26 oktober 2023


På kvällen den 17 oktober träffades al-Ahli Arab Hospital, ofta kallat Baptistsjukhuset, av en granat och dödade flera hundratals människor, de flesta barn och kvinnor. Bilder och filmer visar hur kroppsdelar spreds över sjukhusområdet, hur läkare genomförde akuta ingrepp utan bedövning och hur föräldrar skrek och grät över sina dödade barn. Händelsen är en av de mest tragiska bombningar som palestinier någonsin upplevt. Som ett svar deklarerade den palestinska myndigheten tre dagar av sorg över al-Ahli-sjukhuset.

Herre, vi kommer till dig med tunga hjärtan, ber om ett omedelbart vapenstillestånd och ett slut på allt våld. Vi ber om visdom och medkänsla hos dem som har makt och inflytande. Led dem till fred och rättvisa.
Låt en noggrann undersökning peka ut ansvariga för krigsbrott och låt de djupt rotade orättvisorna mot det palestinska folket finna en väg till helande och lösning. Herre, i din nåd… hör vår bön.

I ett israeliskt luftanfall den 19 oktober träffades området vid den grekisk-ortodoxa kyrkan Saint Porphyrius i Gaza med resultatet att 18 människors dödades och många skadades. Före angreppet fick kyrkan flera varningar från den israeliska militären om ett hotande angrepp på området. Sorgligt nog hade människorna i kyrkan ingen säker plats att söka skydd, på grund av pågående bombardemang över hela Gazaremsan Under förra veckan har 31 moskéer och 3 kyrkor skadats i Gaza.

Uthållighetens (Sumud) Gud, när vi tänker och ber för palestinier som bombades i kyrkan, låt oss minnas Saint Porphyrius ord, “Guds kärlek förändrar allting; helgar, förbättrar och ändrar alltings natur”. Vi ber ödmjukt för Gazas folk, speciellt för alla som påverkats av tragedin vid kyrkan. Trösta de sörjande, hela de skadade och ge frid i deras hjärtan. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Våldet ökar på Västbanken under Israels fortsatta angrepp på Gazaremsan. Åtminstone 89 palestinier har dödats av israeliska trupper och bosättare sedan den 7 oktober och mer än 1100 palestinier har arresterats av den israeliska armén. Palestinier på Västbanken har protesterat mot den palestinska myndigheten och mot den sedan lång tid kokande vreden mot president Mahmoud Abbas.

Evige Gud, vi lyfter fram alla palestinier på Västbanken som upplever ett ökande våld från bosättare och den israeliska armén. Trösta familjer som har förlorat någon älskad, låt deras död bli ett vittnesbörd om orättvisan i ockupationen. Herre, ge palestinierna på Västbanken ditt skydd och kärlek i en period av mörker och död. Vi ber att korruption i alla former ska upphöra att existera, så att sanning, rättvisa och fred blomstrar. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Sedan den 7 oktober har palestinska journalister och medicinsk personal upplevt extremt förfärliga förhållanden. Åtskilliga har förlorat livet eller lever under konstant hot mot sin säkerhet. Tragiskt nog har några journalister tvingats rapportera om sina egna familjemedlemmars död. På samma sätt har palestinsk medicinsk personal utsatts för gräsliga situationer, där en del skadats eller förlorat sina liv när de arbetat under ofattbart utmanande omständigheter.

Barmhärtige Gud, vi så mycket mörker och synd, men de palestinska journalisterna och den medicinska personalen utför heroiska insatser, när de gör det bästa de kan under helvetiska omständigheter. Välsigna och skydda dem när de utför sitt heliga arbete. Vi tackar dem för deras uthållighet (sumud) och ber att deras inspirerande arbete ska bli känt över hela jorden. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 16 oktober arresterade israelisk polis en inflytelserik sångare, Dalal Abu Amna, i sitt hem i Nasaret. Hon anklagades för “uppvigling” efter att ha uttryckt sympati för Gazas barn. Händelsen är en del av en vidare kampanj med arresteringar och förhör av palestinska medborgare i Israel som uttrycker solidaritet med Gazas invånare. Dessutom har Israels poliskommissionär, Kobi Shabtai, hotat att sända palestinska medborgare i Israel till Gaza om de visar sitt stöd för de belägrade invånarna.

Frigörelsens Gud, vi lyfter fram alla palestinska medborgare i Israel som utsätts för hot, övergrepp och ibland fysiskt våld. Herre, sänd Abu Amna och hennes familj uppmuntran och styrka och vi ber att sanningen ska uppenbaras. Vi ber om din visdom och nåd när palestinska medborgare i Israel är bekymrade för hur och när de kan visa sitt stöd för dem som lider i Gaza. Låt lögner och hot smulas sönder likt Jerikos murar. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Nästa tisdags Kumi Now Online fokuserar antisemitism. Det skett en ökning av anti-judiska brott, särskilt från högerpolitiska rörelser i väst. Det korresponderar med andra mätningar om ökad rasism i hela världen.

Du inkluderande Gud, du har skapat alla till din avbild. Vi ber att antisemitism och alla former av rasism stoppas genom kraft från din Helige Ande. Ge oss styrkan att bli verktyg för rättvisa och barmhärtighet i ditt namn. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 18 oktober uppmanade generalsekreterare António Guterres FN:s säkerhetsråd att anta en resolution för ett omedelbart humanitärt (kortvarigt) eld-upphör i Palestina-Israel för att få fram livräddande hjälp mot det “episka mänskliga lidandet” i Gaza. Medan 12 av de 15 medlemsländer röstade för Guterres resolution, avstod Ryssland och Storbritannien. USA lämnade in sitt veto mot hela resolutionen.

Uppståndne Kristus – det enda avslaget mot temporärt eld-upphör för att föra in livräddande hjälp påminner oss om att ren ondska existerar i vår värld. Vi tror att alla ska möta din heliga vrede. Vi tackar alla protester, uttalanden, petitioner och FN-resolutioner som uppmanar till ett omedelbart vapenstillestånd för att hjälp ska komma fram till Gaza och kanske rädda tusentals liv. Vi vädjar om att flera människor ska ansluta sig till ansträngningarna för vapenstillestånd. Herre, din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna i Karibien.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com