16 november 2023


Sedan den 7 oktober förvärras situationen i Gaza. Israels intensiva bombardemang av Gazaremsan, ett av världens mest tätbefolkade områden, har enligt rapporter orsakat mer än 11 000 döda, varav mer än 4 000 barn. Tusentals är fångade under rasmassorna. Tyvärr fortsätter dödandet varje timme. Med bristen på vatten, mat, mediciner, bränsle, elektricitet och förflyttningen av mer än en miljon människor, upplever Gaza en hälsokris utan motstycke när man riskerar utbrott av dödliga infektionssjukdomar. Samtidigt hålls de 240 i israeliska gisslan kvar i fångenskap och deras säkerhet blir mer och mer osäker.

Gudomlige skapare, när vi sörjer alla förlorade liv, ber vi dig att sända manna till hungriga och mångfaldiga deras mat som Kristus gjorde när han mättade de 5000. Släck törsten hos alla som söker efter vatten och rättvisa. Låt våra böner stiga mot himlen som rökelse. Visa barmhärtighet och skydd för alla som lider i Gaza. Hur länge till kommer detta lidande att fortsätta, o Herre? Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 9 november höll Sabeel Jerusalem, Arab Catholic Scouts och St. Vincent de Paul Society en tyst minnesstund med ljuständning och böner för den pågående krisen. Den hölls på skolgården till Terra Sancta School av minst 300 personer. Kardinal Pierbattista Pizzaballa delade en kort reflektion om situationen och var en av många som deltog i samlingen. Sabeel gav ett webinar med titeln “Transnational Solidarity amongst Liberation Theologies: Palestine and Beyond”. Syftet var att utveckla mer mellanstatlig solidaritet och fler aktiviteter bland befrielseteologer.

Uppståndne Kristus, medan känslor och förtvivlan dominerar våra dagliga liv, “Litar vi på Gud och gör gott”. Vi tackar dig Herre för ansträngningarna hos personalen vid Sabeel Jerusalem, deras allierade och många andra som arbetade för att göra dessa arrangemang möjliga. Vi ber att de sådde fröer. Vi ber din Ande att vattna de fröer som redan grott, eftersom vi vet att de innehåller framtida löften. Låt den Heliga Anden stärka alla våra ansträngningar för rättvisa, frigörelse och fred. Herre, i din nåd… hör vår bön.

När perioden av lidande fortsätter med bombningar och strider i norra Gaza har många palestinier från den delen av Gaza förflyttats och tvingats att gå osäkra vägar till fots för att ta skydd söderut. Bilderna av tvångsförflyttningen påminner oss om smärtsamma minnen från ”Nakba” 1948. Detta är ett bevis för att den inte var en historisk händelse utan del av ett pågående system, som påverkar alla aspekter av livet.

Emmanuel, du blev tvångsförflyttad som barn till Egypten, tvingad att fly för ditt liv. Du var en flykting, sårbar inför lidande och övergrepp. Herre, dina älskade barn i Gaza har förflyttats för andra och till och med tredje gången från sina hem och sin mark, ge dem ditt skydd och din barmhärtighet. Herre, vi ber att du hjälper vår otro och ger befrielse där alla palestinska flyktingar kan återvända till sina hem i värdighet. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 8 november antog det israeliska Knesset en förändring av lagen mot terrorism. Ändringen introducerar ett nytt brott, nämligen “konsumtion av terroristmaterial”, med ett maximalt straff på ett års fängelse. Arresteringar av palestinier med israeliskt medborgarskap har redan skett med hänvisning till ändringen. Detta sker i tillägg till att många palestinier med israeliskt medborgarskap har fått lämna sina arbeten eller hotas med våld när de uttrycker sorg över förlusterna av oskyldigt liv i Gaza.

Allsmäktige Gud, medan regeringar, medieplattformar och organisationer försöker kontrollera de förtrycktas tankar och röster genom skrämsel, minns vi att du o Herre, är den högsta auktoriteten. Vi ber om yttrandefrihet, medan vi omsorgsfullt urskiljer hur man utövar denna frihet. Vi måste avstå från våld, diskriminering och marginalisering av några människor. Vi håller fast vid vår tro på att du, o Herre, känner och lyssnar till ropen från de förtryckta. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Under förra veckan gjorde frekventa räder in på Västbanken, speciellt i flyktinglägret i Jenin. Dessutom har bosättarvåldet ökat på Västbanken, speciellt i område C. Som ett resultat har flera palestinier flyttat från sina hem av rädsla. Hela Västbanken har skadats ekonomiskt och socialt eftersom nästan alla vägspärrar är fullständigt stängda och begränsar därmed rörelsemöjligheterna för palestinier.

Frigörelsens Gud, vi kommer inför dig likt den enträgna änkan som bönfaller om rättvisa. Vi fortsätter våra böner för alla palestinier på Västbanken, speciellt i flyktinglägret i Jenin, som drabbas av enormt våld. Trösta de sörjande familjerna och hela de skadade. Herre, befria palestinierna på Västbanken genom att avsluta den brutala ockupationen och kolonisationen de upplever. Herre, i din nåd… hör vår bön.

Den 7 november höll Sabeel och israeliska organisationer en tyst minnesstund för alla de liv som förlorats sedan 7 oktober. Bland dem som deltog fanns palestinier och israeler som sörjer älskade närstående som dödats eller kidnappats. Dessutom organiserade Sabeel den 10 november ett möte för palestinska kristna kyrkoledare och organisationer för att diskutera hur man ska svara upp mot situationen på bästa sätt.

Gud, som inkluderar. Medan vi är överväldigade av det pågående lidandet vet vi att vi måste vara modiga och agera så att vi får se ditt rike. Herre, sänd din Heliga Ande för att hjälpa oss att agera för rättvisa, barmhärtighet, befrielse och fred. När vi är frestade eller rädda, uppmuntra oss att troget gå och bära våra egna kors. Vi håller oss kvar vid vår tro att ett frö, litet som ett senapsfrö, kan förflytta berg. Herre, i din nåd… hör vå bön.

Tillsammans med Kyrkornas Världsråd ber vi för länderna i Aotearoa (Nya Zeeland) och Australien.

Herre, i din nåd… hör våra böner.

Om Sabeel´s Wave of Prayer

Sabeel inbjuder varje vecka till bön för aktuella ämnen i regionen. Bönerna, som sprids i Sabeels nätverk, används under Sabeel Jerusalems reflektion och mässa varje torsdag och i församlingar runt om i världen. Då människor lyfter dessa böner 12.00 lokal tid varje torsdag, sköljer denna ”bönens våg” över världen.

Översättning: Marianne Claesson

Vill du få bönen skickad direkt till din mejladress? Skriv till sabeelsverige@gmail.com