånd en rättvis och bestående fred i Palestina/Israel. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Sabeels nionde konferens för unga vuxna anordnas i Jerusalem 18 – 27 juli. Konferensen kommer att presentera arbete som utförs av olika organisationer, bland dem; Kairos Palestine, Bethlehem Bible College, Dar al-Kalima och Sabeel. Olika möjligheter att utveckla Kumi Now-initiativet till en internationell rörelse kommer att undersökas.

Herre, vi ber att de unga vuxna som deltar i denna konferens ska bli inspirerade i sitt framtida arbete för fred genom att följa principerna av inkludering, rättvisa och icke-våld. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Invånare i flyktinglägret i Jenin har gjort en inventering av den förstörelse som orsakades av den storskaliga israeliska militäroperationen 3 och 4 juli. Tolv palestinier dödades genom skottskador eller flyganfall, bland dem fem barn. Etthundratjugo palestinier skadades, tjugo med allvarligt. En israelisk soldat dödades i attacken. Fyra tusen flyktingar förflyttades från det överbefolkade flyktinglägret, som är ett hem för fjortontusen flyktingar. Hela gator, avlopp, vatten och elektricitet förstördes när israeliska schaktmaskiner användes i trånga gränder för att öppna vägen för militärfordonen.

Herre, vi ber för alla som blev förlorare i den israeliska attacken och om tillfrisknande för dem som blev allvarligt skadade. Vi ber för de tusentals flyktingar som terroriserades I det militära överfallet. Det kommer att återuppväcka bittra minnen av al Nakba hos många flyktingar. Återigen är de lämnade utblottade och utan hem. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 6 juli fördömde FN:s generalsekreterare, Antonio Guterres, Israels överdrivna användning av våld i attacken mot Jenin. Han uppmanade Israel att “följa sina skyldigheter enligt internationell lag” till att “vara återhållssamma och endast använda nödvändigt våld”. Han fortsatte med att konstatera att användningen av luftangrepp i tättbefolkade områden är “oförenligt med genomförandet av brottsbekämpande insatser”.

Herre, vi ber att den israeliska regeringen ska uppmärksamma fördömandet från FN och minska bruket av våld. Vi ber att Israel ska uppfylla sin plikt som ockuperande makt att skydda den underlydande, civila befolkningen mot våldshandlingar. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 30 maj 2020 sköts Iyad Hallaq, en 32-årig palestinsk man med autism, till döds av en israelisk polis i Gamla stan i Jerusalem. Trots att man talade om för polismannen att palestiniern var handikappad, fortsatte han framåt och sköt honom. Till en början hävdade polismannen att Iyad hade hållit i ett misstänkt föremål, men erkände senare att han var obeväpnad. Förra veckan frikändes polisen av distriktsdomstolen i Jerusalem från alla anklagelser, men konstaterade att han “handlat hänsynslöst”.

Herre, vi lyfter fram Iyads familj och vänner inför dig och ber för dem i deras sorg över hans våldsamma död. Vi är djupt sorgsna över att det israeliska rättssystemet inte ger någon gottgörelse för detta utomrättsliga dödande. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna, Eritrea och Etiopien.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com