6 juli 2023


Nästa vecka kommer Kumi Now att uppmärksamma den palestinska bojkottrörelsen “Boycott, Divestment and Sactions” (BDS) som lanserades 9 juli 2005. BDS-rörelsen vill informera allmänheten om de sätt internationella aktörer profiterar på sitt stöd till den israeliska ockupationen på olika sätt, till exempel hjälp med att bygga upp illegala bosättningar på Västbanken.

Herre, vi ber att fler och fler människor runt om I världen ska sluta investera i produkter och tjänster som används för att kränka mänskliga rättigheter för palestinier och för att överträda internationell lag. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Kjartan Ruset, en norsk förespråkare för en rättvis fred mellan palestinier och israeler, har just avlidit. Efter att han mött grundaren av Sabeel, den anglikanske prästen Naim Ateek, inspirerades han till att starta Sabeels vänner i Norge, som senare blev Gruppen Sabeel Kairos, Norge. Hans arbete i styrelsen mellan 2001 – 2006 gjorde mycket för att öka medvetenheten om de svårigheter som möter palestinska kristna under den israeliska ockupationen.

Käre Herre, vi tackar dig av hjärtat för påverkansarbetet för palestinier som Kjartan gjorde i sitt hemland Norge. Vi ber för hans familj och vänner i deras sorg. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den förre ordföranden i Lutherska Världsfederationen, biskop Munib Younan, har fått ett hedersdoktorat och ordern Vita Rosen i Helsingfors, Finland. Younan fick utmärkelserna för sitt arbete som religiös ledare och för sin tjänst som stöd för palestinska kristna. En samling artiklar av internationella akademiker har just publicerats för att celebrera hans livsverk.

Herre, vi tackar dig för biskop Younan’s hängivna och outtröttliga arbetet. Vi tackar dig för hans uthållighet under många år och för hans upprepade uppmaningar om rättfärdighet och rättvisa för palestinska kristna. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 28 juni lanserades Jonathan Kuttabs nya bok, med titeln; “Sanningen ska göra dig fri”. Ordföranden för Sabeel Nordamerika och advokaten för palestiniers mänskliga rättigheter skriver om sin personliga resa från vrede över orättvisorna han bevittnade i sitt arbete till ett djupt engagemang för fredlig aktivism.

Herre, vi ber om fortsatt ledning och stöd för Jonathan Kuttab i hans rättsliga arbete, hans arbete för Sabeel och hans författarskap. Vi tackar dig för hans engagemang för att få till stånd en rättvis fred i Palestina/Israel. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Vi sörjer djupt Maysoon Asadi Masris bortgång, vid sextio års ålder. Maysoon var en viktig palestinsk författare och hade stort inflytande i den litterära världen både för sitt fängslande berättande och för sina bokrecensioner. Hon stödde lokala författare och konstnärer genom att nämna deras verk i lokala tidningar och andra publikationer. Hon bidrog också med artiklar i Sabeels tidskrift “Cornerstone”.

Herre, vi sörjer över Maysoons tidiga bortgång, låt henne vila i frid. Vi vill också hedra hennes konstnärliga arv och ber att hon ska inspirera många andra unga palestinska författare under kommande år. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Den 21 juni, samlades släktingar till familjen Ahmad i byn Turmus Ayya för att förbereda ett familjebröllop. Några av dem gjorde sig i ordning i ett rum intill familjens innergård. Men den festliga stämningen vändes plötsligt till terror när mer än fyra hundra beväpnade israeliska bosättare gjorde en räd in i byn. De satte eld på hem och bilar, kastade sten och hotade byinvånarna. En ung palestinier, pappa till två barn, dödades i räden. Unga palestinier hjälpte familjen Ahmad att fly från faran, men skadan på deras hem blev stor. Det unga paret gifte sig senare inför några få familjemedlemmar utan “sång och glädje”.

Herre, vi ber för Omars familj, speciellt för hans fru och små barn, i deras sorg. Vi ber för familjen Ahmad, som under en tid planerat sitt bröllop, bara för att få sitt firande vänt till aska av bosättarräden. Vi ber för alla vars liv har blivit ödelagt genom eskalerande våld, beskjutning, mordbrandsattacker och fysiska överfall. Herre, i din nåd… hör våra böner.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Sudan, Sydsudan och Uganda.
Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com