19 oktober 2023


Mer än en vecka efter de katastrofala händelserna i Gaza, på Västbanken och i Israel, fortsätter lidandet. Efter Hamas operation ”Al-Aqsa-översvämningen”, som dödade mer än 1 400 israeler och lämnade mer än tusentals skadade, startade Israel en förödande attack mot Gaza. Tungt israeliskt bombardemang mot Gaza, från luft, hav och land, har nästan oavbrutet fortsatt och kostat livet för tusentals palestinier och svåra skador för än fler. Det rapporteras att Israel begått många krigsbrott under aggressionen mot Gaza.

Kärlekens Gud, vi sörjer med alla som nu har förlorat älskade närstående. Låt din Helige ande trösta de sörjande familjerna. Vi ropar om din barmhärtighet, Herre. Detta land har bevittnat så mycket av blodspillan och lidande, vilket skapat en ond cykel av våld. Vi ber om en verklig förvandling så att palestinier och israeler kan leva fria med lika värde, och inte behöva återvända till sin våldsamma vardag. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 7 oktober vidtog Israels energiminister, Israel Katz, flera stora åtgärder genom att skära av vatten, bränsle, medicinsk hjälp och elektricitet till Gaza. Det bidrog till en kollektiv bestraffning mot Gazas invånare. Gaza kämpade redan med en humanitär kris, på grund av den israeliska blockaden, som nu utvecklats till en kris utan motstycke för två miljoner människor. Därutöver har Israel utfärdat en evakueringsorder för drygt 1 miljon invånare i norra delen av Gaza, utan säkra vägar för att nå säkerhet söderut. Detta beslut resulterade i ytterligare ofattbara lidanden.

Emmanuel, vi kommer inför dig, förvirrade, chockade, ledsna och arga. Vi kämpar för att se din närvaro just nu och frågar ”Weynak ya Allah?!” Vi håller fast vid tron på att varje människa är skapad till din avbild och dyrbar i dina ögon. När dina barn i Gaza kämpar för basala behov, ber vi att du ska ge dem sitt dagliga bröd. Välsigna medicinsk personal som tar hand om skadade under extremt svåra omständigheterna. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Sedan våldet eskalerade har EU, USA, Storbritannien och flera andra länder varit okritiska till Israels aktioner mot Gaza. Som svar på det gick tusentals demonstranter i hela världen ut på gatorna i söndags, i protest mot den internationella eftergivenheten och krävde att internationell lag ska efterlevas.

Gud, du de förtrycktas Gud, vi håller ut i sanningen att du älskar dem som finns i samhällets marginaler och att du är Alfa och Omega. Många röster har ropat ut att situationen inte är stabil och kommer att kollapsa in i mörkrets verklighet, där många kommer att lida än mer. Vi ber att det internationella samfundet ska sträva efter en rättvis lösning som gör slut på hatet, ockupationen, apartheid och judisk överhöghet. Låt oss leva i ett land där rättvisa, fred och kärlek frodas, där varje tår ska torkas bort och inga sorger ska finnas mer. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 11 oktober publicerade Sabeel Jerusalem ett uttalande om den nuvarande situationen i Palestina-Israel. Uttalandet ger en bred bakgrund till 75 år av apartheid och etnisk rensning mot det palestinska folket, fördömer alla former av våld i motståndet, söker ickevåld och kräver att internationell lag ska följas.

Himmelske Fader, vi ber att detta uttalande uppmuntrar Sabeel med kärlek, medlidande och rättvisa. Sedan den första intifadan 1987 har vi arbetat för de förtryckta genom internationell lag och ickevålds-motstånd. Herre, hjälp oss i dessa tider att vara ett vittne för ditt rike så din vilja sker. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Nästa tisdags Kumi Now Online fokuserar effekterna av den palestinsk-israeliska verkligheten för palestinska kvinnor. Kolonialismens våld har skapat ett system av förtryck som är sammanlänkat med sionismen och patriarkatet. Det har gjort förtrycket av palestinska kvinnor intersektionellt och multidimensionellt. De är därför speciellt marginaliserade.

Gudomlige skapare. Du skapade mänskligheten till din avbild. Du tog själv mänsklig gestalt. Vi lyfter fram alla palestinska kvinnor som lider på grund av patriarkatet och sionismen. Låt vår kamp för frigörelse bli rättvis för alla människor, som ett vittnesbörd om ditt kungarike där alla är lika mycket värda. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 7 oktober drabbades Afghanistan av den första i en serie av förödande jordbävningar. Rapporter indikerar ett dödstal som överskrider 2000 liv, det befaras bli betydligt fler döda och skadade. Många invånare i regionen sover utomhus av rädsla för att deras hem ska kollapsa och att de ska fångas under skräpet vid nästa skalv. Situationen förvärras av dammstormar, som orsakat ytterligare skador på tält där överlevare sökt skydd.

Evige Gud, vi ber om välbefinnande, säkerhet och tröst för all dem som är påverkade av dessa utmanande omständigheter i Afghanistan. Låt dem finna styrka och stöd under dessa svåra tider och låt världen komma samman för att sträcka ut en hjälpande hand. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Belize, Guatemala, Honduras och Mexiko.

Herre, i din nåd…   hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com