9 november 2023


En månad har gått sedan lidandet och eländet i Gaza började. Situationen är nu obeskrivlig. Dödstalet närmar sig 10 000 människor. Berättelser som lyckas bli skrivna eller scener som fångas med kamera verkar tagna från en skräckfilm. Inte minst den fruktansvärda bombningen av flyktinglägret Jabalia, som dödade många. Förutom de 22 000 skadade och kollapsen av nästan all service i Gaza, saknas tusentals människor, bland dem mer än 1 200 barn, begravda under rasmassorna. Journalister som arbetar i Gaza beskriver situationen som ”Helvetet på jorden”.

Helige Gud, under mer än 75 år har vi skadats och upplevt ett pågående trauma. Det som nu händer i Gaza leder oss fram till samma fråga som profeten Jeremia: ”Varför måste jag ständigt plågas, varför är mitt sår obotligt, det vill inte läka?” (Jer. 15:18). När missiler och vit fosfor regnar ner från skyn över Gaza och dödar urskillningslöst, ber vi dig O, Herre, att visa ditt medlidande för de förtryckta. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Sedan den 7 oktober har israeliska styrkor intensifierat sina nattliga räder i palestinska hem, byar och städer på den ockuperade Västbanken och i östra Jerusalem. Det har skett mer än 1 800 arresteringar. Palestinska fångar upplever hård behandling och hålls under usla förhållanden i israeliska fängelser. Samtidigt hålls mer än 200 israeler kvar som gisslan i Gaza, en del av dem är barn eller gamla.

Gud, du som är de fängslades Gud och känner till hur det är att vara tillfångatagen. Vi ber för alla som är felaktigt fängslade och tillfångatagna, som en metod i kriget. I ögonblick av förtvivlan, låt dem känna ditt medlidande. När de är stressade, låt dem känna din frid. Herre, vi ber om säkerhet för felaktigt fängslade och för gisslan i Gaza. Genom din makt ber vi om ett omedelbart frigivande och säkert återvändande hem. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 1 november högtidlighöll många västliga kyrkor ”Alla Helgons Dag” som en påminnelse om alla helgon och martyrer inom kyrkan, kända och okända. Den följande dagen, ”Alla själars Dag” mindes de trogna som har lämnat jorden. Dessa dagar ger oss alla möjlighet att minnas den andliga kontakten mellan de levande och de döda.

Livets Gud, vi kommer från ett land, som dränkts och fortsätter att bli dränkt i blodet från martyrer och helgon, kända och okända. Nu bevittnar vi helgon i Gaza – läkare, räddningsteam, journalister som försöker rädda liv och ge röst åt dem som ingen röst har. Vi ser också de tusentals martyrer som genom sin död bär vittnesbörd om världens orättvisor. O, Herre, vi frågar oss själva; vad gör vi för att stoppa deras korsfästning? Vi håller fast vid vår tro att uppståndelsens dag förlossar från allt lidande och befriar de förtryckta. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Våld från israelisk militär och bosättare hemsöker Västbanken, speciellt i sårbara samhällen i område C. Mer än 132 palestinier på Västbanken har dödats, människor i samhällen i område C har tvångsförflyttats på grund av ökat bosättarvåld. Flygblad distribueras av bosättare, där palestinier varnas för en förestående Nakba. Filmer på sociala medier visar hur palestinska fångar från Västbanken torteras och hånas av israeliska soldater.

Tillflyktens Gud, när vi överväldigas av den fruktansvärda situationen i Gaza, låt oss inte bli blinda för de onda aktiviteterna som sker på Västbanken. Vi är ett folk som lider på grund av samma struktur av kolonialism. Vi sörjer de liv som förlorats på Västbanken och ber om ditt stöd till dem som tvångsförflyttats från sina hem, till dem som lever under konstant hot och till dem som torteras och skymfas. ”Vi vet att ”Herren upprätthåller de nödlidande och ger rättvisa åt de fattiga…” Herre, i din nåd… hör vår bön.

Hundratusentals demonstranter runt om i världen kräver eldupphör mellan Israel och Hamas. Rösterna bildar en mosaik av röster som uttrycker global oro för allt mänskligt liv i Palestina och Israel. Kravet på ett eldupphör gäller livräddande humanitär hjälp och att den tillåts komma in i Gaza, säkerhet för den israeliska gisslan i Gaza och att förlusten av civila liv stoppas.

Fridens Gud, tack för alla de röster, petitioner, och demonstrationer, som kräver ett eldupphör mellan Israel och Hamas. Dessa röster vittnar om din kärlek till alla människor som lider. Varje dag som passerar utan ett eldupphör, förloras oskyldiga liv och riskeras sannolikheten att fångar och gisslan friges på ett säkert sätt. Vi kommer inför dig, Gud och ber om ditt ingripande för ett eldupphör. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 31 oktober organiserade Sabeel ett bibelstudium för kvinnor vid Terra Sanctae Parish centre i Beit Hanina. Studiet lämnade utrymme för att tillsammans ge utlopp för lidande och smärta över den nuvarande situationen i Palestina och Israel och för att brottas med trosbaserade frågor. Bara möjligheten att komma tillsammans för bön och reflektion hjälper genom att gemensamt stötta varandra i tider av stress.

Uppståndne Kristus, vi minns att du sade att där två eller tre är samlade i ditt namn kommer du att vara med dem. Vi tror att du var med bland kvinnorna som deltog i bibelstudierna, arrangerade av Sabeel. Vi tackar dig för denna möjlighet att samlas och reflektera över din kärlek till din skapelse. Vi hoppas att dessa möten hjälper till att fostra en tro, orubblig som olivträdet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna i Oceanien. Amerikanska Samoa, Cooköarna, Fiji, Franska Polynesien (Maohi Nui), Kanaky, Kiribati. Marshallöarna, Micronesien, Nauru, Niue, Palau, Papua Nya Guinea, Samoa, Salomonöarna, Tonga, Tuvalu, Vanuatu.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com