12 oktober 2023


En historisk och förödande serie av händelser i den palestinsk-israeliska historien startade den 7 oktober. Hamas initierade operation ”Al-Aqsa-översvämningen”, sände tusentals raketer från Gaza in i Israel och bröt igenom den elektroniska barriären och orsakade förlust av tusentals israeliska liv, tog åtskilliga israeler som gisslan, bland dem kvinnor och barn, till Gaza. Som svar började Israel ”Operation Järnsvärd” med en brutal och kontinuerlig attack från luften mot Gaza, som krävt hundratals liv, och andra aggressiva angrepp på Västbanken, som medfört död för åtskilliga palestinier. Den verkliga omfattningen av de senaste dagarnas händelser är inte kända, men de har startat en period av enormt lidande.

Himmelske Fader, när en ny period av våld och blodbad breder ut sig, ber vi om din rättvisa och barmhärtighet. Vi ber för alla som lider. Vi lyfter fram alla oskyldiga människor, speciellt i Gaza, som är sårbara och hjälplösa inför israeliska luftangrepp. Låt oss minnas att det som sker nu är kopplat till den långa historien av Nakba och Israels systematiska förtryck mot det palestinska folket. Herre, endast en rättvis och bestående lösning kommer att få ett slut på spiralen av våld. Vi uppmanar det internationella samfundet att arbeta för et sådant slut. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Nästa vecka kommer Kumi Now att fokusera hur regeringar, företag och individer tjänar på den illegala israeliska ockupationen av Palestina. Det israeliska komplexet av militär industri har gjort det israelisk-ockuperade territoriet till en plats för att testa avancerade vapen och övervakningsteknologi, som sedan exporteras över hela världen. Kapitalism och förtryck av palestinier är sammanlänkade och gör palestinskt lidande till handelsvara.

Herre Kristus, vi minns hur du välte borden för penningväxlarna och drev ut dem som sålde djur i templet. Idag finns korruption och tjuvaktighet i de olika sätt som människor tjänar på palestinskt förtryck. Vi ber att din rättvisa ska regera och döma ut girighet, stöld och exploatering. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Mellan 29 september och 6 oktober firde judar runt om i världen Sukkot (’festen för tabernaklet’), en högtid som hyllar insamling av skörden, Torah och beskyddet Gud gav. Under Sukkot tar många israeler sig friheten att provocera palestinierna i Jerusalems gamla stad. I år spottade religiösa israeliska judar på många kristna.

Skapelsens Gud, vi lyfter fram palestinska odlare som nu samlar in sin skörd och vi ber om din välsignelse över judiska vänner som har firat Sukkot. Vi blir arga, när vi bevittnar Jerusalems förändring från en stad av tolerans och kärlek till en stad som utmärks av judisk överlägsenhet och hat. Låt våra gemensamma ansträngningar att främja rättvisa i Jerusalem ge en skörd av fred och blomstring. Herre, i din nåd…. hör vår bön.

Den 26 september drog en förödande brand genom en bröllopslokal i Qaraqosh, en stad i norra Irak. Den tragiska händelsen dödade minst 107 personer och lämnade 150 med skador. Branden blev en djupgående tragedi som påverkat hela Mellanöstern, speciellt den kristna befolkningen i staden eftersom en majoritet av bröllopsgästerna var assyriska kristna.

Kärleksfulle Gud, vi ber för de människor som förlorade sina liv i den tragiska branden och vi ber att du ska omfamna dem i din kärleksfulla famn. Ge de skadade styrka, både fysiskt och psykiskt, när de söker sin väg tillbaka till hälsa. I ditt namn ber vi om helande och återställande för staden Qaraqosh och dess assyriska befolkning. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 4 oktober höll den Kristna Ambassaden i Jerusalem, som en del av sin årliga Christian Zionist conference med titeln ”King of the Earth”, en Jerusalem-marsch för tusentals kristna sionister från hela världen. Som ett svar på detta, gick Sabeel till marschen och delade ut flygblad som visar de orättvisor palestinier möter och den teologiska feltolkningen som görs av kristna sionister.

Gud, du som inkluderar, vi ber att Sabeels närvaro och flygblad ska väcka de kristna sionisterna ur sin teologiska blindhet som orsakar skada för så många. Vi ber att ditt heliga namn inte längre ska associeras med dem som använder det av orättvisa orsaker. Du, Gud, förkroppsligar kärlek, rättvisa, inkludering och barmhärtighet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna, Costa Rica, El Salvador, Nicaragua och Panama.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com