2 november 2023


Situationen i Gaza försämrats avsevärt sedan den 7 oktober. Det totala antalet döda palestinier i Gaza överskrider nu 8 000, bland dem är mer än 3 000 barn. Olyckligtvis förväntas antalet stiga för varje timme som går. Den humanitära krisen fortsätter; över en miljon människor har förflyttats i området och sjukvårdssystemet är på väg att kollapsa på grund av Israels restriktioner att föra in nödvändiga resurser. Sjukhus, skolor och humanitära anläggningar har träffats av missiler. Inga platser är säkra i Gaza och israeliska medborgare lider fortfarande på grund av den våldsamma situationen.

Korsfäste Gud, du är känd som ”Smärtornas man”. Inga uttalanden visar att allt kan sägas, ingen bön kan fullt uttrycka djupet i den smärta vi känner. Vi håller fast vid tron på att du lider tillsammans med dem i Gaza, och att du känner deras smärta i din kropp. Med varje fiber i vår kropp, kommer vi inför dig och bönfaller om ett omedelbart eldupphör och att livsuppehållande hjälp ska nå Gaza. Hur mycket längre, O, Herre måste detta lidande fortsätta? Herre, i din nåd… hör vår bön.

På Västbanken har Israel genomfört en kampanj av massarresteringar sedan den 7 oktober. Åtminstone
1 100 palestinier har arresterats tills nu. Flera källor lyfter fram den svåra misshandel och de förfärliga omständigheter fångar hålls under. Två palestinska fångar har dött under okända omständigheter. Israel anger hälsoproblem som orsak, medan palestinska källor hävdar att det beror på tortyr.

Himmelske Fader, när massarresteringar sker på Västbanken och grym behandling av palestinier fortsätter i namn av rättvisa, minnas vi att du är den högste. Ge alla palestinska politiska fångar, som felaktigt döms och utsätts för misshandel, vetskapen om din kärlek trots omständigheterna. Låt systemens, regeringarnas och individernas brott bli synliga genom ditt ljus. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 25 oktober dödades fyra familjemedlemmar i Wael Dahdouhs familj. Han är chef för Al Jazeeras byrå i Gaza. Dahdouh förlorade sin fru, sin dotter, sitt barnbarn och sin 15-årige son vid ett flygangrepp i södra Gaza. Han fick nyheten via direktsänd TV. Denna fruktansvärda berättelse visar på de avskyvärda omständigheter journalister, sjukvårdspersonal och många andra yrkesgrupper möter i Gaza. Sedan den 7 oktober har 22 palestinska journalister dödats i Gaza.

Sanningens Gud, din son, profeterna och helgonen sa sanningen – det kostade dem mycket. Korrupta makter försöker alltid att tysta de förtryckta och förvränga sanningen till sin fördel. Vi är tacksamma för journalister som ger röst åt dem som ingen röst har och vi hedrar deras offervilja. Herre. styrk alla i Gaza som arbetar för godhet och är dina händer och fötter i dessa mörka tider. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Sedan den 7 oktober har kyrkor i väst gjort palestinierna besvikna. En del kyrkor har gett teologiskt rättfärdigande till blodbadet medan andra varit tysta. Endast några få har ställt sig på rättvisans och barmhärtighetens sida. Som svar på detta har palestinska kristna sänt ett öppet brev till västerns kyrkor och uppmanat till ånger och att lära om till ”att göra det rätta, söka rättvisa, försvara de förtryckta”.

Kärlekens Gud, vi tror att rättvisa är kärlek synliggjord. Den globala kyrkan måste göra mer för att bli ett vittne för Kristus, att bli ett salt i världen, ett lysande ljus i mörkret. Varje teologi som uppmuntrar förtryck ska bestridas. På samma sätt måste varje ljummet ställningstagande ångras och förändras. Vi tackar dig Herre, för de kyrkor som står upp för det som är rätt, vittnar om ditt hjärta för de förtryckta. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den andra november markerar den 106:e årsdagen för Balfour-deklarationen. Deklarationen uttryckte det brittiska stödet för ett judiskt hemland i Palestina utan att ta hänsyn till den inhemska befolkningens rättigheter. Den är tydligt erkänd som en signifikant faktor för att möjliggöra tvångsförflyttningen av palestinier. Främmande påverkan har fram till idag konsekvent hindrat strävan efter rättvisa och fred för alla i Palestina-Israel.

Gud, som kämpar för de förtryckta – generationer av palestinier har bevittnat hur väst underlättat förtrycket av dem. Idag understöder väst ett fortsatt lidande för alla i Palestina-Israel, speciellt Gazas folk. Herre, vi kommer inför dig som förkämpar för de marginaliserade och fördömer de makter som bevarar ojämlikhet och förtryck. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Nästa tisdag kl 17 fokuserar Kumi Now Online islamofobi och anti-muslimsk diskriminering. Det har nu blivit en alarmerande ökning av hatbrott mot muslimer, tillsammans med försök av media i väst, att orättvist associera alla muslimer med våld. Denna islamofobi används i propagandasyfte och vidmakthåller våldsamma och rasistiska skildringar av palestinier.

Du inkluderande Gud, när vi bevittnar en ökning av islamofobi, speciellt i media, ber vi om mod att utmana alla hatbrott, orättvisa associationer och rasistiska koloniala skildringar av muslimer. Herre, låt oss bli vittnen till din kärlek till alla människor genom att lyfta en profetisk röst och genom ickevåld göra motstånd mot islamofobi. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna Kanada och USA.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com